Giet je pasta af en voeg wat olie toe Dit doe je het makkelijkst door de gekookte pasta in een vergiet te storten. Hierna kan je de pasta terug in de pan doe. Voeg een scheutje olijfolie toe en hussel dit goed door de pasta heen, zodat de olie goed verdeeld is tussen de pasta. Zo plakken ze niet tegen elkaar.
De zetmeel is de 'boosdoener': zodra de pasta in het kokende water komt, zetten de zetmeelkorrels gedurende de eerste twee minuten uit en knappen ze. Het zetmeel verspreidt zich aan de oppervlakte van de pasta en zorgt zo voor de plakkerigheid.
Wanneer je de pasta overgiet met koud water, spoel je het zetmeel weg. Het zetmeel maakt de saus die je achteraf over de slierten doet romiger, en zorgt ervoor dat de pasta zich goed vasthecht aan de saus.
Giet je pasta af en voeg wat olie toe
Dit doe je het makkelijkst door de gekookte pasta in een vergiet te storten. Hierna kan je de pasta terug in de pan doe. Voeg een scheutje olijfolie toe en hussel dit goed door de pasta heen, zodat de olie goed verdeeld is tussen de pasta. Zo plakken ze niet tegen elkaar.
Het is belangrijk dat je mie niet te plakkerig wordt, maar ook niet te hard blijft. Om dit te kunnen bereiken moet je de mie eigenlijk altijd koud afspoelen.
Probeer olie of boter toe te voegen
Olie kan ook helpen om te voorkomen dat gekookte pasta die u voor later bewaart, blijft plakken. Meng in dit geval de gewone, gekookte noedels met een scheutje olie of gesmolten boter en doe ze in een bewaarcontainer om ze in de koelkast te bewaren.
Ik raad het niet aan omdat het de kwaliteit aantast, maar als het gekookt is, giet dan koud water door de pan tot de pasta koud is en laat het dan 10 minuten staan. Giet het af en voeg dan een beetje olie toe om het te coaten . Dat zou moeten voorkomen dat het blijft plakken.
De kracht van het kookwater
Wel, pastawater zit vol restjes zout en zetmeel van de pasta die je erin kookte. Als je dat water toevoegt aan de pan waarin je je pasta afwerkt én waarin zich een vet – olijfolie of boter – bevindt, ontstaat er een emulsificatie (of culinaire magie).
Reken 1 liter water per 100 g pasta. Voeg flink wat zout toe zodra het water kookt. Doe vervolgens de pasta in de pan en roer even om te voorkomen dat de pasta aan elkaar plakt. Houd de kooktijd van de verpakking aan, maar proef voor de zekerheid al een minuutje eerder of de pasta goed is.
Afgieten doe je door een deksel op een klein kiertje op de pan te zetten en zo het water eruit te laten lopen. Of doe het op dezelfde manier doen als bij het pastawater. Plaats het vergiet in de pan, pak de handvaten van je pan én van het vergiet vast en giet het kookwater er langzaam uit.
Bij engelhaar is het belangrijk om veel water te gebruiken zodat het niet langer dan 20 of 30 seconden onder de kook komt . Beweeg de pasta rond met een tang, vork, alles wat het van elkaar kan scheiden tijdens de eerste helft van het koken. Kook de pasta 30 seconden tot een minuut te kort en doe het dan direct in de saus.
Verse pasta kan ongeveer 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaard worden na opening van de verpakking. Het is belangrijk om de pasta in een luchtdichte zak of bewaardoos te bewaren om uitdroging te voorkomen. Men kan verse pasta ook invriezen, maar die kan dan een beetje aan elkaar kleven.
Laat gekookte pasta iets afkoelen. Deze kan dan in luchtdichte containers in de koelkast worden bewaard gedurende 3 tot 5 dagen . Bewaar pasta en saus indien mogelijk ook apart. Om op te warmen, doe je de pasta een paar seconden in kokend water; giet af.
Gooi het in een metalen zeef en doop het in een pan met kokend water totdat het goed is opgewarmd (ongeveer 30 seconden). Dit zorgt er niet alleen voor dat de pasta niet uitdroogt, maar de snelle inslag van de hitte voorkomt ook dat ze papperig worden.
Het geheim zit in de eerste twee minuten. Om ervoor te zorgen dat de spaghettislierten niet aan elkaar plakken is het belangrijk om de eerste twee minuten hard te roeren. Dit zorgt ervoor dat de losgekomen kleverige zetmeelkorrels niet aan de pasta blijven plakken.
Voeg geen olie toe! Roer in plaats daarvan de pasta direct door nadat u deze in het kokende water hebt gedompeld . Dit voorkomt dat de draden aan de bodem van de pan en aan elkaar blijven plakken. Gebruik een pan die groot genoeg is. De toevoeging van olie bedekt de pasta alleen maar en de saus blijft er niet goed aan plakken.
De verse pasta laat vocht los terwijl het staat, waardoor de noedels onherstelbaar aan elkaar klonteren . Bestuif de deegvellen voordat je ze snijdt, en bebloem de gesneden noedels opnieuw voordat je ze in porties verdeelt.
Wanneer je je pasta na het koken spoelt met water, dan spoel je al het zetmeel eraf! Daarmee hecht de saus juist zo goed aan de pasta. Bij koude pastasalades kan dit wel prima. De pasta te lang mee laten pruttelen in de saus.
Als je pastadeeg te nat is ...
Zorg ervoor dat je de hydratatieverhouding van 55-57% aanhoudt. Als het deeg nat aanvoelt na de eerste 3 minuten van mixen en kneden, bestrooi het dan met een eetlepel bloem en blijf nog 30 seconden kneden. Herhaal dit totdat het deeg niet meer plakkerig aanvoelt.
De tweede reden waarom je veel meer water dan pasta moet gebruiken, is omdat je wilt dat het water na de toevoeging van pasta niet te veel afkoelt en snel weer kookt. Als je te weinig water gebruikt, zal je pasta enkele minuten in heet, niet kokend water zitten en wordt daardoor plakkerig.
Besprenkel de noedels dan met een beetje (sesam of rijst-)olie om het aan elkaar plakken tegen te gaan.
Manier 1: gewoon laten afkoelen in een vergiet
Kook de pasta al dente, giet 'm af in een groot vergiet en laat hem afkoelen.