Het drogen van voedsel is heel gezond en heeft een minimaal effect op de voedingswaarde van voedsel, vooral als u zelf voedsel droogt. Onderzoek dat gedaan is naar de voedingswaarde van gedroogd voedsel is meestal gedaan op voedsel dat onder commerciële omstandigheden is gedroogd.
Drogen of dehydrateren is een van de oudste manieren om voedsel te bewaren. Het zorgt ervoor dat het langer houdbaar is en veilig om te eten. Qua voedingswaarde blijft voedsel grotendeels hetzelfde, hoewel het droogproces vitamine A en C kan vernietigen . En het aantal calorieën kan stijgen naarmate het voedsel krimpt en voedingsstoffen geconcentreerder worden.
Gedroogd fruit is zeker gezonder dan snoep, maar vers fruit bevat wel meer vitamine C en B1. Omdat gedroogd fruit veel kleiner is dan vers fruit, ben je minder snel verzadigd en heb je de neiging om er meer van te eten. Daardoor krijg je uiteindelijk meer suikers en calorieën binnen dan bij vers fruit.
Gedroogd fruit is een gezonde en heerlijke voedingsbron om uw botten te versterken . Ze zijn rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten die essentieel zijn voor de gezondheid van uw botten. Gedroogde abrikozen zijn bijvoorbeeld een goede bron van calcium, wat nodig is voor sterke botten.
Gedroogd fruit bevat geen vitamine C. Vitamine C gaat namelijk verloren bij het drogen. Gedroogd fruit bevat wel de andere voedingsstoffen uit fruit, maar ook veel suiker. Kalium is belangrijk voor een normale bloeddruk.
1. ** Gesuikerde gedroogde vruchten **: Fruitsoorten zoals gekonfijte of met suiker bedekte varianten kunnen de suikerinname verhogen, wat een negatief effect kan hebben op het cholesterolgehalte. 2. **Gezouten of geroosterde noten**: Deze kunnen veel natrium bevatten, wat kan bijdragen aan een hoge bloeddruk, een risicofactor voor hartziekten.
Pistachenoten
Pistachenoten zijn een ander droog fruit dat niet gebaat is bij weken. Deze noten bevatten van nature minder fytinezuur, wat betekent dat hun voedingsstoffen direct beschikbaar zijn zonder weken. Pistachenoten zijn rijk aan eiwitten, vezels en gezonde vetten, en hun knapperige textuur is een belangrijk onderdeel van hun aantrekkingskracht.
Om optimaal te profiteren van de gezondheidsvoordelen van gedroogd fruit, kunt u dagelijks 4-7 stuks van elk fruit eten.
Gedroogd fruit is goed voor je darmen, door onder andere de hoeveelheid vezels. Let wel op dat je niet te veel eet: omdat het fruit is, bevat gedroogd fruit ook veel fructose (natuurlijk suiker). Van te veel fructose raken je darmen juist van slag.
Uit onderzoek is gebleken dat gedroogd fruit de niveaus van een ontstekingsmarker genaamd cytokines verlaagt , wanneer gecombineerd met andere gezonde levensstijlgewoonten zoals lichaamsbeweging. Gedroogd fruit kan ook een goede bron van antioxidanten zijn, die kunnen helpen bij het bestrijden van ontstekingen.
Is gedroogd fruit beter dan snoep? Gedroogd fruit is niet zo gezond als de verse variant, maar voor snoep is het wel een gezonder alternatief. Door gedroogde vruchtjes te snacken, krijg je veel gezonde stoffen binnen, zoals vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Snoep is doorgaans arm aan voedingsstoffen.
Ze worden vaak verkeerd geïnterpreteerd als inherent veilig voor door voedsel overgedragen pathogene bacteriën. Er zijn echter veel gerapporteerde gevallen waarin veel door voedsel overgedragen ziekten werden veroorzaakt door de consumptie van gedroogd voedsel dat besmet was met Salmonella spp., Cronobacter spp., Staphylococcus spp. en E. coli.
