Kwaliteit. Koop alleen prei met een zeer dichte bladvorming, een fris en donkergroen blad, zonder beschadigde plekken. Slappe stengels, opengebarsten of opgezwollen stengelbases of verdroogde en verkleurde bladeren geven aan dat de prei niet vers is.
Prei is op een koele, droge plaats enkele weken houdbaar en in de koelkast wel 2-3 weken. Kant-en-klaar gesneden prei moet je niet langer dan een dag in de koelkast bewaren. Gare prei kun je tot 12 maanden in de diepvries (bij minimaal -18°C) bewaren.
Het groen van je prei is nog perfect eetbaar. Zorg wel dat je het groen goed spoelt, want vaak zit er nog wat vuil tussen de blaadjes. Het buitenste blaadje doe je er beter af, want dat is vaak wat uitgedroogd en taai.
Verwijder ook de groene bladeren aan de bovenkant en de buitenste bladeren. Je kunt zowel het witte als het groene deel van de prei gebruiken. Juist in het groene deel zitten de meeste vitaminen en mineralen.
Hoe te Bewaren
Dek hem af als hij op koelkasttemperatuur is en maak de prei af en toe licht vochtig om uitdroging tegen te gaan. Buiten de koelkast kan je prei tot 2 maanden bewaren. Bewaar de bussels dan ongewassen op een koele, vochtige plaats.
Goede prei moet stevig aanvoelen en er gezond uitzien van wortel tot punt. De stengels moeten wit zijn - we eten de zachte witte delen, dus hoe langer hoe beter - zonder donkere of zachte plekken. De donkergroene delen moeten heel donker zijn, zonder vergeling of bruine plekken. Vermijd alles wat slap, verwelkt of begint te verschrompelen .
Kwaliteit. Koop alleen prei met een zeer dichte bladvorming, een fris en donkergroen blad, zonder beschadigde plekken. Slappe stengels, opengebarsten of opgezwollen stengelbases of verdroogde en verkleurde bladeren geven aan dat de prei niet vers is.
Deze veelvoorkomende schimmelinfectie kan het beste direct worden behandeld, anders verspreidt het zich en heeft het uiteindelijk invloed op de vitaliteit van de plant en de oogstopbrengst. Gelukkig heeft preiroest geen invloed op de eetbaarheid of smaak van uw prei, dus zelfs als u een infectie ontdekt, zal de prei zelf nog steeds heerlijk zijn om te eten .
Stimuleert spijsvertering
Door prei toe te voegen aan een maaltijd help je jouw maag en darmen beter te werken. Al een kleine tien centimeter van een preistengel toevoegen aan je maaltijd kan voldoende zijn.
Prei is een zeer gezonde groente. Ze is rijk aan vezels en voedingsstoffen en bevordert daardoor de spijsvertering. Prei zit ook boordevol met vitamines en mineralen en vooral het donkergroene gedeelte is vitaminerijk. Prei bevat daarnaast weinig calorieën en je kan er dus gerust veel van eten.
Er werd een analytische studie uitgevoerd met odds ratio's (OR) en 95% betrouwbaarheidsintervallen (CI). Veertig personen werden gerekruteerd voor de analytische studie (28/40 gevallen). Multivariabele analyse vond dat prei in kaassaus het enige item was dat geassocieerd werd met ziekte (aOR 51,1; 95% CI 4,13–2492,1).
Interessante weetjes: GIFTIGE DELEN: Alle delen, maar veroorzaken slechts een lage toxiciteit als ze worden gegeten ; kunnen veilig worden gegeten in kleine hoeveelheden, grote hoeveelheden worden afgeraden.
De bol eindigt op een punt, vaak met wortels er nog aan. De bollen en lichtere groene bladeren zijn eetbaar en kunnen rauw of gekookt gegeten worden. De donkergroene bladeren zijn veel taaier en moeten samen met de wortels verwijderd worden voor het eten of koken .
Prei eten we zowel rauw als gekookt. Heel fijngesneden wordt de groente in salades verwerkt. Het beste kennen we prei in soep of stoofpotjes. Prei is ook heel geschikt voor ovenschotels.
Snijd de donkergroene bovenkanten van de prei af en bewaar zoveel donkergroen als je wilt op het lichaam van de prei. Wij vinden de smaak lekker (het is eigenlijk gewoon een grote ui groen), dus we houden meestal ongeveer 2 tot 3 inch of zo van het donkergroene deel bij het lichaam van de prei.
Rauwe prei kun je in de diepvries tot 12 maanden bewaren. Wel vlak voor invriezen 1-6 minuten blancheren (kort verhitten). Een restje gare prei kun je in een afsluitbaar bewaarbakje 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren.
De gehele prei, dus het lichtgroene en het donkergroene gedeelte, is eetbaar. Prei kan ook gekookt worden. 10 minuten koken is voldoende.
Preiroest is een ziekte die wordt veroorzaakt door de schimmel Puccinia porri (syn. P. allii).
Er kan bij vochtig weer (najaar of voorjaar) roest of papiervlekkenziekte optreden bij prei. Roest is een schimmel die je herkent aan bruine vlekken op het blad, de papiervlekkenziekte is verwant aan de aardappelziekte, maar geeft uitgedroogde witte plekken op het blad.
De beste manier om te zien of prei slecht is geworden, is als ze beginnen te verwelken of als hun toppen geel beginnen te worden . De prei zal ook donkergroen beginnen te worden.
Bij het kiezen van prei op de markt, moeten ze recht en stevig zijn met witte nekken en donkergroene bladeren . Hun bollen moeten ongerept zijn, noch gebarsten noch gekneusd, en de prei mag niet verwelkt of geel zijn. Omdat dikkere prei de neiging heeft om vezeliger te zijn, moet u op zoek gaan naar prei met een diameter van 1,5 inch of kleiner.
Een jonge prei is malser en scherper van smaak dan een oude prei , die meestal draderig maar zoet is.
Niet snijden of wassen voor het bewaren. Prei blijft tot twee weken goed in de koelkast als u het vers koopt . Eenmaal gekookt, kunt u prei in de koelkast bewaren en binnen twee dagen gebruiken. Prei is niet goed in te vriezen.
Ze staan erom bekend dat ze vol zitten met aarde vanwege de manier waarop ze worden gekweekt en groeien . De meeste boeren gebruiken een techniek die bekend staat als blancheren voor het kweken van prei, waarbij de aarde omhoog wordt geduwd rond de stengel van de plant om deze wit te houden (lees: malser) terwijl deze groeit.
Waarom is prei goed voor je gezondheid:
De prei is rijk aan folaat (vitamine B11). Deze vitamine is onder andere van belang voor de aanmaak van je cellen en weefsels, waaronder rode en witte bloedcellen. Daarnaast draagt het bij aan een normale psychologische functie en een goede weerstand.