Mango zit bomvol vitamine A, B6, C en E. Wetenschappelijke studies tonen aan dat bepaalde verbindingen in de schil van de mango de potentie hebben om de kans op bepaalde ziektes, zoals diabetes, te hoog cholesterol en sommige vormen van kanker, te verminderen.
De vezels in fruit (pectine) hebben directe invloed op het cholesterol en kunnen het LDL-cholesterol verlagen. Appels, aardbeien, druiven en citrusfruit zitten er vol mee. Daarnaast heeft veel groente en fruit eten een gunstig effect op de bloeddruk en andere gezondheidsvoordelen.
De kans op hart- en vaatziekten worden verlaagd op het moment dat je voldoende fruit (200 gram per dag) eet. Een mango bevat veel verschillende vitamines en mineralen die hierbij kunnen ondersteunen. De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is op basis van een gemiddelde wat per dag nodig zou zijn voor je lichaam.
Mango zit bomvol vitamine A, B6, C en E. Wetenschappelijke studies tonen aan dat bepaalde verbindingen in de schil van de mango de potentie hebben om de kans op bepaalde ziektes, zoals diabetes, te hoog cholesterol en sommige vormen van kanker, te verminderen.
De oplosbare vezels in mango's kunnen helpen om zowel het totale cholesterol als het LDL-cholesterol te verlagen (het 'slechte' cholesterol dat ervoor zorgt dat er plaque in uw bloedvaten ontstaat, waardoor de bloed- en zuurstofstroom wordt geblokkeerd).
Denk hierbij aan vezels, vette vis en sojaproducten. Deze producten bevatten stoffen die lijken op cholesterol wat de slechte cholesterol helpt verlagen. Vezels vind je terug in bonen, noten, zaden maar ook havermout, graan en citrusvruchten.
Verzadigde vetten zitten vooral in dierlijke producten, zoals rood vlees, volvette kaas en volle melkproducten. Ze verhogen het LDL-cholesterol in het bloed, oftewel het slechte cholesterol. Onverzadigde vetten daarentegen verlagen juist het LDL-cholesterol en passen daarom goed in een gezond voedingspatroon.
Een banaan bevat meer calorieën, koolhydraten en suikers dan de mango. Daarentegen bevat een banaan wel meer eiwitten en vezels dan een mango. Een banaan bevat een stuk minder vitamine C dan mango, maar wel weer meer kalium. Aan de kleur kun je zien dat het van andere voedingsstoffen hogere concentraties bevat.
Een portie mango van 165 gram bevat 0,2 gram kalium en 14 milligram magnesium. Kalium en magnesium vind je ook in meloen, bramen en sinaasappel. Als je wilt werken aan een gezonde bloeddruk, neem deze fruitsoorten dan ook op in je eetpatroon. Samenvatting: Mango kan bijdragen aan een gezonde bloeddruk.
Veroudering eist zijn tol van het immuunsysteem, waardoor het verzwakt tot een niveau waarop het niet langer in staat is om ziektes en infecties te beheersen. Mango's, een rijke bron van vitamine A en C en een carotenoïde die bekend staat als bètacaroteen , kunnen de immuniteit bij oudere personen versterken .
Zo kan bijvoorbeeld het eten van een banaan cholesterol helpen verlagen omdat ze rijk zijn aan die onverteerbare vezels. Daarnaast vind je deze vezels ook in biologische peulvruchten, psyllium, zoete aardappelen, appels, aardappels, citrusvruchten en peren.
Geitenkaas bevat net als kaas van koeienmelk verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte in je bloed. Ook voor geitenkaas geldt dat de magere varianten 20+ en 30+ de voorkeur hebben. Verse zachte geitenkaas bevat ook minder verzadigd vet en past in de Schijf van Vijf.
Daarom is mijn advies om te kiezen voor broodbeleg met veel vezels. Zoals hummus en pindakaas. Onverzadigde vetten. Deze vetten helpen om je cholesterol op een gezond peil te houden en verkleinen de kans op hart- en vaatziektes.
Griekse yoghurt bevat veel verzadigd vet omdat er room aan is toegevoegd. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Griekse yoghurt bevat ook veel calorieën.
Wel is het belangrijk dat u nadenkt bij wat u eet. Probeer producten met veel verzadigd vet te vermijden. Verzadigd vet verhoogt het cholesterol en zit vooral in vet dat niet vloeibaar is en voorkomt in dierlijke producten. Plantaardige producten bevatten van nature al weinig of geen verzadigd vet.
REALITEIT. Je hoeft kaas niet uit je dieet te schrappen, maar als je een hoog cholesterol of hoge bloeddruk hebt, gebruik dan met mate vette kazen . Een portie van 30 gram kaas levert zeven procent van je dagelijkse calorieën en er kan meer zout in een portie cheddar zitten dan in een zakje chips.
Haver, peulvruchten en fruit die pectine bevatten (zoals citrusvruchten, appels en grapefruits) helpen om je cholesterol te verlagen.
Eet rijpe mango's op een lege maag in de ochtend om de spijsvertering te bevorderen en het energieniveau te verhogen . Vermijd het combineren van mango's met zuivelproducten, omdat deze combinatie als onverenigbaar wordt beschouwd in Ayurveda en kan leiden tot spijsverteringsproblemen.
Peren en appels bevatten veel pectine, een soort vezel die het cholesterol kan verlagen. Dat geldt ook voor citrusvruchten zoals sinaasappels en citroenen. Bessen bevatten ook veel vezels. Probeer deze peren- en rode uiengratin als bijgerecht.
De verhouding tussen LDL- en HDL-cholesterol kun je verbeteren door matig te zijn met verzadigd vet en verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet. Dat kan door magere producten te kiezen, en harde vetten te vervangen door halvarine, zachte margarine en vloeibaar bak- en braadvet of olie.
Uit onderzoek blijkt dat het eten van noten het LDL-cholesterol verlaagt. Noten behoren daarom tot de cholesterolverlagende voeding. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld: walnoten, amandelen, hazelnoten, cashewnoten, pistachenoten, macadamianoten, paranoten, pecannoten en ook pinda's.
Eieren en garnalen zijn de enige voedingswaren die veel cholesterol en weinig verzadigd vet bevatten. En het is dat verzadigd vet dat het cholesterolgehalte in je bloed doet pieken. Dus niet de cholesterol in het ei zelf.