In wortels zitten vitamine B1, B2 en B6. Het vitamine B-complex is van belang voor een sterk immuunsysteem, goedwerkend zenuwstelsel, goede spijsvertering en een juiste hormoonbalans. Uit onderzoek is gebleken dat vitamine B6 een belangrijke rol speelt bij het bestrijden van ontstekingen.
Zo zijn oranje wortels een goede bron van vitamine A en bètacaroteen (een precursor van vitamine A), krachtige antioxidanten en vezels. Deze voedingsstoffen spelen een belangrijke rol bij het remmen van ontstekingen en in de ondersteuning van het immuunsysteem en de darmen.
Een overschot aan bètacaroteen maakt in onze huid een oranje tint los – net als die van wortels. Je kan dus daadwerkelijk een beetje oranje worden door wortels te eten. Om een kleurverschil te merken moet je wél flink veel bètacaroteen binnenkrijgen.
Hoeveel wortels moet je eten? "Als je 100 tot 250 gram gekookte wortels eet op een dag, krijg je genoeg vitamine A binnen. Van sap is dit 50 tot 100 milliliter. Van rauwe wortel is dat dit 150 tot 200 gram."
Een wortel voorziet in dagelijkse behoeft aan vitamine A
100 g rauwe wortelen levert 1067 µg vitamine A en dit vooral in de vorm van bèta-caroteen (ongeveer 6400 µg) (2). Dit komt overeen met ruim 1,5 maal de gemiddelde dagelijkse aanbeveling voor vitamine A.
Wortelen zijn gezond: ze bevatten een hoog gehalte aan betacaroteen en vitamine A, die beide van essentieel belang zijn voor de gezondheid van onze ogen. Daarnaast bevatten wortelen ook vitamine B, C, K en diverse mineralen zoals ijzer, mangaan, magnesium, kalium, fosfor en calcium.
Wortelen bevatten veel vezels. Hierdoor is het erg geschikt om mee te nemen als gezonde snack. Het geeft je een verzadigd gevoel.
Provitamine A-verbindingen veroorzaken echter geen vitamine A-toxiciteit bij mensen, omdat het lichaam de omzetting van provitamine A-verbindingen in vitamine A strikt reguleert. Om deze reden zijn er geen aanbevolen limieten voor hoeveel bètacaroteen een persoon veilig per dag kan consumeren .
Wortelen bevatten betacaroteen, het deel dat de wortel zijn karakteristieke oranje kleur geeft. Betacaroteen is de voorganger van vitamine A, bekend van de krachtige werking van antioxidanten. Wortelen dragen tevens bij aan genezing van de huid en beschermt de huid tegen schadelijke effecten van de zon.
De wortel bevat veel bitterstoffen die een gunstige werking hebben ter ondersteuning van de lever- en galfunctie. Daarnaast bevat de wortel ook fytosterolen en vetzuren zoals linoleenzuur, linolzuur, oleïnezuur en palmitinezuur.
Ja, het klopt dat je door het eten van wortelen een kleurtje kan krijgen, zij het niet echt bruin, maar eerder oranje. Dit heeft te maken met bètacaroteen, een oranje kleurstof die vooral in wortelen zit en zorgt voor de aanmaak van vitamine A.
Gezonde voeding voor gezonde ogen
Bètacaroteen geeft de rauwe wortel niet alleen de karakteristieke oranje kleur, maar helpt ook om het hoornvlies te beschermen, de ogen gezond te houden en droge ogen te voorkomen.
Carotenemie (carotenemia, carotinaemie, carotinodermie) is een oranje verkleuring van de huid veroorzaakt door ophoping van beta-caroteen in het bloed. Het wordt meestal veroorzaakt door het eten van (veel) wortelen en andere caroteenrijke groenten.
Wortels. Natuurlijk worden deze wortelgewassen geassocieerd met gezonde ogen, maar ze zijn ook geweldig om je bloeddruk te reguleren. Wortelen bevatten veel krachtige plantaardige verbindingen die ontstekingen verminderen en de bloedvaten ontspannen.
Studies met mensen en muizen laten zien dat de omzetting van bètacaroteen in vitamine A het "slechte" cholesterol in het bloed verlaagt . Bètacaroteen kan dus helpen beschermen tegen de ontwikkeling van atherosclerose, wat leidt tot de ophoping van vetten en cholesterol in onze slagaders.
Meer bètacaroteen - De overvloed aan bètacaroteen in rode wortels geeft het de donkerdere rode tint. Rode wortels bevatten een hogere hoeveelheid bètacaroteen vergeleken met oranje wortels . Bètacaroteen, ook bekend als vitamine A, is zoals hierboven besproken essentieel voor een goed gezichtsvermogen en een gezonde huid.
Voordelen van wortels voor uw huid
Als antioxidant kan bètacaroteen helpen de huid te beschermen tegen zonnebrand en huidveroudering vertragen door elasticiteit, hydratatie, textuur, rimpels en ouderdomsvlekken te verbeteren . Vitamine C in wortels is ook belangrijk vanwege de gezondheidsbevorderende voordelen voor de huid.
Vitamine A
Bètacaroteen, de stof in wortels die je oranje maakt als je er te veel van eet, behoort tot deze carotenoïden. Te veel vitamine A is schadelijk. Dit leidt tot hoofdpijn, misselijkheid en afwijkingen aan de ogen en de huid.
Als je groenten kookt in een pan met kokend water, gaat er zo'n 20 tot 50 procent van de vitamines en mineralen verloren. Hoe langer de wortelen worden gekookt, des te meer voedingsstoffen er verloren gaan. Toch is het goed om je te realiseren dat het eten van rauwe wortels het gezondste is.
En haar ontdekking is niet geheel anekdotisch: wetenschappers bevestigen dat wortels inderdaad de kleur van je huid kunnen veranderen . Maar het een "bruintje" noemen, is een beetje overdreven. "Als je te veel bètacaroteenrijke voeding eet, kan je huid oranje worden," vertelde dermatoloog Dr. Melissa Piliang, MD aan de Cleveland Clinic.
Wat maakt een wortel zo gezond? Wortels behoren tot knolgewassen en bevatten allerlei mineralen (zoals kalium, natrium, calcium en fosfor) en vitaminen (zoals vitamine B, vitamine E en betacaroteen).
Je lichaam slaat carotenen op in vetten in je huid. Daardoor kleur je daadwerkelijk oranje, als je maar genoeg op wortelen knaagt. De meeste mensen verkleuren als ze 30 milligram betacaroteen binnenkrijgen, oftewel 5 flinke wortelen. De verkleuring is het best te zien op lichte plekken, zoals de handpalmen.
Spinazie en andere bladgroenten
Spinazie en andere groene bladgroenten, zoals boerenkool, zijn in staat om je vetverbranding te stimuleren.
(Bovendien bevatten wortels zoveel water en vezels dat de kans groot is dat u zich te vol voelt om er zoveel te eten!) Als u bang bent dat u aankomt van wortels, kunt u er gerust op zijn dat dit niet het geval zal zijn .
Zetmeelachtige en bepaalde wortelachtige groenten zouden op lange termijn bijdragen tot een zwaarder gewicht. Daaronder vallen onder andere erwten, maïs, wortelen, pompoen, pastinaak en – no surprise there – aardappelen.