Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Goed wassen onder stromend water is voldoende. Je spoelt dan het vuil en stof eraf. Het is niet nodig om azijn, citroensap, baking soda, zeep, schoonmaakmiddel of bleekoplossing te gebruiken.
Om ze grondiger schoon te maken leg de druiven in een kom met water en laat een paar minuten weken en spoel ze dan grondig af onder stromend water.
Gebruik koud water en een zachte borstel om eventuele residuen te verwijderen. Zorg ervoor dat je ook bladgroenten en fruit met een ruwe schil grondig schoonmaakt. Daarna kun je ze drogen met een schone handdoek om eventuele overgebleven resten te verwijderen.
Vuil, stof en bacteriën
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Baking soda verwijdert pesticiden
Groente en fruit wassen onder stromend water verwijdert wel vuil en bacteriën, maar niet alle pesticiden. Uit onderzoek blijkt dat je 95% van de pesticiden het beste verwijdert door de groente en het fruit te laten weken in een bad van water en baking soda.
Vul de kom met genoeg water om de druiven te bedekken. Voeg 2 eetlepels baking soda en 2 eetlepels azijn toe (u kunt gedestilleerde of appelciderazijn gebruiken). Gebruik uw vingers om de druiven in de oplossing te schudden om ze gelijkmatig te bedekken. Laat de druiven 10-15 minuten in de oplossing zitten.
Het toevoegen van azijn aan uw fruit en groente kan helpen met het extra effectief verwijderen van bacteriën. Het is bekend dat schoonmaken met alleen water zo'n 98% van de bacteriën verwijdert van groenten en fruit, maar het toevoegen van azijn zal geen kwaad doen aan het proces.
“Fruit bevat van nature uit veel suiker", vervolgt Borgdorff. Als je dus heel veel fruit eet krijg je automatisch veel suiker binnen. Maar als je je gewoon houdt aan de aanbevolen hoeveelheid van 200 gram per dag, dan is er niets aan de hand. Er zitten verder geen andere nadelen verbonden aan het eten van druiven.”
Waarom u druiven moet wassen. Ongewassen producten zien er misschien niet vies uit, maar virussen en bacteriën, waaronder salmonella, E. coli en Listeria, kunnen zich op het oppervlak bevinden, aldus de CDC. 1 Die ziektekiemen kunnen een vervelende voedselgerelateerde ziekte veroorzaken als u ze eet.
Over deze methode: Ik waste de druiven door ze voorzichtig in een grote kom met water te bewegen en liet ze vervolgens volledig uitlekken op schone theedoeken (zorg ervoor dat ik ze droog dep nadat ze ongeveer een uur aan de lucht hebben gedroogd). Vervolgens deed ik ze in een geventileerde bak in de groentelade.
Van alle groenten en fruit in de Nederlandse supermarkten bevatten aardbeien de meeste restanten van pesticiden. Dat schrijft de Nederlandse krant Trouw vandaag.
De toxicoloog raadt daarnaast aan om de meest bespoten exemplaren fruit ook te schillen. ,,Druiven en aardbeien kun je natuurlijk niet schillen, maar die moet je goed wassen, aangezien het net die fruitsoorten zijn die veel pesticiden bevatten.”
Hoewel u pesticideresten kunt verwijderen met een weekoplossing zoals azijn en water of zout en water, is dit niet aan te raden . Er is een klein risico dat de chemische reactie tussen de pesticiden en de oplossing mogelijk schadelijke verbindingen kan produceren.
Terwijl u spoelt met water of de water- en azijnoplossing, schrobt u elke druif voorzichtig met de borstel . Dit kan pesticiden en andere resten verwijderen. Het kan ook tot 85% van de bacteriën op druiven verwijderen.
Leg de appel met schil in een bak water met één theelepel baking soda (zuiveringszout) en laat het een klein kwartiertje weken. Spoel de appel daarna goed na met water. Dat haalt alle pesticiden weg. Dit werkt ook voor peren.
Was de tros voor gebruik goed in lauw water. Laat de druiven daarna uitlekken in een vergiet en leg ze op een schaal.
Wassen helpt prima tegen zand, en een beetje tegen bacteriën
Toch adviseren experts wel om groenten en fruit te wassen. Daarmee spoel je er zand en andere viezigheid van af. Dat kan bijvoorbeeld wat bacteriën schelen, al veroorzaken niet-dierlijke producten weinig voedselvergiftigingen.
Ongewassen fruit kan een aanzienlijke hoeveelheid pesticideresten en potentieel schadelijke bacteriën bevatten . Onderzoek heeft aangetoond dat het door voedsel overgedragen micro-organisme Listeria Monocytogenes het meest voorkomt in de steel en de voet van de appel.
Om de druiven schoon te maken, is de eerste belangrijke stap om ze goed af te spoelen. Dit doe je door de druiven in een vergiet in de gootsteen te leggen. " Draai de kraan open en laat koud water over de druiven stromen .
Druiven zijn heerlijk en makkelijk te eten, maar let op de portiegrootte. Als u er te veel in één keer eet, zullen de calorieën en koolhydraten snel oplopen. Dit kan de gezondheidsvoordelen tenietdoen en uw risico op gewichtstoename vergroten . Druiven bevatten natuurlijke suikers, maar worden beschouwd als een voedsel met een lage glycemische index (GI).
Sommige mensen moeten ze echter beperken of vermijden. Baby's en kleine kinderen mogen geen hele druiven eten, omdat ze een verstikkingsgevaar vormen. Als uw kind jonger is dan 2 jaar, moet u de schil verwijderen en de druiven in vieren snijden. U moet het eten van druiven of druivenproducten vermijden als u een druivenallergie hebt.
Last van constipatie? Een klein trosje rijpe druiven in de late middag en na de hoofdmaaltijd helpt je van je probleem af. De cellulosevezels in de schil hebben immers een regulerende invloed op je darmwerking.
Het is belangrijk dat je je groente en fruit even goed schoonmaakt voor je ze opeet. Je kan ze onder de kraan schoonspoelen met water. Het gebruik van zeep, azijn, citroensap of andere schoonmaakmiddeltjes is volgens Het Voedingscentrum overbodig.
Het heersende idee is dat het pesticiden, beschermende wassen en microben verwijdert en uw producten langer vers houdt. In tegenstelling tot het wassen van verse producten met zeep of ontsmettingsmiddelen (die resten kunnen achterlaten en gastro-intestinale stoornissen kunnen veroorzaken als ze worden geconsumeerd), is het wassen van fruit met azijn volkomen veilig .
Wrijf fruit en groenten onder stromend water stevig met uw handen om vuil en oppervlaktemicro-organismen te verwijderen . Als u ze in water onderdompelt, is een schone kom een betere keuze dan de gootsteen, omdat het afvoergebied vaak micro-organismen herbergt. Producten met een harde schil of stevige schil kunnen worden geschrobd met een groenteborstel.