Volgens hem zijn die bewaareigenschappen de hoofdreden waarom paaseitjes vandaag nog altijd verpakt worden in aluminiumfolie. “De verpakking beschermt de chocolade met name goed tegen zonlicht. Zonder verpakking oxideert de chocolade. Het vet in de chocolade, de cacaoboter dus, verandert dan van structuur."
De aluminiumfolie zorgt dat de aroma's van de chocolade optimaal behouden blijven en geeft een luxe uitstraling. ideaal om uw chocolade assortiment op te waarderen passend bij het seizoen.
Wikkels van paaseitjes kunnen niet gerecycleerd worden. ' Ook niet als we er een dik balletje van kneden? 'Neen, het basismateriaal van dat balletje blijft te dun om te recycleren, met dun zilverpapier kan je niks meer doen.
Gezonde hoeveelheid
Hoeveel eitjes we precies eten tijdens deze feestdagen verschilt per persoon. Volgens het Voedingscentrum is een gemiddelde van 16 gram ei per dag een gezonde hoeveelheid. Dat komt neer op twee tot drie eieren per week. "En als je vegetariër bent, zijn dat er drie of vier.
Chocolade eieren worden best binnen de acht dagen na aankoop opgegeten, vooral als het gaat om eieren met roomvulling. Fondant chocolade kan langer bewaard worden dan witte, maar na anderhalf jaar wordt ze toch best alleen nog gebruikt in keukengerechten.
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Geen sprake van verspilling
RTL Z vogelde uit dat fabrikanten en supermarkten de paaseitjes niet weggooien. Er is dus geen verspilling van voedsel. Vaak worden paaseitjes eerst met korting verkocht in de supermarkt, maar veel paaseitjes worden ook weggegeven aan de voedselbank.
Een paasei is een versierd ei of chocolade-ei, dat op sommige plaatsen met Pasen wordt verstopt voor kinderen die de eieren nadien mogen zoeken. Het verstoppen stamt uit de Germaanse traditie om eieren, als symbool van vruchtbaarheid, in akkers te begraven zodat deze akkers op hun beurt vruchtbaar zouden worden.
"Je moet namelijk zo'n 6.000 calorieën eten om 1 kilo aan te komen", weet diëtist en voedingskundige Sanne de Ree. "Een gemiddeld paasei bevat zo'n 40 kilocalorieën. Dus dat betekent dat je meer dan 120 paaseieren kunt eten voordat je 1 kilo aankomt."
Er zitten 44 kilocalorieën in 1 stuk (8 gram) chocolade-eitjes. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'chocolade-eitjes'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Het lijkt haast magie, maar toch is er een simpele, wetenschappelijke verklaring voor het feit dat een bolletje aluminium zorgt voor glanzend bestek. Het aluminium oxideert namelijk met de bestanddelen van het vaatwastablet, waardoor het zilverwerk zijn glans weer terugkrijgt.
Het antwoord op die vraag heeft te maken met de manier waarop de chemicaliën in het vaatwastablet reageren op de aluminiumfolie. Die reactie is vergelijkbaar met de techniek die wordt gebruikt om zilver op te poetsen. De aanslag op bestek verdwijnt hierdoor en daardoor ziet je bestek er weer uit als nieuw.
Op Paaszondag mocht je pas weer eieren eten
In de vastentijd tussen Aswoensdag en Pasen mochten er lang geleden geen vlees en geen eieren worden gegeten. Daarom beschilderden mensen de eieren die in die tijd werden gelegd. En op Paaszondag mochten er eindelijk weer eitjes worden gegeten.
Het materiaal werd vroeger vooral gebruikt om chocolade en snoepgoed in te verpakken. Inzamelen van zilverpapier gebeurde in de eerste helft van de 20e eeuw op enige schaal. Kinderen hielden zich hier voor het goede doel, met name de ondersteuning van missionarissen en de missies in Afrika, mee bezig.
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
Koken en bewaren in aluminium
Een tip is om daarom geen aluminium pannen, schalen, potten of folie te gebruiken voor het bereiden of bewaren van hele zure of zoute voedingsmiddelen. Denk hierbij aan vruchtensappen, rabarber, tomatenpuree of zoute haring.
Geen zorgen als je meer dan drie eitjes per dag binnenspeelt, want om één kilo bij te komen moet je liefst 7.000 calorieën éxtra eten, of zo'n 150 paaseitjes. Wil je toch verantwoord snoepen, dan raadt de Nederlandse hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell aan om pure chocolade te eten.
Hoe werkt het ei dieet? Zoals al aangegeven eet je tijdens het dieet elke dag minstens 2 eieren en eet je maximaal 40 eieren per week. Door dit 1 à 2 weken vol te houden zal je 5-10 kilo afvallen. Dit komt doordat je per dag zo'n 500-1000 calorieën eet.
De meeste chocoladepaaseieren worden gegeten in de provincie Overijssel, gevolgd door de provincies Groningen en Friesland.
Per jaar eten we gemiddeld zo'n miljard paaseitjes op. Ja, dat klopt, dat is 47 paaseitjes per persoon. Ze zijn hartstikke lekker en stiekem ook een tikkeltje verslavend. Daarnaast zijn de paaseitjes altijd leuk en vrolijk verpakt, waardoor het aantrekkelijker wordt ze te eten.
Het verhaal van de paashaas
Het lijkt erop dat het konijn en de haas afstammen van een heidens ritueel. Ze stonden bekend als bijzonder vruchtbaar en werden zo geassocieerd met Pasen als een tijd van wedergeboorte. In de Duitse folklore was het konijn verbonden met het christelijke idee achter Pasen: het eeuwige leven.
Mits goed opgeslagen is chocolade 1 jaar houdbaar. Dit geldt voor de producten zonder vulling: massieve chocolade, zoals tabletten en holle figuren zoals Paashazen en Paaseieren. Bonbons met praliné-vulling zijn 6 maanden houdbaar, mits correct opgeslagen.
“Om één kilo bij te komen, moet je gemiddeld zo'n 7.000 calorieën extra verorberen”, legt Mouha uit. “Dat komt bovenop de calorieën die je normaal eet”, zegt Sanne. “Eén klein paaseitje bevat ongeveer 40 calorieën. Je moet er dus al ongeveer 175 eten als je op één dag één kilo wilt bijkomen.
150 eitjes in één kg, deze eitjes wegen ca. 7 gram. In de Praliné paaseitjes mix zitten ca. 110 paaseitjes van ongeveer 9 gram in.
De uitslag van Foodies' grote paaseitjes test
Feestelijk PLUS (€ 2,99 voor 250 gram) & Albert Heijn chocolade eitjes (€ 2,29 voor 200 gram): 7,5. Lidl Favorina (€ 1,99 voor 200 gram), Albert Heijn Delicata extra puur (€ 2,49 voor 200 gram) & Jumbo (€ 2,29 voor 200 gram): 6,8. Jumbo bio (€ 3,49 voor 200 gram): 6,0.