,,Vergeleken met de meeste andere oliesoorten bevat palmolie meer verzadigd vet. Dat is slecht voor je lichaam. Het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten'', zegt Patricia Schutte, woordvoerder van het Voedingscentrum. ,,Hoe harder een vet is, hoe meer verzadigde vetten het bevat en hoe ongezonder het is.
Volgens voedingsexperts van Harvard is palmolie duidelijk beter dan bakvet met veel transvet en waarschijnlijk een betere keuze dan boter . Maar plantaardige oliën die van nature vloeibaar zijn bij kamertemperatuur, zoals olijfolie en koolzaadolie, zouden nog steeds uw eerste keuze moeten zijn.
Palmolie bevat veel verzadigd vet en het is net als sojaolie en zonnebloemolie niet gezond om te verhitten. Het is met name opletten voor geharde palmolie; geharde palmolie is palmolie dat sterk verwerkt is. Dit is dan ook de boosdoener voor onze gezondheid.
Vanuit een gezondheid perspectief is olie een stuk gezonder dan boter om mee te bakken. Olie bevat veel minder verzadigde vetten dan boter. Ook met die reden in ons achterhoofd is het altijd beter om voornamelijk te werken met olie in plaats van boter.
De productie van palmolie is slecht voor het milieu en voor soorten als de orang-oetan, vanwege ontbossing, branden en veenontginning. Als we dan toch plantaardige oliën consumeren, zou het beter zijn daarvoor gewassen als olijf, zonnebloem, koolzaad en soja te nemen.
"Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten."
Wat is het probleem met palmolie? Palmolie is en blijft een belangrijke aanjager van ontbossing van enkele van 's werelds meest biodiverse bossen , waarbij het leefgebied van reeds bedreigde diersoorten zoals de orang-oetan, de dwergolifant en de Sumatraanse neushoorn wordt vernietigd.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
Omdat olijfolie van een plant komt, heeft het unieke gezondheidsvoordelen dankzij voedingsstoffen zoals polyfenolen, die niet in boter voorkomen. Deze polyfenolen maken olijfolie een voedzamere keuze. Het is niet waarschijnlijk dat het gebruik van boter af en toe, of zelfs een kleine hoeveelheid per dag, schadelijk is voor uw gezondheid.
Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. ,,Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten”, verduidelijkt Sollid. En dat is goed nieuws, want dat doet het cholesterolgehalte in je bloed dalen. ,,Koolzaadolie is ook een goede bron aan enkelvoudige onverzadigde vetten.
Calvé pindakaas bestaat uit heel veel pinda's, een beetje zout en plantaardige oliën (raapzaad en soja), waarvan een klein deel palmolie is. Calvé kiest voor palmolie omdat de opbrengst per hectare 4 tot 10 keer hoger is dan andere plantaardige oliën.
Palmolie is door zijn eigenschappen een wondermiddel en zit niet alleen in heel veel voedingsproducten maar ook in make-up en schoonmaakmiddelen en biodiesel. In pindakaas zorgt het voor een stabiele, smeuïge structuur. Zo gaat de pindakaas niet scheiden zoals bij 100% pinda-varianten.
In veel producten zou je palmolie kunnen vervangen door kokosolie of een mix van sojaolie, raapzaadolie en zonnebloemolie. Maar kokosolie en sojaolie zijn ook tropische producten.
Naast het feit dat het een vervanger is voor boter , kan palmolie de textuur en vochtigheid van gebakken goederen verbeteren. Wanneer u palmolie gebruikt bij het bakken, bedenk dan dat het vast is bij kamertemperatuur. Als uw recept vraagt om gesmolten boter, kunt u palmolie smelten in een magnetron of op het fornuis voordat u het toevoegt aan het beslag.
Shea boter wordt gewonnen uit de vruchten van de kariteboom, die niet groeit op plantages maar uitsluitend in de vrije natuur van de Afrikaanse savanne. De noten worden geraapt, gekraakt, gewassen en verwerkt tot 100% plantaardige shea boter.
Conclusies: Palmolieconsumptie resulteert in hogere LDL-cholesterolwaarden dan andere natuurlijke onverzadigde plantaardige oliën . Palmolie kan echter de voorkeur hebben boven transvetrijke oliën op basis van het effect op HDL-cholesterol.
Gezondere alternatieven voor boter of margarine zijn olijfolie en andere smeersels op basis van plantaardige olie, die nuttige mono- en meervoudig onverzadigde vetten bevatten . De volgende keer dat u een warm brood of broodje eet, overweeg dan om het in olijfolie te dopen in plaats van het in boter te smeren.
Ten eerste bestaat boter voor 63% uit verzadigd vet, terwijl olijfolie er maar 14% van bevat . Olijfolie bevat ook hart-gezonde enkelvoudig onverzadigde goede vetten en antioxidanten. Het hoge gehalte aan verzadigd vet in boter leidt volgens onderzoeken daarentegen tot hartziekten en andere gezondheidsproblemen.
Gemaakt met de goedheid van olijfolie, bevat deze spread 65% minder verzadigd vet vergeleken met boter *. Olive Grove Classic Olijfolie Spread is ook een bron van Omega 9.
Er wordt gezegd dat de productie van palmolie verantwoordelijk is voor ongeveer 8% van de wereldwijde ontbossing tussen 1990 en 2008. Dit komt doordat bossen worden platgebrand om gebieden vrij te maken waar mensen oliepalmen kunnen verbouwen - zelfs als dat illegaal is. ... Sommigen zeggen ook dat het eten van palmolie niet goed is voor de gezondheid, omdat het veel verzadigd vet bevat .
Palmolie is niet duurzaam en niet milieuvriendelijk
Regenwouden verdwijnen, terwijl we die juist zo hard nodig hebben voor CO2. Bepaalde diersoorten, zoals de orang-oetan, sterven uit. Ook ontstaan er vaker bosbranden, wat extra milieuvervuiling met zich meebrengt.
Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid. Door de aanleg van palmolieplantages worden veel bossen gekapt. Producten met duurzame palmolie kunnen herkenbaar zijn aan het RSPO-keurmerk.
Het Voedingscentrum zegt daarover: "Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten."
Van plantaardige vetten wordt over het algemeen aangenomen dat ze gezond zijn. In het geval van palmolie gaat dat echter niet op. Die olie bestaat namelijk voor ruim de helft uit verzadigd vet, wat het risico op hart- en vaatziekten vergroot, omdat dit het LDL-cholesterol verhoogt.