De reden dat je eieren het beste niet in de koelkastdeur bewaart, is dat ze daar door de wisselende temperaturen sneller kunnen rotten.
Het advies is om eieren niet buiten de koelkast te bewaren. De koude temperatuur remt de groei van bacteriën, zodat ziekmakers zoals salmonella minder kans krijgen.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Eieren 🍳 Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten.
Ten eerste vaccineren verschillende landen in Europa kippen vooraf tegen salmonella . Bovendien worden eieren niet gewassen zoals in de Verenigde Staten, waardoor de cuticula op de schaal blijft zitten. Hierdoor kunnen eieren bij kamertemperatuur worden bewaard in plaats van dat ze in de koelkast moeten worden bewaard.
Eieren moeten in de koelkast worden bewaard, omdat ze een constante temperatuur nodig hebben . De koelkast is de enige plek in de keuken waar je dit kunt garanderen. Als je elders in de keuken een constante temperatuur kunt handhaven, kun je de eieren daar bewaren.
Naast de veiligheidsrisico's die Salmonella en andere bacteriën met zich meebrengen, kan het bewaren van eieren op kamertemperatuur negatieve gevolgen hebben voor hun eiwitgehalte . "Eieren die bij kamertemperatuur worden bewaard, drogen uit en verliezen de eiwitkwaliteit, zelfs als ze microbiologisch veilig blijven om te eten.
De reden dat ze bij de winkels buiten de koeling bewaard worden, is dat op die manier minder condensvorming optreedt. Wanneer ze vanuit een gekoelde ruimte vervoerd worden bij een warmere temperatuur, treedt er door het temperatuurverschil namelijk wel condensvorming op en de eieren blijven daarna minder lang goed.
Eieren moeten altijd in de doos worden bewaard .
Hoewel het plaatsen van uw eieren in een mooi bakje of het bakje dat bij uw koelkast is geleverd er misschien mooi uitziet, is er een betere manier om uw eieren te bewaren. Wanneer het in open containers wordt bewaard, kunnen geuren van andere voedingsmiddelen in de koelkast gemakkelijk door de dunne schaal van het blootliggende ei sijpelen.
Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot. Gekookte gepelde eieren bewaar je in een bak water in de koelkast maximaal 1 week.
Een ei is ongeveer vier weken houdbaar, gerekend vanaf de legdatum.
Eieren nemen snel geuren over. Bewaar ze daarom niet in de buurt van sterk ruikende producten. Eieren bezitten een luchtkamer aan de stompe kant. Door de eieren met de punt naar beneden te bewaren, beschadigt de luchtkamer niet en blijven ze langer goed.
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
Bewaar eieren altijd in de doos
Waarom? Ten eerste beschermt de doos de eieren en voorkomt dat ze sterke geuren en smaken van ander voedsel in uw koelkast opnemen via de duizenden kleine poriën in de eierschaal . Ten tweede is de THT-datum altijd voor u zichtbaar, zodat u de versheid kunt garanderen.
Temperatuur instellingen
Het optimale temperatuurbereik van de koelkast voor het bewaren van vers voedsel ligt tussen 38 en 40 graden Fahrenheit . Als uw voedsel bevriest, is het mogelijk dat de temperatuurinstelling van uw koelkast per ongeluk te laag is ingesteld. Dit is een veelvoorkomend probleem dat ertoe kan leiden dat uw koelkast voedsel bevriest.
Waarom is de koelkastdeur ongeschikt? De reden dat je eieren het beste niet in de koelkastdeur bewaart, is dat ze daar door de wisselende temperaturen sneller kunnen rotten. Telkens als de koelkastdeur geopend wordt, gaat de temperatuur (tijdelijk) even omhoog.
Eierschalen zijn erg poreus, en de geur van ander voedsel in de koelkast kan via die schaal het ei zelf bereiken. Smakelijk is anders! Het kartonnen doosje waar je eitjes in verkocht worden, vormen een extra barrière. Eieren bewaren doe je dus maar beter gewoon ín de eierdoos.
Let op de THT-datum. Misschien een open deur, maar de THT-datum (tenminste houdbaar tot) staat altijd op de eierdoos. Tot deze datum kun je eieren gerust eten. Je kunt een ei meestal ook na deze datum nog enkele dagen eten, zeker als je ze op de juiste manier bewaart.
Amerikaanse aanpak
In de Verenigde Staten pakken ze het anders aan. Zij reinigen de eierschalen chemisch in plaats van kippen te vaccineren tegen salmonella, wat de schalen kwetsbaarder maakt voor andere bacteriën. Om die reden bewaren ze in de Verenigde Staten eieren altijd gekoeld, zowel in de supermarkt als thuis.
Commercieel verkochte eieren in Amerika ondergaan een was- en ontsmettingsproces dat verontreinigingen verwijdert, maar ook de natuurlijke bescherming verwijdert die eieren tegen bacteriën hebben. Hierdoor worden eieren tijdens de verwerking gekoeld en moeten ze gekoeld blijven om het risico op salmonellabesmetting te verkleinen .
Volgens het Egg Safety Center kun je eieren ongeveer twee uur op het aanrecht laten liggen, of een uur als de temperatuur 90 graden F of hoger is, voordat je je zorgen begint te maken. Na twee uur is het veiliger om die eieren weg te gooien en een nieuw dozijn te pakken, dan het risico te lopen.
Als algemene regel geldt dat ongewassen eieren ongekoeld ongeveer twee weken houdbaar zijn en in de koelkast ongeveer drie maanden of langer. Als u een eiergolf ervaart, is het slim om ongewassen verse eieren die u niet onmiddellijk wilt eten, in de koelkast te bewaren. Hierdoor gaan ze langer mee.
Bewaar ze in de originele doos op een binnenplank en uit de buurt van scherp voedsel . De temperatuur op een binnenplank blijft constanter dan die op de deur, die vaak wordt geopend en gesloten. De doos zorgt ervoor dat de eieren geen geuren of smaken van ander voedsel oppikken en helpt vochtverlies te voorkomen.
Tot 30 dagen IN de doos
En een boer heeft tot 30 dagen de tijd om een ei te verpakken nadat het is gelegd. Dat betekent dus dat een commercieel verkocht ei volgens de wet twee maanden oud kan zijn tegen de tijd dat je het koopt. Natuurlijk is het ei prima te eten. Natuurlijk niet zo vers.
Als u uw eieren eenmaal heeft gekocht, laat ze dan niet te lang in een hete auto liggen. Laat ze bij kamertemperatuur niet langer dan twee uur buiten staan en als de temperatuur zinderend heet is (90 graden F of hoger), dan niet langer dan een uur .