Het is beter om groente in een aparte schaal of apart kistje te bewaren, en niet bij fruit op de fruitschaal. Zo blijft de groente (en ook het fruit) langer goed. Een koele donkere plaats is het beste.
Groenten die zijn gesneden dien je altijd in de koelkast te bewaren. Dit kan het beste in de groentelade, of bovenaan in de koelkast. Hier is de temperatuur het meest constant. Broccoli, bloemkool, andijvie, spinazie, prei en lente ui kun je het beste in de koelkast bewaren.
Een koele plaats, zoals een kelder of voorraadkast, is de beste bewaarplek voor komkommer, tomaat, paprika, wortels, aubergine, courgette en uien. Bladgroenten zoals spinazie en sla blijven het langst goed in de koelkast. Hetzelfde geldt voor voorgesneden groenten en koolsoorten als bloemkool en broccoli.
Bewaar bederfelijke producten in de koelkast. Zet de koelkast op 4 graden. Het eten is dan langer houdbaar doordat bacteriën minder snel groeien. Dek voedsel af, ook in de koelkast.
Voorgesneden groenten in een plastic zakje, zoals bamigroenten, nasigroenten, gesneden ijsbergsla en Italiaanse groentemixen, zijn na de 'te gebruiken tot' datum (TGT) niet meer veilig te eten. Heb je de verpakking voor die datum geopend? Dan kun je de gesneden groenten nog maximaal een dag bewaren.
Zodra de groenten in de gewenste grootte en vorm zijn gesneden, bewaart u ze in luchtdichte containers in de koelkast.
Alle gesneden groenten moeten binnen 2 tot 3 dagen gebruikt worden.
Dus ga aan de slag, snijd wat groenten! Snijd je groenten al van tevoren of ben je van plan om daarmee te beginnen?
Bij een temperatuur van 4°C of lager kunnen bacteriën en schimmels nauwelijks overleven. Je bewaart bederfelijke producten zoals melkproducten, vlees en vis dan ook niet voor niets in de koelkast. Stel je koelkast dus altijd op maximaal 4°C in. Probeer koelkastproducten na gebruik zo snel mogelijk terug te zetten.
Het bewaren van bederfelijk voedsel
Het wordt meestal in de koelkast bewaard . Sommige verse groenten en fruit kunnen echter ook prima buiten de koelkast bewaard worden, zolang ze maar op een koele plek bewaard worden. Koeling kan de snelheid waarmee voedsel bederft aanzienlijk verminderen.
Opslagomstandigheden Een donkere plek met een temperatuur van 38-42 graden Fahrenheit en een luchtvochtigheid van 90 procent is perfect. De koelkast is de perfecte omgeving voor groenten. Bewaar ze in een plastic zak om vocht vast te houden . Hoe ze te verpakken Bewaar ze een paar weken goed in de koelkast in plastic zakken.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Azijn voorkomt de groei van ongewenste bacteriën en geeft de opgelegde groenten een frisse, licht zure smaak. Vaak wordt er ook nog suiker aan het azijnmengsel toegevoegd om de zure smaak wat af te vlakken of om er bewust een zoetzure versie van te maken.
Als je groene groenten in één dag wilt gebruiken, open dan de bos, wikkel ze in krantenpapier en bewaar ze in de koelkast . Hierdoor zal de directe kou van de koelkast niet op de bladeren vallen en zullen ze niet uitdrogen. Maar nadat je ze in krantenpapier hebt gewikkeld, kun je ze niet lang in de koelkast bewaren.
Bloemkool bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is bloemkool 3-5 dagen houdbaar. Je kunt bloemkool tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe bloemkool eerst 2-6 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
Let erop dat niet alle fruit- en groentesoorten goed samengaan in een fruitschaal. Het beste kun je fruit en groente in aparte schalen bewaren, die je allebei op een koele, schaduwrijke plek zit. Deze groenten en fruit gaan niet goed samen met elkaar: Aubergine en paprika leg je beter niet bij tomaten of fruit.
Bewaren. Door boodschappen en maaltijdrestjes gekoeld te bewaren, bederven ze minder snel. Bacteriën vermeerderen zich minder snel bij een lagere temperatuur. Bewaar bederfelijke producten daarom in de koelkast op 4 °C.
Bederfbacteriën kunnen groeien bij lage temperaturen , zoals in de koelkast. Sommige bacteriën, zoals Listeria monocytogenes (Lm), gedijen bij koude temperaturen en als ze aanwezig zijn, zullen ze groeien in de koelkast en ziektes veroorzaken.
IN DE KOELKAST ZETTEN? Koeling beschermt voedsel op korte termijn tegen bederf omdat het de groei van micro-organismen en de activiteit van natuurlijke enzymen vertraagt. Houd de interne temperatuur tussen 34°–40°F . Gebruik een koelkastthermometer om ervoor te zorgen dat de temperatuur onder de gevarenzone blijft.
Groenten onderdompelen in kokend water en ze onmiddellijk wassen in ijswater. Het watergehalte grondig verwijderen en in een luchtdichte container in de vriezer bewaren . Zorg ervoor dat er geen lucht in de container of de deksel zit als u in stukken gesneden groenten in luchtdichte containers of Ziplock-deksels bewaart.
Zodra fruit en groenten zijn gesneden, gehakt of gekookt, moeten ze in afgedekte bakjes in de koelkast worden bewaard of in plastic diepvriesbakjes worden ingevroren. Laat gesneden, geschild en gekookt fruit en groenten niet langer dan twee uur op kamertemperatuur liggen.
U mag, ALLEEN IN GEVAL VAN EXTREME SPOED, Hoewel voor routinematige doeleinden . Maar houd er rekening mee dat u ze maximaal een dag in de koelkast kunt bewaren. U kunt de gesneden groenten ook in een vochtige papieren handdoek of een dunne katoenen doek wikkelen en in de koelkast leggen. Vergeet niet om ze niet in een luchtdichte container te bewaren.
De meeste verse producten bederven ook sneller als het vruchtvlees aan lucht wordt blootgesteld . Voor die vruchten of groenten die u moet snijden en bewaren voordat u ze gebruikt, moet u een manier vinden om ze goed te verzegelen om ervoor te zorgen dat er geen lucht bij het vruchtvlees komt. Een goed idee is om ze in een jas te kleden die vocht en lucht buiten houdt.