Gedroogde abrikozen zijn voedzaam maar ook calorierijk vanwege hun geconcentreerde suikers. Als algemene richtlijn geldt dat het dagelijks consumeren van ongeveer 5 tot 6 gedroogde abrikozen (ongeveer 1/4 tot 1/3 kopje) nuttige voedingsstoffen kan leveren zonder overmatige calorie-inname .
Daarom verhoogt de consumptie van calorierijk voedsel het risico op hartproblemen. Maar het kan geen kwaad om af en toe gedroogd fruit te eten . Walnoten en amandelen zijn bijvoorbeeld gezond voor hartpatiënten, omdat ze rijk zijn aan omega-3-vetzuren en vezels, waardoor ze een gezonde snack zijn.
Voedingsstoffen in gedroogd fruit
Vooral gedroogde pruimen, vijgen, appels en abrikozen bevatten veel vezels. Het gaat hierbij om zowel oplosbare als onoplosbare vezels en deze zijn goed voor de stoelgang.
Vijgen en dadels zijn een lekker en gezond tussendoortje. En daar zijn je darmen het mee eens: gedroogde vijgen bevatten bijna 10 gram vezels per 100 gram en dadels zo'n 7,5 gram. Een handje noten doen je darmen ook deugd: 100 gram gemengde noten brengt 6 gram vezels op.
Doordat het fruit gedroogd wordt neemt de hoeveelheid suikers per netto gewicht fruit toe. Om deze reden adviseert het voedingscentrum om maximaal 20 gram gedroogd fruit per dag te eten. Tijdens het drogen gaat vrijwel alle vitamine C verloren.
Fruit en groenten bevatten zowel onoplosbare als oplosbare vezels, waardoor ze een goede keuze zijn die ook kunnen helpen uw cholesterolgehalte te verlagen . Vers, bevroren, ingeblikt en gedroogd tellen allemaal mee. Probeer fruit en groenten als tussendoortje om de hoeveelheid koekjes, cake en chocolade die u eet te verminderen.
Volgens Ayurveda is het tijdstip waarop u gedroogd fruit eet van belang. Ze raden aan om gedroogd fruit overdag te eten, bij voorkeur 's ochtends of als tussendoortje . Vermijd het om ze laat in de avond te eten, omdat het de spijsvertering kan verstoren.
Volgens Ayurveda is de ochtendtiming van het consumeren van gedroogd fruit essentieel. Vermijd het consumeren ervan laat in de avond, omdat dit de spijsvertering verstoort. Wat is de juiste manier om gedroogd fruit te eten? Het is het beste om ze te weken .
Gedroogd fruit kan je helpen bij je spijsvertering
Vooral vezels zoals pectine en cellulose zijn hiervoor verantwoordelijk, waardoor het volume van uw ontlasting toeneemt en zo uw spijsvertering wordt gestimuleerd.
Gedroogd fruit is geen alternatief voor vers fruit. Dit komt onder meer doordat gedroogd fruit geen vitamine C meer bevat, deze vitamines gaan namelijk verloren tijdens het droogproces. Wel bevat gedroogd fruit vaak andere voedingsstoffen zoals vitamine B1, B6, ijzer, foliumzuur, kalium en vezels.
Ook het water waarin ze geweekt zijn, moet geconsumeerd worden omdat het je maag verlicht en de spijsvertering bevordert . Het heeft immense gezondheidsvoordelen.
Zo kan bijvoorbeeld het eten van een banaan cholesterol helpen verlagen omdat ze rijk zijn aan die onverteerbare vezels. Daarnaast vind je deze vezels ook in biologische peulvruchten, psyllium, zoete aardappelen, appels, aardappels, citrusvruchten en peren.
Volle yoghurt is een cholesterolrijk voedingsmiddel vol voedingsstoffen . Eén kopje (245 g) volle yoghurt bevat 31,8 mg cholesterol. Onderzoekers hebben aangetoond dat een verhoogde inname van volle gefermenteerde zuivelproducten leidt tot een verlaagd LDL-cholesterol en bloeddruk en een lager risico op beroertes, hartziekten en diabetes.