Zwitserland, het land waar NESTLÉ chocolade oorspronkelijk vandaan komt, staat op nummer 1 met 11,4 kg chocolade per persoon per jaar. Maar de nummers 2 en 3 komen daar vlak achteraan, in Duitsland en Engeland wordt genoten van ruim 9 kg chocolade per persoon per jaar.
Zwitserland, het land dat bekendstaat om zijn chocola, voert de lijst aan. Daarna volgen Zweden en Denemarken. Nederland vormt samen met landen als Duitsland, België, Frankrijk, Ierland en de VS de middenmoot. China, Japan en Brazilië zijn de hekkensluiters.
Zwitserland heeft de eer om de meeste chocolade per hoofd van de bevolking te consumeren. De Zwitsers staan bekend om hun liefde voor chocolade, een reputatie die goed wordt ondersteund door statistieken die hun hoge consumptieniveaus laten zien.
Cacao, het basis ingrediënt voor chooclade vindt zijn oorsprong vermoedelijk in Mexico en het noorden van Zuid-Amerika. Het waren de Azteken die al 1200 de eerste cacaobonen oogsten en verwerkte tot een soort chocolade drankje met speciala geneeskundige krachten.
Gemiddeld eten de Nederlanders per jaar zo'n 4,5 kilo chocolade per persoon. We consumeren chocolade in allerlei vormen, daarbij hebben we een voorkeur voor donkere chocolade. Van alle geconsumeerde chocolade in Nederland is namelijk 30,4% puur.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Stel je voor dat die chocolade smelt in je mond; puur, melk of wit, zacht en warm! Een vakantie in Amsterdam is niets minder dan een chocoladevakantie vol met tonnen cacao en dat is de reden waarom Holland bekend staat als het land van de Nederlandse Cacao .
1. België . België staat synoniem voor hoogwaardige chocolade en heeft een lange traditie en geschiedenis in chocoladeproductie. Met gerenommeerde merken als Neuhaus, Leonidas en Godiva wordt Belgische chocolade gekenmerkt door zijn zachte textuur en rijke smaak.
Topkwaliteit. Je kunt het niet ontkennen: Belgische chocolade is van topkwaliteit. De cacaobonen die ervoor gebruikt zijn, zijn de allerbeste in hun soort en worden tijdens het verwerkingsproces op de best mogelijke manier behandeld.
De geschiedenis van chocolade begint in Midden-Amerika, waar de Maya's en de Azteken cacao verbouwden en consumeerden. Cacao werd gezien als een goddelijke drank en werd gebruikt bij religieuze ceremonies. Het werd ook gebruikt als medicijn om verschillende kwalen te behandelen.
Zwitserland staat bovenaan de lijst met de meeste chocolade die per persoon wordt gegeten. Gemiddeld eet elke Zwitser ongeveer 8,8 kg chocolade per jaar.
Aan de andere kant van het spectrum hebben India en China een aanzienlijk lagere consumptie per hoofd van de bevolking, namelijk respectievelijk 1,0 en 0,2 kilogram, aldus Statista.
Wist jij dat Brussels Airport het grootste verkooppunt van chocolade is ter wereld? Er wordt zo'n 1,5 kg chocolade verkocht per minuut, zo'n 2 ton per dag en meer dan 800 ton per jaar.
Elk land is gekleurd op basis van het verschil in export en import van chocolade in 2022. In 2022 waren de landen met een hogere handelswaarde in export dan in import van chocolade Duitsland ($3,08 miljard), België ($1,89 miljard), Italië ($1,79 miljard), Polen ($1,25 miljard) en Canada ($765 miljoen) .
Al rond 600 na Christus hadden zij de eerste cacaoplantages. Zij bereidden een bittere drank met de bonen uit de cacaoplant en noemde die 'xocoatl'. Met chilipeper, vanille en piment brachten de Maya's de drank op smaak.
Chocolade werd in Nederland bekend toen de hertog van Alva cacao uit Spanje meenam. Vervolgens ontstonden in Nederland koffie- en chocoladehuizen.
Zwitserland, het land waar NESTLÉ chocolade oorspronkelijk vandaan komt, staat op nummer 1 met 11,4 kg chocolade per persoon per jaar. Maar de nummers 2 en 3 komen daar vlak achteraan, in Duitsland en Engeland wordt genoten van ruim 9 kg chocolade per persoon per jaar.
Proef de verfijnde smaken en het vakmanschap van Taiwan met elke hap van Fu Wan Chocolate. Winnaar van onder meer de 'beste pure chocolade ter wereld' van de International Chocolate Awards wereldfinale.
Met stip op nummer één is het alom bekende merk Mars dat meer produceert dan de Marsreep alleen. Snickers, de candybar met nougat vulling met karamel en pindanoten omhult in een laagje chocolade (jullie kennen hem vast wel), wordt door vele bronnen de populairste chocoladereep ter wereld genoemd!
Franse chocolade, met name ambachtelijke soorten, zijn genuanceerder en fijner dan Belgische en Zwitserse chocolade vanwege hun delicate smaak in kleinere porties. Franse truffels wegen bijvoorbeeld meestal 10 gram, vergeleken met hun tegenhangers over de hele wereld die meestal 15 gram wegen.
België – Top-rated land met de beste chocolade
Het is immers het beste land als het gaat om chocoladeproductie.
Wereldwijde hotspots voor cacaoproductie
Met 2,2 miljoen ton cacao in 2022 is Ivoorkust de grootste producent ter wereld, goed voor een derde van het wereldwijde totaal. Om vele redenen is de cacaohandel in Ivoorkust en West-Afrika controversieel.
Nederlands verwerkt cacaopoeder (ook wel Dutched chocolate, European-style of alkalized genoemd) wordt gemaakt van bonen die zijn gewassen met een alkalische oplossing die de natuurlijke zuurgraad neutraliseert en hun pH verhoogt tot dichter bij de zeven . Het proces geeft het poeder een donkerdere kleur en een gladdere, zachtere smaak.
Sinds 2002 is Carlo Midiri eigenaar van patisserie en chocolaterie George Vis in Noordwijk. Hij geldt nu als de beste chocolatier van Nederland. Ook won hij al verschillende prijzen, waaronder de Dutch Pastry Award, een vakwedstrijd op het allerhoogste niveau.
Gelukkig ben je in Amsterdam nooit ver verwijderd van de overheerlijke magie van fijne chocolade .