Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Harde kazen kun je kaas nog gewoon eten als er een beetje schimmel op zit, mits je de schimmel uit de kaas snijdt. Echter, zachte kaas, geraspte kaas en gesneden kaas kunnen niet meer gegeten als er schimmel op zit. In deze kazen kan de schimmel zich namelijk makkelijk verspreiden.
Als de THT datum verstreken is kun je deze producten vaak nog wel eten, maar de kwaliteit gaat wel achteruit. Het is belangrijk om hierbij goed te kijken, ruiken en proeven of het product nog lekker is.
Zwitserse Gruyere
De originele Gruyère is een van de bekendste kazen ter wereld. Kenmerkend zijn het heerlijk romige mondgevoel en de unieke, kruidig pikante smaak.
Plakken kaas zijn 4 dagen houdbaar in de koelkast. Geraspte kaas 2 dagen. Invriezen kan, maar geeft kwaliteitsverlies.
KOELKAST: De geschatte bewaartijden zijn: (1) Harde kazen (blok): 6 maanden, ongeopende verpakkingen; 3 tot 4 weken na opening . Geraspte harde kazen: 1 maand na opening. (2) Zachte kazen: 1 week; roomkaas, 2 weken.
Kaas vacuüm verpakt
Zolang het stuk goed vacuüm verpakt is kunt u deze tussen de 2 en 3 maanden bewaren. Dus maakt u zich geen zorgen dat u te veel besteld, het hoeft niet in 1 keer op! Wilt u dus al uw stukken kaas vers houden, bestel dan meerdere kleine stukken die u in 1/2 weken op eet.
Als u schimmel ziet (in de vorm van blauwe of groene vlekken) of als het een zure of vreemde geur heeft, is de kans groot dat de kaas bedorven is. Een ander teken van bederf kan een verandering in kleur zijn - als uw kaas geelachtig of bruinachtig wordt, is het misschien tijd om hem weg te gooien.
Harde kazen zoals cheddar, Zwitserse en Parmezaanse kaas kunnen zes maanden voor het openen van de verpakking en drie tot vier weken na het openen in de koelkast worden bewaard. Ze kunnen ook zes maanden worden ingevroren. Plakjes bewerkte kaas kunnen niet goed worden ingevroren, maar kunnen één tot twee maanden in de koelkast worden bewaard.
Deze bacteriën eten dode huidcellen en produceren stinkend afval dat chemicaliën bevat die lijken op die van stinkdieren en rotte eieren. Dezelfde bacteriën worden ook aangetroffen op kaas , wat de reden is dat sommige kazen naar voeten ruiken.
Textuur Kaas die bedorven is, kan veranderingen in textuur vertonen, te droog, kruimelig of slijmerig worden . Verkleuring: Aanzienlijke veranderingen in kleur, zoals vergeling of verbruining, kunnen duiden op bederf.
Schimmelgroei op het oppervlak van de kaas is een duidelijke indicatie dat deze bedorven is. Terwijl sommige soorten kaas opzettelijk worden gerijpt met schimmel, zoals blauwe kaas, duidt zichtbare schimmel op andere soorten kaas, met name die waarvan wordt verondersteld dat ze geen schimmel hebben, op bederf.
Als u een gezond immuunsysteem hebt, is het waarschijnlijk niet erg als u per ongeluk een beschimmelde plek opeet. U moet echter wel letten op symptomen van voedselvergiftiging, zoals overgeven, maagpijn of diarree . Sommige schimmels zijn namelijk gevaarlijker dan andere.
Juiste opslag helpt om de smaak te behouden en de versheid te behouden, zodat u nog langer van uw favoriete kazen kunt genieten. Harde kazen kunt u het beste in de koelkast bewaren. Wikkel wiggen losjes in met waspapier, plasticfolie, een vochtige doek of aluminiumfolie om luchtcirculatie mogelijk te maken en uitdroging te voorkomen .
Over het algemeen is het het beste om kazen in te vriezen die bedoeld zijn om te worden gebruikt in gekookte gerechten in plaats van om vers te worden gegeten. Harde en halfharde kazen zoals cheddar, Zwitserse, brick cheese en blauwe kaas kunnen worden ingevroren , maar hun textuur wordt vaak kruimelig en melig. Ze zijn ook moeilijker te snijden.
Baby swiss wordt slechts ongeveer een maand gerijpt, terwijl traditionele Zwitserse kaas ergens tussen de twee maanden en vele jaren rijpt . Daarom is baby swiss romig, nootachtig en geweldig om te smelten. Baby swiss wordt ook geproduceerd in kleinere wielen en heeft een consistentere textuur met kleinere gaten.
Hoe lang kan kaas buiten de koelkast blijven liggen voordat het onveilig wordt om te eten? Voor de beste smaak en kwaliteit mag kaas niet langer dan twee uur op kamertemperatuur worden bewaard . Harde kazen kunnen langer worden bewaard zonder onveilig te worden, maar de kwaliteit en smaak kunnen veranderen.
Harde kazen als cheddar en Parmezaan krijgen soms wat schimmelplekjes. Laat je hier niet meteen door afschrikken: deze kun je namelijk wegsnijden. Volgens het Voedingscentrum kun je harde kazen gemiddeld tot twee maanden na hun houdbaarheidsdatum eten, mits ze er nog goed uitzien en de verpakking nog dicht zit.
Zwitserse kaas is een natuurlijk product dat geen kunstmatige toevoegingen bevat . Er worden geen voedingsadditieven of genetisch gemodificeerde stoffen gebruikt in het kaasmaakproces, waardoor Zwitserse kaas een ideale keuze is in het licht van de toegenomen vraag van consumenten naar authentieke producten en een gezond dieet.
De sealmachine verwijdert alle lucht uit de zak, waardoor het verouderingsproces van de kaas stopt. Dit stelt de houdbaarheidsdatum tot wel twee maanden uit. Hierdoor kunt u de kaas lang hygiënisch bewaren. Dit betekent dat u veilig grote hoeveelheden kaas tegelijk kunt bestellen, zonder risico op bederf .
Harde kazen, zoals Parmezaanse kaas of cheddar, kunnen 4 tot 8 maanden vacuüm verpakt in de koelkast bewaard worden, terwijl zachte kazen, zoals brie, ongeveer 1 tot 2 weken houdbaar zijn.
Als u uw kaas wast of vacuüm sealt, hoeft u zich geen zorgen te maken over het regelen van de vochtigheidsgraad, wat noodzakelijk is voor natuurlijke korstkazen . Ik heb mijn vacuümsealer vaak gebruikt. Iets wat u moet onthouden is dat u de atmosferische druk op de kaas in de zak verlaagt.
Zodra de verpakking is geopend, gebruik je voorgesneden kazen binnen 5-7 dagen . Als je vers gesneden delikaas koopt, gebruik je deze binnen 5-7 dagen na aankoop voor de beste kwaliteit.
Half harde kaas, zoals Emmentaler en Goudse kaas, is iets minder lang houdbaar dan harde kaas. Ongeopend blijft de kaas ongeveer 1 tot 2 maanden goed. Wanneer de kaas aangesneden is, is de houdbaarheid nog ongeveer 2 weken.
Ja, kaas uit een mandje kan worden ingevroren om de houdbaarheid te verlengen .
Om kaas in een mandje in te vriezen, moet u ervoor zorgen dat het goed is ingepakt of in een luchtdichte container is afgesloten om vriesbrand te voorkomen. Wanneer u de kaas wilt gebruiken, laat u deze langzaam ontdooien in de koelkast om de kwaliteit te behouden.