Gedroogd fruit is geen alternatief voor vers fruit. Dit komt onder meer doordat gedroogd fruit geen vitamine C meer bevat, deze vitamines gaan namelijk verloren tijdens het droogproces. Wel bevat gedroogd fruit vaak andere voedingsstoffen zoals vitamine B1, B6, ijzer, foliumzuur, kalium en vezels.
Tijdens het drogingsproces van fruit gaat er heel wat vitamine C verloren. Dus in vergelijking met vers fruit bevat gedroogd fruit helaas een heel stuk minder vitamine C. Anderzijds blijven andere waardevolle vitamines wel gewoon behouden. Denk hierbij aan vitamines zoals vitamine B1, vitamine B6 en vitamine B11.
Gedroogd fruit bevat geen vitamine C. Vitamine C gaat namelijk verloren bij het drogen. Gedroogd fruit bevat wel de andere voedingsstoffen uit fruit, maar ook veel suiker. Kalium is belangrijk voor een normale bloeddruk.
Gedroogd fruit is goed voor je darmen, door onder andere de hoeveelheid vezels. Let wel op dat je niet te veel eet: omdat het fruit is, bevat gedroogd fruit ook veel fructose (natuurlijk suiker). Van te veel fructose raken je darmen juist van slag.
Gedroogd fruit is een gezonde en handige snack met voedingsstoffen, met name vezels. Vezels zijn een belangrijke voedingsstof die ons gezond houdt en ook de gezondheid van het hart en de bloedsuikerspiegel ten goede kan komen. Gedroogd fruit bevat ook meer vitaminen en mineralen dan vers fruit, waardoor het een geweldige manier is om een nutritionele boost te krijgen.
Ja, amandelen, dadels, cashewnoten, pistachenoten en walnoten in overmatige hoeveelheden innemen kan leiden tot overmatige lichaamswarmte, wat leidt tot vervelende puistjes en huiduitslag. Niet meer dan 2 eetlepels gedroogd fruit per dag wordt aanbevolen vanwege hun suikergehalte, ze kunnen gemakkelijk helpen om aan te komen door overtollige calorieën toe te voegen.
Doordat het fruit gedroogd wordt neemt de hoeveelheid suikers per netto gewicht fruit toe. Om deze reden adviseert het voedingscentrum om maximaal 20 gram gedroogd fruit per dag te eten. Tijdens het drogen gaat vrijwel alle vitamine C verloren.
Uit onderzoek is gebleken dat gedroogd fruit de niveaus van een ontstekingsmarker genaamd cytokines verlaagt , wanneer gecombineerd met andere gezonde levensstijlgewoonten zoals lichaamsbeweging. Gedroogd fruit kan ook een goede bron van antioxidanten zijn, die kunnen helpen bij het bestrijden van ontstekingen.
Het hoge caloriegehalte van gedroogd fruit is te danken aan de hoge hoeveelheid vezels. Deze vullen je, beschermen je lichaam tegen ziekten en kunnen overgewicht voorkomen. Ze zijn ook de sleutel tot het laxerende effect van gedroogd fruit.
Een kiwi (eventueel op nuchtere maag) is zeer vezelrijk en bevorderlijk voor de stoelgang. Gedroogde en geweekte vruchten zoals pruimen, abrikozen, krenten en rozijnen, dadels en vijgen. Noten, pinda's, sesamzaad en zonnebloempitten.
Pistachenoten
Pistachenoten zijn een ander droog fruit dat niet gebaat is bij weken. Deze noten bevatten van nature minder fytinezuur, wat betekent dat hun voedingsstoffen direct beschikbaar zijn zonder weken. Pistachenoten zijn rijk aan eiwitten, vezels en gezonde vetten, en hun knapperige textuur is een belangrijk onderdeel van hun aantrekkingskracht.
Daarom verhoogt de consumptie van calorierijk voedsel het risico op hartproblemen. Maar het kan geen kwaad om af en toe gedroogd fruit te eten . Walnoten en amandelen zijn bijvoorbeeld gezond voor hartpatiënten, omdat ze rijk zijn aan omega-3-vetzuren en vezels, waardoor ze een gezonde snack zijn.
** Gedroogd fruit met veel suiker **: Fruitsoorten zoals gekonfijte of met suiker bedekte varianten kunnen de suikerinname verhogen, wat een negatief effect kan hebben op het cholesterolgehalte.
Gedroogd fruit dat het gezondst is, is onder andere abrikozen, pruimen, rozijnen en andere. De mineralen, vitaminen, vezels en fytonutriënten binnenkrijgen die u elke dag nodig hebt, kan net zo eenvoudig zijn als wat fruit eten. Een betrouwbare manier om fruit aan uw dagelijkse routine toe te voegen, is door gedroogd fruit te kopen.
Meer gedroogd fruit eten wordt geassocieerd met een lager risico op diabetes type 2, zo blijkt uit een onlangs gepubliceerd onderzoek. Het onderzoek hoopt tegenstrijdig bewijs op te lossen over de waarde ervan voor mensen die hun bloedsuikerspiegel onder controle willen houden, vanwege de geconcentreerde hoeveelheden suiker in het fruit.
Gedroogde dadels, pruimen en vijgen zijn ook geweldige voedingsmiddelen om gewrichtspijn te verlichten. Gedroogd fruit zit boordevol fenolische antioxidanten en vitaminen en is een geweldige bron van voeding met helende en ontstekingsremmende eigenschappen.
Fruit bevat doorgaans aanzienlijke hoeveelheden natuurlijke suikers. Omdat het water uit gedroogd fruit is verwijderd, concentreert dit alle suiker en calorieën in een veel kleiner pakket. Om deze reden bevat gedroogd fruit veel calorieën en suiker, waaronder glucose en fructose .
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Volgens Ayurveda is het tijdstip waarop u gedroogd fruit eet van belang. Ze raden aan om gedroogd fruit overdag te eten, bij voorkeur 's ochtends of als tussendoortje . Vermijd het om ze laat in de avond te eten, omdat het de spijsvertering kan verstoren.
De voedingsstoffen die in bepaalde gedroogde vruchten zitten, kunnen ontspanning bevorderen en helpen bij het reguleren van de slaap , waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor tussendoortjes voor het slapengaan. Bepaalde gedroogde vruchten bevatten magnesium, wat helpt spieren te ontspannen en een gevoel van rust bevordert, waardoor het makkelijker wordt om te ontspannen en in slaap te vallen.
De vezels in gedroogd fruit hebben veel voordelen. Een handjevol kan wonderen doen als je last hebt van constipatie. Deze zoete lekkernijen bevatten echter ook veel fructose, een suiker die je buikpijn kan bezorgen als je er te veel van eet .
Maar als u hoge triglyceriden hebt, moet u mogelijk uw dagelijkse fruitinname beperken. Want als u te veel fruit eet, krijgt u te veel suiker binnen die van nature in fruit zit. Als u gedroogd fruit eet, houd er dan rekening mee dat de porties veel kleiner zijn dan die van vers fruit.
De vezels in fruit (pectine) hebben directe invloed op het cholesterol en kunnen het LDL-cholesterol verlagen. Appels, aardbeien, druiven en citrusfruit zitten er vol mee. Daarnaast heeft veel groente en fruit eten een gunstig effect op de bloeddruk en andere gezondheidsvoordelen.