Bij blauwe bessen telden we 3 buitenlandse herkomsten (Pools, Portugees en Spaans) en ook 2 ketens die Nederlandse producten verkochten (Lidl en Plus). Albert Heijn mixte Spaanse en Nederlandse verpakkingen in de schappen.
Blauwe bessen zijn het hele jaar te koop. Van eind juni tot september komen ze gewoon uit Nederland. In andere periodes komen ze uit Chili of Nieuw-Zeeland.
In het najaar (Van oktober t/m januari) komen de blauwe bessen uit Argentinië, Chili of Nieuw Zeeland. Die komen met het vliegtuig: helemaal niet duurzaam. Met de Kerst kun je beter diepvriesbessen eten, die zijn net zo duurzaam als de verse bes en net zo gezond.
De blauwe bes is afkomstig uit Noord-Amerika en wordt sinds de jaren vijftig ook in Europa gekweekt. Het is geen veredelde bosbes, zoals wel eens wordt beweerd. De blauwe bes is een andere soort, ze smaakt anders en ze heeft bijvoorbeeld kleurloos sap. Terwijl het sap van de blauwe bosbes dieppaars is.
In Nederland wordt de blauwe bes vooral in Noord-Limburg, het oosten van Noord-Brabant en in Drenthe geteeld. De blauwe bes wordt geteeld op een luchtige zand- of veengrond met een lage pH (pH = 4 tot 5). Bij een hogere pH groeien de struiken bijna niet, vertonen gebrekverschijnselen en sterven uiteindelijk.
De blauwe bessen zijn afkomstig uit Noord-Amerika en worden sinds de jaren vijftig ook in Europa gekweekt. Wanneer zijn blauwe bessen verkrijgbaar: Blauwe bessen zijn jaarrond verkrijgbaar. Van eind april tot en met september uit Nederland.
De Bluecrop is ontzettend populair door zijn grote jaarlijkse opbrengst. Deze blauwe bessen zijn vrij groot, hebben een zoete smaak en zijn plukrijp in augustus. Geniet daarnaast van zijn fraaie bloei in het voorjaar én zijn prachtige oranjerode herfstverkleuring in het najaar.
Hoeveel blauwe bessen mag je per dag eten? Blauwe bessen zijn gezond, maar je moet er ook niet te veel van eten. In blauwe bessen zitten namelijk ook fruitsuikers. Een gezond portie van 100 gram blauwe bessen is meer dan voldoende.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Omdat blauwe bessen boordevol vitamines en mineralen zitten, heeft het eten ervan super veel gezondheidsvoordelen. Toch kun je ze beter niet in combinatie met zuivel eten.
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
De meeste gekweekte bosbessen zijn waterig en niet zo geconcentreerd qua smaak. En ze worden nog erger als je ze invriest. Met Wyman's wilde bosbessen is dat niet het geval. Wilde bosbessen zijn kleiner, iets zuurder, iets zoeter en bevatten een hogere concentratie antioxidanten.
Zo bevatten blauwe bessen over het algemeen meer vitamine C, vitamine K en vezels dan bosbessen, terwijl bosbessen weer meer vitamine E en mangaan bevatten dan blauwe bessen.
De spijsvertering bevordert en diarree wordt bestreden
Blauwe bessen bevatten vezels die de darmwerking ondersteunen en de stoelgang reguleren. Daarnaast hebben de antioxidanten in blauwe bessen een ontstekingsremmende werking, wat kan helpen bij de behandeling van diarree en andere darmproblemen.
Wetenschappers hebben aangetoond dat blauwe bessen sommige vrije radicalen die DNA beschadigen (een proces dat dagelijks duizenden keren per dag in je lichaam plaatsvindt en niet alleen de reden is dat we ouder worde, maar ook een belangrijke oorzaak vormt van aandoeningen als kanker) kunnen neutraliseren.
Van alle groenten en fruit in de Nederlandse supermarkten bevatten aardbeien de meeste restanten van pesticiden. Dat schrijft de Nederlandse krant Trouw vandaag. In de VS wordt elk jaar een lijst opgesteld van "vuile" en "propere" gewassen. Toeval of niet, maar aardbeien staan ook daar bovenaan de "vuile" lijst.
Wel is er voorlopig geen wetenschappelijk bewijs dat blauwe bessen daadwerkelijk veel gezonder zijn dan ander fruit. De bes bevat bijvoorbeeld iets meer vitamine C dan een banaan, maar een banaan bevat dan weer meer eiwit en dat heb je ook nodig. Alleen nog maar blauwe bessen eten, is dus geen heel slim plan.
Blauwe bessen kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken
Hoewel bosbessen over het algemeen als gezond voedsel worden beschouwd, kunnen ze soms spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals constipatie of diarree. Als u te veel bosbessen eet, kunt u last krijgen van maagpijn of krampen.
Combineer rauw fruit nooit met zuivelproducten (dus tja, geen fruit met yoghurt of kaas …). Dit geldt vooral voor bananen, kersen, zuur fruit en meloenen. Bepaalde gekookte en droge vruchten zoals dadels samen met warme melk of kruiden zijn een uitzondering als het gaat om combinaties van fruit met zuivel.
Enkele voorbeelden van planten die niet goed gedijen met koffiedik zijn azalea's, rododendrons, blauwe bessen en aardbeien. Deze planten hebben een voorkeur voor zure bodems en koffiedik kan de pH-waarde van de bodem verhogen, waardoor de omgeving minder geschikt wordt voor deze planten.
De zwarte bes is geen familie van de bosbes (Vaccinium myrtillus) of blauwe bes (Vaccinium corymbosum), wel van de aalbes (Ribes rubrum) en kruisbes (Ribes uva-crispa). De teelt van zwarte bessen vertoont sinds de eeuwwisseling een dalende lijn, die van blauwe bessen is enorm gegroeid.
De blauwe bes is vrij kieskeurig wat grondsoort betreft. In een tuin met zure, lichte (bos)grond zal het weinig moeite kosten om een mooie oogst te realiseren. Op zware kleigrond, daarentegen, zal de struik het een stuk minder naar haar zin hebben, slechter groeien en weinig vruchten geven.
Het goede nieuws is dat blauwe bessen relatief lang houdbaar zijn, mits je ze op de juiste manier bewaart. In de koelkast kun je blauwe bessen tot wel een week bewaren. Zorg ervoor dat je ze in een luchtdichte verpakking of een afgesloten bakje bewaart om vocht en schimmelvorming te voorkomen.
Hoe weet ik of de bessen niet goed meer zijn? De bessen zijn dan beschimmeld of slap. Bederf herken je door goed te kijken, ruiken of proeven. Bessen zijn teer.