6. Azijn. Door de zuurgraad conserveert azijn zichzelf en hierdoor is het bijna eeuwig te bewaren.
Waarom staat er geen houdbaarheidsdatum op de azijnflessen? Azijn heeft geen houdbaarheidsdatum, omdat het bijna onbeperkt houdbaar is.
Azijn wordt al eeuwen gebruikt om groenten en ander lekkers te pekelen (waardoor ze langer bewaard kunnen worden), dus 't is logisch dat je ook azijn op zich bijna onbeperkt kan bewaren.
Je kunt de azijn zeven en gewoon blijven gebruiken. Je kan het slijm ook laten zitten. Haal je het er toch uit, dan kan je er nieuwe azijn mee maken.
Deze vlokjes zijn onschadelijk en doen niets aan de smaak, maar zien er inderdaad niet echt appetijtelijk uit. Je kan de azijn zeven en in een andere fles gieten, dan kan je ze in principe nog gebruiken.
Deze azijn wordt doorgaans beter naarmate hij ouder wordt, dus u hoeft zich geen zorgen te maken dat een houdbaarheidsdatum uw culinaire plannen in de war schopt. Als de smaak echter te bitter wordt of de kleur veel donkerder wordt dan normaal (balsamico wordt na verloop van tijd donkerder), dan kunt u hem beter niet gebruiken.
Troebelheid – Eenmaal geopend en blootgesteld aan lucht, kunnen onschadelijke “azijnbacteriën” beginnen te groeien . Deze bacteriën zorgen ervoor dat de azijn troebel wordt. Troebelheid heeft geen invloed op de kwaliteit van de azijn of de smaak ervan. Het zeven van troebele azijn door een koffiefilter kan het oplossen.
Als het er een beetje troebel uitziet, of er zit wat bezinksel op de bodem van de fles, dan is dat waarschijnlijk gewoon de moeder van azijn die uit de vloeistof neerslaat . Het is nog steeds veilig om te consumeren, maar als je de troebelheid niet lekker vindt, kun je het eruit zeven.
Ongefilterde of rauwe appelazijn heeft een troebele uitstraling en bevat iets dat de moeder wordt genoemd. Dit is een troebele, geleiachtige, levende bolvormige massa die natuurlijke en gezonde bacteriën en/of gist bevat (ook wel probiotica genoemd, die de spijsvertering verbeteren en ons lichaam helpen meer voedingsstoffen op te nemen).
Azijn kan enkele jaren zonder risico in een PE- of PS-verpakking worden bewaard . Het natuurlijke verouderingsproces en andere aantastingen kunnen echter zichtbare schade aan de kunststofverpakking veroorzaken, vooral als er geen standaardkunststof is gebruikt.
ONBEPERKT HOUDBAAR
Zout, azijn, suiker, hard snoepgoed, kauwgom, sterk-alcoholische dranken en wijn.
Maak ook de binnenkant van de koelkast schoon met afwasmiddel en water. Sommige bloggers zweren bij een mengsel van azijn en water, maar dat raden we niet aan: azijn kan kunststof aantasten.
Suiker en zout blijven bederven nooit.
Appelazijn is lang houdbaar. Toch is het aan te raden om Appelazijn binnen twee jaar te gebruiken. Dit komt doordat de waardevolle eigenschappen van Appelazijn na twee jaar minder effectief zullen werken. Na twee jaar is Appelazijn dus nog steeds veilig te gebruiken, maar zal de effectiviteit wel verminderen.
Als de cider zoet zou moeten zijn, maar u proeft een meer zure, azijnachtige smaak , dan is de appelcider bedorven. Een andere manier om te bepalen of het fermentatieproces is begonnen, is door te kijken of de kleur van de cider donkerder is geworden of als er een film begint te ontstaan.
Vermijd het gebruik van kraanwater om azijn te maken . Gedestilleerd water helpt het fermentatieproces te vergemakkelijken vanwege de zuiverheid ervan. Disclaimer: We streven ernaar om nauwkeurig te zijn met betrekking tot de ingrediënten, voedingsinformatie, productafbeeldingen en beschrijvingen die op onze website worden vermeld, maar deze informatie kan van tijd tot tijd veranderen.
“ De azijnmoeder groeit in de loop van de tijd, en dat is meestal het wervelende spul dat mensen op de bodem van de fles zien .” Of misschien bent u voorbij de onschuldige drijvers en is uw azijn uitgegroeid tot een volledige laag troebelheid. Niet bang zijn: zelfs als het groot is, is de azijnmoeder nog steeds goed te gebruiken.
Een azijnmoeder is een gelatineuze schijf die eruitziet als een plakje wiebelige rauwe lever . Het bestaat uit een vorm van cellulose en azijnzuurbacteriën (mycoderma aceti) die zich ontwikkelen bij het fermenteren van alcoholische vloeistoffen en alcohol omzetten in azijnzuur met een beetje hulp van wat zuurstof in de lucht.
Geur: Een andere manier om te weten of balsamicoazijn bedorven is, is door eraan te ruiken . Verse balsamicoazijn moet een complex aroma hebben dat zuur, zoet en pittig is. Als de azijn vreemd ruikt of een muffe geur heeft, is het tijd om hem weg te gooien. Smaak: Je kunt de azijn proeven om te zien of hij nog goed is.
Door de zuurgraad conserveert azijn zichzelf en hierdoor is het bijna eeuwig te bewaren. Uitzondering hierop is azijn met een smaakje, zoals wijnazijn. De kleur van azijn kan na verloop van tijd veranderen, maar dat heeft geen consequenties voor de smaak en kwaliteit van de azijn.
Als u merkt dat uw azijn over het algemeen troebel is, is dat het signaal om een nieuwe fles te kopen. "Als de azijn troebel begint te worden of de smaak is niet goed, dan heeft oxidatie de kwaliteit van het product aanzienlijk veranderd ", legt Regusci uit. "Maar ik zou niet zeggen bedorven, ik zou zeggen van lage kwaliteit."
Omdat de zuurtegraad van zelfgemaakte azijnen varieert, mag u ze niet gebruiken in voedsel dat u inmaakt of op kamertemperatuur bewaart . Zelfgemaakte azijn is echter uitstekend in salades, koken of ingemaakte producten voor in de vriezer en koelkast.
Om dergelijke azijn weg te gooien, moet u eerst de zuurgraad neutraliseren. Neutraliseer de azijn door een base toe te voegen, zoals baking soda, en ga door totdat het bruisen stopt . Dit geeft aan dat de azijn is geneutraliseerd. Giet het resulterende mengsel vervolgens door de afvoer en voeg er veel water aan toe om de veiligheid te garanderen.
Azijn is prima te gebruiken op voedsel en wanneer gemengd met water, sap of een andere vloeistof is het veilig om te drinken. Echter, met een pH tussen 2,4 en 3,3 is azijn zuur genoeg om tandglazuur te eroderen, de slokdarm en maag te ontsteken en misselijkheid en zure reflux te veroorzaken.
Als de balsamico azijn stinkt en muf smaakt als je hem proeft, dan zijn dit de eerste tekenen dat de azijn niet meer eetbaar is. In de meeste gevallen kun je minimaal 10 jaar genieten van een echte balsamico azijn.