De vruchten van de commerciële banaan zijn parthenocarp en bevatten daardoor geen zaden. De vrucht is driehokkig en als deze dwars doorgesneden wordt zijn in het centrum de niet uitgegroeide zaden als zwarte puntjes nog te zien.
De banaan die wij in Nederland kopen, heeft geen zaden. Dat is eigenlijk vreemd, want planten maken vruchten en zaden om zich voort te planten. De banaan die wij eten, doet dat niet. Zij vermeerdert zich met scheuten, uitlopers die onderaan de plant groeien en voor de volgende plant en tros bananen zorgen.
Bananen zagen er vroeger heel anders uit, ze hadden hele grote pitten, bijna geen vruchtvlees en smaakten ook niet lekker. Tegenwoordig is de banaan zover door veredeld, dat we nu bananen hebben zonder pitten, dat smaakt natuurlijk een stuk lekkerder.
Een bananenplant kan naast de stam kleine bananenplanten aanmaken. Omdat de nieuwe plantjes veel water en voeding van de grond nemen, wordt de moederplant zwakker. Om de moederplant te redden, kan je dus het beste de kleine bananenplantjes verwijderen of stekken zoals eerder beschreven.
Volgens de tuinbouwkundige definitie is de banaan een groente. Volgens de culinaire definitie is het echter een vrucht, omdat banaan meestal wordt gegeten als tussendoortje of dessert. Bananen groeien aan een tros die ongeveer vijftig kilo weegt.
Er zitten 100 calorieën en minder dan een halve gram vet in één banaan. Daarom is een banaan heel onschuldig en kun je dit prima eten wanneer je op dieet ben. Het is juist een voedzame keuze die je helpt te voldoen aan je dagelijkse behoeften aan groenten en fruit.
De vruchten van de commerciële banaan zijn parthenocarp en bevatten daardoor geen zaden. De vrucht is driehokkig en als deze dwars doorgesneden wordt zijn in het centrum de niet uitgegroeide zaden als zwarte puntjes nog te zien.
Naast veel ruimte en de perfecte klimaatomstandigheden heb je natuurlijk een bananenplant nodig. Die kun je zelf kweken, of je kunt een jonge plant kopen. Hij moet in rijke, donkere, vruchtbare grond staan, waar het water goed kan weglopen.
Ondanks dat het Nederlandse klimaat helemaal niet geschikt is om bananenbomen te kweken, is het hem gelukt: hij heeft op zijn volkstuin in Houten een boom die vruchten draagt. Dat is opmerkelijk, want áls het al lukt om in Nederland bananen te kweken, dan is het meestal in een kas onder tropische omstandigheden.
De soort M. acuminata zelf kan tot ongeveer drie meter hoog worden, met bladeren van ongeveer twee meter lengte. De stam is tamelijk donkergroen en de bladeren zijn frisgroen. Als ze in helder licht groeien ontwikkelen nieuwe bladeren fraaie blauwachtige tot paarse vlekken, die bij oudere bladeren langzaam vervagen.
Bananen zijn belangrijk voor supermarkten. Ze zijn goed voor bijna 2 procent van de levensmiddelenomzet en laaggeprijsde bananen geven de winkel een voordelig imago. Daarom betaalt de consument relatief weinig voor bananen, wat vaak ten koste gaat van de boeren die ze telen.
Kortom: Te veel bananen eten kan nadelig zijn voor de gezondheid. Het kan leiden tot gewichtstoename, problemen met de bloedsuikercontrole en tekorten aan voedingsstoffen.
Bij het Voedingscentrum raden ze aan twee stuks fruit per dag te eten. Het is niet voor niks dat je je bananen, kiwi's en appels terugvindt in de Schijf van Vijf.
Zaadbananen, ook wel bekend als wilde bananen of steenbananen , worden botanisch geclassificeerd als Musa balbisiana of Musa brachycarpa. Alle moderne bananen en bakbananen stammen af van deze en een andere wilde soort, Musa acuminata.
Is het goed om elke dag een banaan te eten? Bananen zijn gezond, lekker en makkelijk, en het kan zeker geen kwaad om elke dag banaan te eten. Voor diabetici is het wel belangrijk om het bij 1 banaan per keer te houden.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Staan bananen in de Schijf van Vijf? Banaan staat net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.
Bananen (de planten) groeien in tropische landen waar de temperatuur niet onder de 10 °C komt.
Oorspronkelijk komt de bananenboom uit Zuid-Oost Azië en Australië. Tegenwoordig wordt zijn vrucht ook in andere tropische landen gekweekt. De bananenplant heeft een schijnstam waaruit elke keer een nieuwe blad tevoorschijn komt. In Nederland komen er zelden bananen aan de plant.
STEKKEN VAN DE BANANENPLANT
Bananenplanten kun je vermeerderen door de stekken in een pot met aarde te planten. Je kunt een bananenplant ook in de grond planten. Laat de nieuwe plant een jaar groeien en oogst dan de bananen. Je kunt ook nieuwe bananenplanten maken van de wortelstokken van een volwassen bananenplant.
Wanneer een banaan in de grond wordt geplant, begint het een ontbindingsproces dat de grond na verloop van tijd aanzienlijk verrijkt . Deze ontbinding laat een overvloed aan organische materie vrij, een onschatbare troef voor de gezondheid van de bodem.
Met zijn grote bladeren zorgt hij voor veel vocht in de lucht, wat weer zorgt voor een gezond binnenklimaat. Het is een fijne plant om in huis te hebben! De bananenplant is niet moeilijk te verzorgen, toch is het belangrijk dat je wel weet hóe dit moet.
Het centrale deel van een banaan, vaak aangeduid als de "draad" of "zwart ding," is de floëembundel . Het is een vaatweefsel dat verantwoordelijk is voor het transporteren van voedingsstoffen, voornamelijk suikers, van de bladeren naar andere delen van de bananenplant.
Hoewel de vruchten nog prima te eten zijn zien ze er niet smakelijk uit in hun donkere schil. De banaantjes zijn niet overrijp en ze zijn niet smossig. Prima van consistentie, goed van smaak, maar niet appetijtelijk om te zien.
Als je een banaan met bruine vlekjes pelt, zul je ontdekken dat de vrucht van binnen nog goed is – alleen een beetje rijper en zoeter dan toen de schil zonnig geel was. Sterker nog, hoe meer bruine vlekken, hoe zoeter de vrucht. Gooi die mooie bruin gevlekte schoonheden dus niet weg. Ze zijn nog steeds prima te eten.