Hoewel groenten veel goede voedingsstoffen bevatten, kan het eten van bepaalde soorten ongunstig zijn bij eczeem. Een survey-onderzoek suggereert dat nachtschade groenten – zoals tomaten, paprika, aubergine, pepers en witte aardappelen – eczeemklachten kunnen verergeren.
Vermijd bewerkte voedingsmiddelen. Eet geen kant-en-klaar maaltijden en gebruik bij de bereiding van je maaltijden geen 'pakjes en blikjes'. Eet minimaal 500 gram verse groenten en vers fruit per dag. Vermijd fruit zoals banaan, citrusvruchten, kersen, abrikozen en ananas, want deze kunnen eczeem verergeren.
Atopisch eczeem verloopt typisch in opstoten. Irritatie van de huid kan een aanval uitlokken, zoals bij het gebruik van schuimende zepen, ruwe kledij, bij warmte en fel zweten, stress, een rokerige omgeving, … Soms lokken allergische reacties (bijv. op stof, huisdieren, voeding, …) de symptomen (deels) uit.
Nachtschade. Groenten zitten vol goede voedingsstoffen, maar sommige kunnen eczeem verergeren. Een onderzoek1 suggereert dat aardappelen, tomaten, paprika, peper en aubergine eczeemklachten kunnen triggeren.
Veel eczeempatiënten hebben lage niveaus van zink, vitamine B12 en vitamine D. Eczeem patiënten lopen het risico voedingstekorten te ontwikkelen. Dit kan leiden tot verergering van eczeemsymptomen.
Onderzoekers hebben naar veel supplementen gekeken. In alle studies waren probiotica het meest effectief om eczeem te voorkomen. Vitamines D, E en B12 kunnen helpen bij de behandeling van eczeem. De algehele effecten zijn echter klein en er is geen bewijs dat een supplement eczeem kan genezen.
Magnesium kan helpen de niveaus van het stresshormoon cortisol te verlagen, wat eczeemsymptomen kan verlichten .
Verstoringen in je darmflora, zoals een overgroei van schadelijke bacteriën en te weinig goede bacteriën kunnen bijdragen aan het ontstaan of verergeren van eczeem.
Eczeem zelf is geen allergische aandoening maar een chronische ontstekingsreactie op een genetisch bepaalde te droog aangelegde huid. Mensen met contacteczeem krijgen uitslag als gevolg van overbelasting van de huid, vooral door water en zeep. Eczeem kan ook ontstaan als de huid in contact komt met irriterende stoffen.
Een goede verzorging van de huid is de eerste stap om het eczeem zo rustig mogelijk te houden. Basiszalven vormen de basis van de behandeling en zorgen ervoor dat de huid niet droog is. Het eczeem wordt daarnaast behandeld met zalven waar medicijnen inzitten (zalven die de ontstekingsreactie van de huid onderdrukken).
Vermijd echter aardappelen, omdat ze eczeemgevoelige huid kunnen verergeren . U moet ook meer fruit, groenten en bessen eten, die hoge niveaus antioxidanten bevatten, evenals essentiële vitaminen en mineralen. Streef naar een regenboog van 8-10 porties per dag, waarvan de meeste groenten zijn.
Kamillebloesem staat bekend om haar anti-bacteriële- en ontsmettende werking. Een perfect middel om acne, huiduitslag en milde eczeem te verlichten. Je kunt het drinken maar ook in een stoombadje doen (helpt bij verkoudheid).
De oorzaak van eczeem
Als deze organen de afvalstoffen niet goed genoeg kunnen uitscheiden, komen de secundaire uitscheidingsorganen in actie. Dit zijn de huid, de longen en de sinussen. Als er te veel afvalstoffen via de huid weg moeten, kan er eczeem ontstaan.
“Mensen met eczeem volgen veel vaker een koemelkeiwit-vrij dieet. Maar liefst twee derde van hen geeft aan dat bepaalde voeding hun eczeem erger maakt. Koemelkeiwit wordt het vaakst genoemd als trigger. Daarna volgen noten, tarwe, pinda's, schaaldieren en vis.
Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, kimchi, miso, zuurkool en oude kazen — zoals cheddar en parmezaan — zijn van nature rijk aan probiotica die goed zijn voor uw darmgezondheid . Het eten van aanzienlijke hoeveelheden gefermenteerde voedingsmiddelen lijkt verband te houden met een lager risico op eczeem als volwassene.
Het slikken van extra vitamine D kan de ernst van eczeem verminderen en kan daarom worden beschouwd als een veilige en effectieve therapie.
Vitamine D-tekort is dus een sterke kandidaat voor de toenemende aanleg voor eczeem. Er zijn verschillende biologische paden die verantwoordelijk kunnen zijn voor dit gunstige effect van vitamine D.
VOEDINGSTIPS BIJ EEN ECZEEMHUID
Drink minimaal 2 liter water, vermijd histaminerijke voeding en kies juist voor voeding die rijk is aan vitamine C, D en E, mineralen en andere bouwstenen uit groente, fruit en granen. Vette vis bevat veel gezonde omega 3; vetzuren die een positieve invloed hebben op jouw huid.
Studies naar de vraag of dit zou helpen bij eczeemsymptomen zijn gemengd en beperkt. Maar hoge doses Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium lactis en Lactobacillus acidophilus probiotica, afzonderlijk of gecombineerd, lijken het meest veelbelovend.
Vitamine C kan als antihistaminicum werken. In één onderzoek hielp het de symptomen van eczeem te verminderen .
Andere ontstekingsremmende voeding
Goede bronnen van anthocyaninen zijn fruit als blauwe bessen, bramen, kersen, zwarte bessen, maar ook rode kool, moerbeien en zwarte sojabonen. Bovendien werken knoflook, kurkuma en gember ontstekingsremmend.
Kamille thee
Huidverzorgingsproducten op basis van kamille kunnen helpen bij de behandeling van milde eczeem. En wanneer het griepseizoen weer aanbreekt, kan het drinken van kamillethee uw immuunsysteem een nuttige boost geven.
Ontsteking is een veelvoorkomende trigger voor eczeemopflakkeringen, wat leidt tot roodheid en jeuk. Groene thee bevat verbindingen die ontstekingsremmende effecten hebben, wat de ernst van deze symptomen mogelijk kan verminderen . Het is relatief eenvoudig om groene thee op te nemen in uw eczeembehandelingsroutine.