Voedingsmiddelen die de slaap bevorderen Dit zijn voedingsmiddelen zoals kersen, bananen, ananas en noten zoals walnoten en amandelen. Deze middelen bevatten natuurlijke melatonine of stoffen die de aanmaak ervan stimuleren, waardoor ze u kunnen helpen bij het bevorderen van een goede nachtrust.
Ga dan voor fruit dat rijk is aan melatonine. Denk hierbij aan zure kersen, bananen, sinaasappels, ananas en frambozen. Bananen zijn naast melatonine ook rijk aan kalium en magnesium. Deze twee mineralen dragen bij aan het voorkomen van slapenloosheid.
Is het goed om ananas te eten voor het slapengaan? Ananas voor het slapengaan kan een goede keuze zijn vanwege de potentiële slaapondersteunende voedingsstoffen zoals vitamine C en magnesium . Hoewel ananas geen onmiddellijke verbetering van de slaapkwaliteit garandeert, kan het deel uitmaken van een slaapvriendelijk dieet.
“Wil je toch fruit eten na het avondeten, ga dan voor vruchten met 'slaapverwekkende' eigenschappen. Kersen en kiwi's bijvoorbeeld hebben een hoog melatoninegehalte en kunnen ervoor zorgen dat je snel in een diepe slaap valt. Vergeet niet de voorkeur te geven aan lokaal en seizoensgebonden fruit.
Kies verstandig voor een betere nachtrust
Kies dus voor lichte, voedzame snacks zoals een banaan, kiwi, een glas warme melk of een beetje drop om je te helpen ontspannen en sneller in slaap te vallen.
Ananas. Een ander fruitsoort dat je slaap kan bevorderen is ananas. Een ananas bevat nog meer melatonine en uit onderzoek blijkt ook dat het eten van het fruit de niveaus van dit slaaphormoon in je lichaam aanzienlijk kan verhogen. Daarnaast helpt ananas ook bij de spijsvertering, wat buikpijn 's nachts kan voorkomen.
De stof bromelaïne in ananas kan, wanneer deze met melk wordt gemengd, een reeks lichamelijke problemen veroorzaken, zoals maaggas, misselijkheid, infecties, hoofdpijn en maagpijn.
Maar volgens Ayurveda kan banaan leiden tot slijmproductie en het eten van dit fruit 's nachts kan je keel verstikken . Daarnaast is banaan een zwaar fruit en onze maag heeft veel tijd nodig om het te verteren. Dit komt omdat onze stofwisseling 's nachts het laagst is. Het eten van bananen 's nachts kan leiden tot maagproblemen.
Men moet voorzichtig zijn om ananas niet op een lege maag te eten, omdat het zuur kan veroorzaken. Dr. Bhavsar suggereert ook het beste tijdstip om het fruit te eten om er maximaal van te profiteren. "Beste tijdstip om het te eten: Als tussendoortje in de ochtend (rond 10-11 uur) of als avondsnack (rond 16:30 uur) ", zegt ze.
Ananas groeit niet in Nederland, maar in tropische landen als Panama, Costa Rica en Ghana. Het kan wel 14 tot 18 maanden duren voordat de vrucht rijp is en geoogste kan worden. Na het oogsten rijpt de ananas niet meer na. Gelukkig wordt deze exotische vrucht jaarrond geïmporteerd en is dus het hele jaar verkrijgbaar!
Is het goed om iedere dag ananas te eten? Als deze fruitsoort een van je favorieten is, kan je hem prima iedere dag eten. Zo kom je ook makkelijker aan die dagelijkse aanbevolen hoeveelheid fruit van 200 gram.
Hoe lang het duurt voordat de vrucht rijp is, hangt af van de omgeving. Bij ananassen die in Australië gekweekt worden, duurt het minstens vijf maanden.
Wat doet ananas met je lichaam? Ananas bevat bromelaïne, een enzym dat de spijsvertering bevordert en ontstekingen kan helpen verminderen . Het is ook rijk aan antioxidanten, die je cellen kunnen helpen beschermen tegen schade en een gezond immuunsysteem kunnen ondersteunen. De natuurlijke vezelinhoud van het fruit kan ook een regelmatige spijsvertering bevorderen.
Ook bevat ananas veel vezels, die bevorderend zijn voor een goede spijsvertering. Mangaan in ananas helpt bij de opbouw van bot en bindweefsel. Hierdoor draagt het bij aan sterke botten en kan mangaan botontkalking helpen voorkomen. De hoge dosis vitamine C in ananas zorgt voor een beter immuunsysteem.
Bananen zijn een uitstekende bron van magnesium en kalium, die helpen om overbelaste spieren te ontspannen en ze een ideale snack voor het slapengaan maken . Ze bevatten ook het belangrijke tryptofaan om de productie van die belangrijke hersenkalmerende hormonen te stimuleren. Eet ze in hun geheel of mix ze tot een slaapverwekkende smoothie.
Haast voor werk? Hoppa, een banaan erin en je bent weg. Maar blijkbaar is het eten van een banaan op de nuchtere maag geen goed idee. Net als andere voedingsmiddelen die glucose bevatten, zorgen bananen ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt.
Je hoeft volgens de voedingsdeskundige dus niet perse twee bananen per dag te eten, maar het kan ook geen kwaad. „Alle fruitsoorten zijn gezond, waaronder de banaan. Banaan staat net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf.
Grote hoeveelheden vitamine C kunnen misselijkheid, diarree of brandend maagzuur veroorzaken. Bromelaïne kan ook diarree, overmatig menstrueel bloedverlies of huiduitslag veroorzaken als u er te veel van consumeert. De zuurgraad van ananas kan ook brandend maagzuur verergeren bij mensen met gastro-oesofageale refluxziekte.
Overmatige inname van ananas kan echter ernstige zwelling van de mond en tong veroorzaken . Daarom wordt matiging aanbevolen. Bromelaïnesupplementen kunnen bijwerkingen veroorzaken zoals diarree, huiduitslag, braken en overmatig menstrueel bloedverlies.
Het lichaam kan bromelaïne ook herkennen als een bedreiging en histamine vrijgeven om zichzelf te beschermen . De activering van de histamine-afgifte kan allergische symptomen veroorzaken, zoals zwelling, jeuk en ademhalingsmoeilijkheden. Ananas bevat ook profiline, wat bij sommige mensen allergieën kan veroorzaken.
Zorg er daarom altijd voor dat u, voor het slapen gaan, afleiding zoekt. Dit kunt u doen in de vorm van (niet te intensief) sporten, een film kijken of, beter nog, een boek lezen. Een verstoord dag-nachtritme kan er voor zorgen dat het moeilijker is om in slaap te vallen.
Luisteren naar rustige muziek of begeleide beelden kan leiden tot ontspanning en uw kansen om in slaap te vallen vergroten. Ademhalingstechnieken en progressieve spierontspanning, die beide onderdeel zijn van de militaire methode, blijken mensen ook te helpen sneller in slaap te vallen.