Voor een korte periode verdraagt prei wel temperaturen tot -5°C. Maar daalt het kwik tot -10°C, dan is er zeker schade te verwachten. Ook spruitkool en savooikool kunnen wel wat vorst verdragen, maar waakzaamheid is hier ook geboden.
Prei bereiden & bewaren
Prei kun in de koelkast wel 2-3 weken bewaren. Kant-en-klaar gesneden prei moet je niet langer dan een dag in de koelkast bewaren. Rauwe prei kun je in de diepvries tot 12 maanden bewaren. Wel vlak voor invriezen 1-6 minuten blancheren (kort verhitten).
Rucola, veldsla en winterpostelein moeten niet afgedekt worden en kunnen goed vorst verdragen. Spinazie kan overwinteren mits afdekking bij strenge vorst en sneeuw. De meeste kolen kunnen tegen vorst; denk aan witte en rode kool, spruitkool, broccoli, boerenkool. Ook raapjes kunnen er tegen.
Zomerprei is klaar in 80 tot 100 dagen, herfstprei doet er 80-180 dagen over en de winterprei blijft zo een 180-300 dagen in je moestuin. prei is nauw verwant met de ui-soorten (allium) en geeft toe, de geur van een vers opengesneden prei ... lijkt inderdaad een beetje op ui.
Hoe te Bewaren
Dek hem af als hij op koelkasttemperatuur is en maak de prei af en toe licht vochtig om uitdroging tegen te gaan. Buiten de koelkast kan je prei tot 2 maanden bewaren. Bewaar de bussels dan ongewassen op een koele, vochtige plaats.
Voor een korte periode verdraagt prei wel temperaturen tot -5°C. Maar daalt het kwik tot -10°C, dan is er zeker schade te verwachten. Ook spruitkool en savooikool kunnen wel wat vorst verdragen, maar waakzaamheid is hier ook geboden.
Om de prei te beschermen tegen de kou, gooi je ze met aarde rond de planten en bedek je ze met een dikke laag mulch wanneer de temperaturen onder de -7 graden Celsius komen . Prei kan commercieel 2 tot 3 maanden worden bewaard bij 0 graden Celsius met een hoge luchtvochtigheid om verwelking te voorkomen.
Zo moet prei aan de boven- en onderkant ongeveer 1/3 deel worden afgeknipt om de groei van wortels en groen te stimuleren.
Prei heeft een zonnige, open plek nodig in goed omgespitte grond waaraan veel organisch materiaal is toegevoegd. Schimmelziekte roest , klein probleem vanaf de zomer. Om dit probleem te voorkomen plant u roestbestendige variëteiten. De vroegste variëteiten kunnen vanaf de late winter onder dekking worden gezaaid, en andere vanaf het midden van de lente.
Prei is meestal na vier of vijf maanden rijp, in de herfst en winter, wanneer andere verse gewassen schaars kunnen zijn, en ze hoeven niet meteen geoogst te worden. U kunt prei laten staan tijdens de koudere maanden en planten uittrekken wanneer u ze wilt.
Maar, tomaten kweken brengt wel een paar uitdagingen met zich mee. De tomaat hoort namelijk bij de gevoelige gewassen; hij kan niet tegen kou en vorst en is gevoelig voor plantenziekten. Zet tomaten daarom niet voor 15 mei buiten (IJsheiligen), want dat overleven ze niet.
Welke groentes kunnen wel goed tegen kou? Bieten laat je rustig staan tot je ze nodig hebt. Bij wortels is dat net zo. Bieten en wortels worden zelfs wat zoeter na een nachtje nachtvorst.
Tomaten, komkommers en courgettes kunnen absoluut niet tegen kou.
Invriezen: Prei kan worden ingevroren ! Snijd ze gewoon in plakjes en vries ze in op een schaal, voordat u ze in een afgesloten bakje doet. Ontdooien: Wanneer u eten of drinken uit de vriezer haalt, is het belangrijk om het veilig te ontdooien.
Je moet bevroren prei alleen gebruiken in warme recepten . Ze houden het niet goed vol in rauwe gerechten zoals salades. Voeg ze toe aan soepen, ovenschotels en gerechten die direct uit de vriezer gebakken moeten worden. Als je bijvoorbeeld prei invriest voor soep, kun je ze aan de hete pan toevoegen zonder ze eerst te ontdooien.
Bewaren. Prei is op een koele, droge plaats enkele weken houdbaar en in de koelkast wel 2-3 weken. Kant-en-klaar gesneden prei moet je niet langer dan een dag in de koelkast bewaren. Gare prei kun je tot 12 maanden in de diepvries (bij minimaal -18°C) bewaren.
Vanaf eind mei tot juli kun je ze dan uitplanten op 40 x 15 cm. De plantjes zijn dan ongeveer vier tot zes millimeter dik (het liefst zo dik als een potloodje). Plant de prei het liefst zo diep mogelijk, dat ze nog net boven de grond uitsteken.
Witrot is een ernstige ziekte van planten uit de alliumfamilie, met name boluien, knoflook en prei, veroorzaakt door de bodemschimmel Stromatinia cepivora (syn. Sclerotium cepivorum) , die jarenlang in de grond kan blijven zitten. Let op symptomen van midden zomer tot begin herfst.
De volwassen preimot is een onopvallende kleine (5-6mm) bruine mot. De larven (rupsen) voeden zich met het gebladerte, de stengels en de bollen van prei en verwante planten, waaronder ui en sjalot.
Kalk: een must in de moestuin
Groenten, de meeste bessen (behalve blauwe bessen) en fruit- en notenbomen houden van licht kalkrijke grond. Kolen maar ook sla, spinazie, selder en prei groeien het best met wat extra kalk.
Beschermen in de tuin van prei en fruitbomen en tegen insecten. Voor een voorreinigende werking op het wasgoed. Soda oplossen in heet water en daarna eventueel koud water toevoegen.
Aangezien Prei echter veel stikstof nodig heeft, is het over het algemeen een veilige gok om stikstofrijke meststoffen te gebruiken. Mest of compost is de beste keuze om de grond aan het begin van het groeiseizoen te bewerken, en vervolgens kan de rest van het seizoen worden gevoed met een droge of vloeibare meststof.
Prei is een tweejarige plant die als eenjarige wordt gekweekt. Verwacht bloei en zaadproductie als prei 2 jaar in de grond blijft. Eetbare delen zijn minder mals ; bolletjes in bloemtrossen kunnen worden geplant voor een nieuwe oogst.
Prei invriezen is een uitstekende manier om verse prei maandenlang te bewaren. Wel eerst 2 minuutjes blancheren, zoals met de meeste groenten. Dan blijven de smaak en het uitzicht beter bewaard. Goed om weten: diepgevroren prei mag je onmiddellijk verwerken in een gerecht.
De bol eindigt op een punt, vaak met wortels er nog aan. De bollen en lichtere groene bladeren zijn eetbaar en kunnen rauw of gekookt gegeten worden . De donkergroene bladeren zijn veel taaier en moeten samen met de wortels verwijderd worden voor het eten of koken.