Over het algemeen zitten er superveel goede stoffen in de schil. Een appel mét schil geeft je bijvoorbeeld 332% meer vitamine K dan een appel zonder schil. Maar ook meer vitamine A, Vitamine C, calcium en kalium bijvoorbeeld. Allemaal stofjes die ons lichaam goed kan gebruiken!
Is dit een fabeltje of zit er een grond van waarheid in? Antwoord: Dit is een fabel. Vitaminen en mineralen zitten door de hele groente en het hele fruit. Een appel en een peer met schil bijvoorbeeld bevatten wel iets meer vezels en vitamine C dan een appel en een peer zonder schil.
De schil is het meest voedingsrijke deel van een appel, dus gooi de schil niet weg ! Volgens Healthline bevat een rauwe appel met schil tot 332% meer vitamine K, 142% meer vitamine A, 115% meer vitamine C, 20% meer calcium en tot 19% meer kalium dan een geschilde appel.
Appelschillen leveren veel essentiële vitamines voor het lichaam: De schil van 1 appel bevat bijvoorbeeld ongeveer 8,4 mg vitamine C en 98 IE vitamine A. Als je appels eet en je schilt ze, dan neemt de hoeveelheid van deze vitamine af tot 6,4 mg vitamine C en 61 IE vitamine A.
Niet schillen
Belangrijk om te weten is dat wanneer u al deze gezonde vezels binnen wilt krijgen, u de appel vooral niet moet schillen. “De helft van de hoeveelheid voedingsvezels zit in de schil. Wanneer u de appel schilt loopt u dus voedingsstoffen mis”, aldus Elferink.
Appel eten voor het slapen gaan
Appels bevatten namelijk veel vezels en de eiwitten van de pindakaas zorgen voor een vol gevoel. Bovendien houden de eiwitten de bloedsuikerspiegel stabiel, wat mede bijdraagt aan de diepe slaap.
Appels bevatten het mineraal kalium. Kalium is belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam en de bloeddruk. Daarnaast zorgt het voor een goede geleiding van zenuwprikkels en samentrekking van de spieren. Appel bevatten antioxidanten, deze zijn super belangrijk voor je algehele gezondheid.
Appels worden in Nederland het meest gegeten van alle fruitsoorten. Per dag eten we gemiddeld 28 gram appel. Het advies is om dagelijks minimaal 2 stuks fruit te eten, wat neerkomt op 200 gram per dag. Door af te wisselen met verschillende fruitsoorten krijg je verschillende voedingsstoffen binnen.
Zelfs als je van plan bent om een appel te schillen, is het nog steeds aan te raden om hem te wassen , volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). De reden? Als er schadelijke bacteriën op de schil van de appel zitten, kan een dunschiller of mes de bacteriën overbrengen naar het vruchtvlees, legt Stover uit.
Het eten van (veel) appels kan bijdragen aan tanderosie. Bij tanderosie wordt het glazuur van je gebit aangetast en opgelost door de zuren uit bijvoorbeeld de vruchtensappen van fruitsoorten zoals een appel. Glazuur helpt de binnenste lagen van je gebit beschermen tegen o.a. zuren van buitenaf.
Een ding is zeker: om vitaminen en vezels binnen te krijgen, kan je beter een appel eten dan appelsap drinken. Maar de hoeveelheid aanwezige suikers blijft onder welke vorm dan ook dezelfde. Hoewel appelsap misschien een gezonde connotatie heeft, is het een drank die boordevol suikers zit.
De auteurs stelden vast dat de verontreiniging met pesticiden afnam toen de schil van de appel werd verwijderd, samen met een deel van de vruchtvleeslaag .
Een appel is caloriearm en is erg vezelrijk: er zitten 166 calorieën en 5,4 gram vezels in een appel die ongeveer 223 gram weegt. Appels helpen ook bij het afvallen. Caloriearme vruchten zijn erg vullend, waardoor je doorheen de dag minder zal eten van andere maaltijden.
2- De appel :
Pectine, een oplosbare en zeer hydrofiele vezel, is doordrenkt met water in het spijsverteringskanaal, verhoogt het volume van de ontlasting en vergemakkelijkt doorvoer in het geval van obstipatie. Rauw geconsumeerd, de appel heeft samentrekkende eigenschappen om bijvoorbeeld diarree te stoppen.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
In vergelijking met een peer zit er in een appel 3 keer zo veel vitamine A, 2 keer zoveel vitamine C en 20% meer vitamine E. belangrijk is dat 70% van de vitaminen meteen onder de schil zitten. Een appel schillen is dus eigenlijk geen goed idee. De appel zit boordevol anti-oxidanten om je tegen ziektes te beschermen.
Schrobben van stevig fruit kan helpen om meer resten te verwijderen . Wrijf zachte producten zoals druiven onder stromend water om resten te verwijderen. Doe kwetsbare vruchten en groenten zoals bessen in een vergiet en draai het om terwijl u het voorzichtig met water besproeit.
“Er kan van alles nog op zitten, zoals stof. Ook kunnen op fruit en groenten bacteriën en virussen zitten, zoals salmonella. Dat komt gelukkig niet vaak voor, maar dat is een reden je appel altijd te wassen, dan kun je die er grotendeels af wassen. Dat maakt de kans kleiner dat je een voedselinfectie oploopt.”
In de schil zitten de meeste vitaminen
Over het algemeen zitten er superveel goede stoffen in de schil. Een appel mét schil geeft je bijvoorbeeld 332% meer vitamine K dan een appel zonder schil. Maar ook meer vitamine A, Vitamine C, calcium en kalium bijvoorbeeld. Allemaal stofjes die ons lichaam goed kan gebruiken!
Twee appels per dag eten is goed voor de gezondheid van het hart. Je kunt elke soort appel eten, zolang je de schil maar eet. Appelschillen bevatten veel antioxidanten die helpen kanker te bestrijden. Onderzoekers suggereren dat het beter is om antioxidanten uit fruit en groenten te halen dan uit voedingssupplementen.
“In de avond kun je het beste kiezen voor fruit dat de spijsvertering ondersteunt in plaats van overbelast voor het slapengaan. Appels en peren, allebei rijk aan vezels, zijn uitstekende keuzes voor de avond.”
Hoeveel val je af met een appeldag? Je valt als vrouw 1 kilo af, als man 1,5 kilo op de appeldag. Mijn advies is om deze dag enkel te doen als je gaat starten met een dieet of meerdere kilo's wil afvallen.
Appels zijn goed voor je hart
Daarnaast hebben ze veel polyfenolen. Dit zijn plantaardige stoffen die antioxidanten bevatten en de bloeddruk kunnen reduceren.
Fruit is goed voor het lichaam en past zeker dagelijks in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Eet er dus niet te weinig van, maar ook weer niet te veel. Eet 2-3 stuks fruit: minimaal 2, maar niet meer dan 3 stuks per dag.
Hoewel u twee of drie middelgrote appels per dag moet eten om een lichte verbetering in uw lipidenprofiel te zien, zijn appels nog steeds een goed voedingsmiddel om op te nemen in uw cholesterolverlagende dieet. Ze bevatten namelijk veel gezonde voedingsstoffen, waaronder cholesterolvriendelijke voedingsstoffen zoals vezels en ...