Als de yoghurt er perfect normaal uitziet, kan je proeven. Als hij zuurder smaakt dan normaal of een onaangename smaak heeft, eet je de rest beter niet meer op.
"De textuur, smaak en kleur van het voedingsmiddel kunnen licht veranderen na de houdbaarheidsdatum, maar het product blijft nog steeds veilig om te consumeren." Met andere woorden: het kan geen kwaad om voedingsmiddelen te drinken of te eten na de "ten minste houdbaar tot"-datum. Je zal er niet ziek van worden.
Als je een product al geopend hebt, dan kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5-7 dagen, voor melk 3-5 dagen.
De beste truc om te checken of yoghurt die er nog normaal uitziet nog te eten valt is om goed te ruiken. Je neus zal je zelden bedriegen. Een opvallend zure of ranzige geur is een veeg teken. Die yoghurt kieper je beter de vuilnisemmer in.
Is een ongeopende verpakking een paar dagen over datum? Als je niets geks ziet, ruikt of proeft, kun je de zuivel nog veilig eten. Voor geopende producten geldt dat ze tot één week goed blijven, mits je ze bij max. 7°C bewaart en altijd een schone lepel gebruikt bij het opscheppen.
Yoghurt maakt deel uit van die producten die, als ze koel worden bewaard en niet worden geopend, twee tot drie weken na de vervaldatum nog kunnen geconsumeerd worden! Pas op: deze regel is alleen geldig voor yoghurt en verse kaas en niet voor desserts op basis van room en eieren (bijvoorbeeld een flan).
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Dikke zuivelresten, zoals yoghurt en vla, kunnen ook met verpakking en al in de vuilnisbak bij het restafval. Composteringsinstallaties maken van ons groente-, fruit- en tuinafval compost en groen gas. De land-en tuinbouw gebruikt die compost als bodemverbeteraar zodat gewassen beter groeien.
Wat is er gezond aan yoghurt? Yoghurt is gezond, het staat ook in de Schijf van Vijf. De kans op darmkanker neemt met 15% af als je dagelijks 2 porties zuivel eet. En elke dag minimaal een half schaaltje yoghurt (60 gram) zorgt ook nog eens voor een lager risico op diabetes type 2.
Door de lage temperatuur vindt er vorming van slijmachtige verbindingen (polysachariden) plaats, waardoor de yoghurt na het roeren nog stevig blijft en een gladde structuur heeft. Standyoghurt wordt op 45 graden bereid, de warme dunne aangezuurde melk wordt afgevuld in bijvoorbeeld een beker of fles.
Als je nieuwsgierig bent en je afvraagt — "Kan yoghurt bederven?" — dan is het antwoord ja. Hoewel yoghurt een relatief lange houdbaarheidsdatum heeft, kan het uiteindelijk bederven door toegevoegde suikers, fruit en het feit dat het gemaakt is met zuivelproducten .
Roeryoghurt wordt tijdens het rijpen doorgeroerd, standyoghurt rijpt in de verpakking zonder eerst geroerd te zijn en is daardoor wat korreliger van structuur.
Blijft een yoghurtje na aankoop een tijdje in de koelkast staan, dan is het mogelijk dat die structuur wat losser wordt. “Daardoor kan er vocht op de yoghurt komen. Dat laagje wordt ook 'wei' genoemd”, zegt Frank Devlieghere.
Bedorven yoghurt kan relatief onschadelijk zijn, een onaangename zure smaak omdat de goede bacteriën erin langzaam lactose blijven fermenteren tot melkzuur. Maar bederf kan yoghurt ook onveilig maken om te eten. Als er schadelijke microben aanwezig zijn, kunnen ze langzaam groeien in yoghurt, wat voedselgerelateerde ziekten kan veroorzaken als ze worden ingenomen .
Griekse yoghurt kan daadwerkelijk wat minder ideale bijwerkingen veroorzaken. Het bevat een natuurlijke suiker genaamd lactose en een proteïne genaamd wei die ontstekingsproblemen kan veroorzaken . Net als andere zuivelproducten bevat Griekse yoghurt natuurlijke hormonen, die schadelijk kunnen zijn voor mensen met hormonale onevenwichtigheden.
Yoghurt is een bekende weldoener voor je darmen. Het bevat goede bacteriën zoals de lactobacillus bulgaricus en de streptococcus thermophilis, die bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Kies wel voor natuuryoghurt en vermijd de varianten met toegevoegde suiker of magere versies.
“Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product wat achteruitgaan. Je kunt het product dan vaak nog wel veilig eten of drinken”, schrijft het Voedingscentrum. Ze raden aan om je zintuigen te gebruiken (kijken, ruiken, proeven) om te beoordelen of de yoghurt nog houdbaar is.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De yoghurt heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Ruik of proef het in plaats daarvan om te zien of het zuur is en gooi het niet weg als dat zo is. Bak het in cakes, gebruik het als zure dressing voor gekookte groenten of zeef het om labneh te maken, een romige dip die heerlijk is om te serveren met olijfolie of in balletjes te rollen en te bedekken met specerijen zoals sumak of za'atar.
Nee, we adviseren om producten met een verlopen houdbaarheidsdatum niet te gebruiken. Na de houdbaarheidsdatum kunnen we niet dezelfde hoge kwaliteitsstandaard van onze producten meer garanderen.
Waarom yoghurt bij planten? Yoghurt kan nuttig zijn voor planten vanwege de levende bacteriën die het bevat. Deze bacteriën kunnen helpen bij het afbreken van organisch materiaal in de grond, waardoor voedingsstoffen vrijkomen die de plant kan opnemen.
De vloeistof die af en toe op yoghurt te vinden is, is wei . Wei is simpelweg het water in melk/yoghurt en kan mineralen en voedingsstoffen bevatten, waaronder calcium en kleine hoeveelheden proteïne. Een lichte scheiding van wei van de yoghurt is natuurlijk en kan ofwel terug in de yoghurt worden geroerd of worden afgegoten.
Yoghurt kan in een warme saus makkelijk schiften. Gebruik het daarom het liefst op kamertemperatuur. Bovendien is yoghurt alleen geschikt om te verfijnen en moet je deze niet laten meekoken.
Als je vloeibare wei in je bak yoghurt ziet, kun je het er meteen weer doorheen roeren. Het is perfect smakelijk en voedzaam , en het zal scheiden, ongeacht of je yoghurt gloednieuw is of een paar dagen oud.