Witloof en witlof zijn allebei correct. In België komt het witloof het vaakst voor.
In België zeggen we "witloof" of Brussels lof, in Nederland doorgaans "witlof". Verschillende benamingen voor hetzelfde witte goud, een lekkere bladgroente die in het donker wordt gekweekt. De slanke witte krop met fijne punt en knapperig, blinkend blad heeft een perfect evenwicht tussen zoet en bitter.
Witlof, witloof, grondwitloof of Brussels lof (Cichorium intybus var. foliosum) is een bladgewas, een bladgroente die in het donker wordt geteeld. In het licht wordt de krop door chlorofylvorming namelijk groen. De afgesneden (afgebroken) krop kan rauw, gekookt of gestoofd worden gegeten.
Witlof, ook wel Brussels lof genoemd, is een bladgroente die in het donker wordt geteeld, in het licht zou de krop namelijk groen worden. Witlof is een heerlijke, frisse, bittere groente de je zowel rauw als gekookt kan eten. Waar komt de witlof vandaan: De witlof is afkomstig uit Nederland, België en Frankrijk.
Witlof, ook wel 'Brussels lof' genoemd, is van oorsprong omstreeks 1830 vlakbij Brussel ontdekt. Het tweejarig bladgewas wordt in het eerste jaar in mei geteeld door de wortelen te zaaien, waarna het in de herfst wordt geoogst. Na het trekken worden ze in een donkere ruimte geplaatst.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
In de winkel vind je twee soorten: witloof uit hydrocultuur en witloof uit volle grond. Grondwitloof is heel arbeidsintensief en daardoor ook vaak duurder. Het is een echte wintergroente, die verkrijgbaar is van november tot maart.
“Rauwe groenten bevatten meer voedingsstoffen dan gekookte groenten” Da's niet helemaal waar. Gekookte groenten kunnen via het kookvocht wateroplosbare en/of hittegevoelige vitaminen en mineralen verliezen. Dat betekent daarom niet per se dat rauwe groenten sowieso meer vitaminen en mineralen bevatten.
Witlof is super gezond!
Om je dagelijks aanbevolen hoeveel groente met witlof binnen te krijgen, moet je ongeveer 3-4 stronken eten. Een stronkje witlof weegt gemiddeld 75 gram, daarvan komt na schoonmaken ca. 60 gram op je bord.
Cichorei (Cichorium) is een geslacht uit de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae). Tot dit geslacht behoren onder meer witlof (witloof) en andijvie.
De Brusselse Botanique of Kruidtuin, in Schaarbeek gelegen, zou de bakermat van deze groente zijn. De overlevering zegt dat hoofdhovenier Frans Brezier als bij toeval het telen van witloof ontdekte.
Een paar procent minder aanvoer van vollegrondsgroenten kan al tot grote prijsverschillen bij de verkoop leiden. Dat is dit jaar het geval bij witlof. Overigens was dat vorig jaar ook zichtbaar toen het prijsniveau, behalve in september, boven dat van 2022 lag.
Witlof is een bladgroente die men in het donker teelt. In het licht zou de krop namelijk groen worden. De afgesneden (afgebroken) krop kan je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd.
Witlof werd in de 18e eeuw ontdekt bij onze zuiderburen en wordt daarom ook wel eens (Brussels) lof genoemd. Na de ontdekking duurde het nog ruim honderd jaar voordat witlof een plekje veroverde op de markt.
De Witlof (of witloof) die hieruit groeit is een bladgewas (bladgroente) dat in het donker wordt geteeld. In het licht wordt de krop door chlorofylvorming namelijk groen. De afgesneden (afgebroken) krop kan rauw of gekookt gegeten worden.
In witlof zitten bepaalde vezels en probiotica die ervoor zorgen dat je lichaam op een natuurlijke manier hersteld. Probiotica zoals witlof bevatten bacteriën die je darmflora ook bevatten. Ze zorgen ervoor dat je darmen gezonder zijn en sneller herstellen van diarree.
Hartgezondheid: de aanwezige antioxidanten en vitamines in witlof kunnen helpen bij het bevorderen van een gezond hart. Het helpt bij het reguleren van de bloeddruk en het verlagen van slechte cholesterol.
Net als sla en komkommer bevat witloof weinig calorieën, maar veel water. Tot 90%! Naast water en vezels bevat een stronkje witloof heel wat mineralen waaronder ijzer, kalium, magnesium en natrium. Ijzer stimuleert je stofwisseling, terwijl kalium vochtafdrijvend werkt.
Gezonde voeding voor een gezonde lever
Bitterstoffen zitten in het vlies van graan, het velletje om de noot, in de schil van groenten en fruit, maar ook uien, knoflook, citrusfruit, groene thee, kolen, druiven, kersen, witloof, andijvie en pompelmoes zijn gunstig voor je lever.
Omdat bitterstoffen een goede vertering stimuleren, voel je je eerder verzadigd. Hierdoor stop je op het juiste moment met eten. Daarom past witlof goed in een dieet voor mensen die willen afvallen.
100 g rauw witloof bevat gemiddeld ongeveer 3 g voedingsvezels, 0,5 g koolhydraten, 1 g eiwitten, 3 à 4 mg natrium, 200 mg kalium, 10 mg magnesium, 0,2 mg ijzer, 5 mg vitamine C en 50 µg vitamine B9.
Allereerst bederft het sneller door het in plastic te bewaren. Het wordt dan bruin aan de onderkant van de stronkjes. Haal witloof daarom altijd uit het zakje van de supermarkt en bewaar het in een open papieren zak of in een handdoek gerold in de groentelade van de koelkast. Het blijft dan 5 tot 8 dagen houdbaar.
€ 5,95/kg.