Gorgonzola van het pikante type kan enkele dagen bewaard worden zonder dat de eigenschappen veranderen, in vergelijking met het milde type. Ze moeten zorgvuldig bewaard worden zodat ze hun aangename aroma's en smaken behouden, maar altijd in de koelkast.
Om te bepalen of de kaas écht niet meer goed is moet je vooral naar het romige deel kijken. Wanneer dit roze of groen van kleur is in plaats van wit, is de kaas waarschijnlijk niet meer goed. Gelukkig duurt het vaak heel lang voordat blauwe kaas bederft.
Net als met de meeste kazen bewaar je Gorgonzola in de koelkast, het liefst in een gesloten verpakking. Vaak is de kaas een aantal weken houdbaar na aankoop, ook nadat je de verpakking hebt geopend.
Zachte schimmelkaas als brie, camembert en blauwe kaas krijgen hun smaak juist door de schimmels. Tijdens het bewaren kan deze schimmel ook op de snijkanten van de kaas gaan groeien. Als de schimmel dezelfde kleur en textuur heeft als de korst, kun je de kaas mét schimmel en al eten.
Controleer de houdbaarheidsdatum en zorg dat je de kaas voor die tijd opeet. Het eten van bedorven blauwe kaas kan problemen veroorzaken . Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het eten van bedorven kaas kan leiden tot voedselvergiftiging en symptomen zoals maagkrampen, braken en diarree.
Het eten van bedorven blauwe kaas kan voedselvergiftiging veroorzaken, wat symptomen als misselijkheid, braken, diarree en maagkrampen veroorzaakt ( 5 , 6 ). Bepaalde soorten schimmels produceren ook mycotoxinen, wat giftige stoffen zijn die de immuunfunctie kunnen onderdrukken, spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken en zelfs kunnen bijdragen aan kanker ( 1 ).
Als de THT datum verstreken is kun je deze producten vaak nog wel eten, maar de kwaliteit gaat wel achteruit. Het is belangrijk om hierbij goed te kijken, ruiken en proeven of het product nog lekker is.
Blauwe kaas, vooral de Stilton, is erg gezond omdat het in vergelijking tot normale kaas meer vitamine K2 bevat. Deze vitamine ondersteunt bloedstolling en zorgt ervoor dat bloedvaten schoon en elastisch blijven. Wist je dat de schimmel in blauwe kaas te vergelijken is met antibiotica?
Bij blauwe schimmelkazen mag je de korst in de regel altijd opeten. Dat is ook zo bij geitenkaasjes met een 'wit vachtje' zoals de Crottin de Chavignol. Het gaat daar trouwens vaak niet om een schimmel, maar om een ongevaarlijke gist. Ook hier geldt: bij twijfel, proef even.
Gekoeld bewaren. Zodra geopend beperkt houdbaar, tot ca. 4 dagen.
Blue cheese crumbles zijn doorgaans tot een week na opening houdbaar of binnen de op de verpakking afgedrukte houdbaarheidsdatum, afhankelijk van wat het eerst komt. Als ze ongeopend zijn, kunnen ze tot een maand na de op de verpakking afgedrukte datum houdbaar zijn.
Deze kunnen tot 1 week goed blijven in de koelkast. Consumeer snel – Hoewel je de gevulde olijven van tevoren kunt bereiden, is het het beste om ze binnen 3 dagen te consumeren voor een optimale smaak en textuur.
Kaas zoals cheddar, Zwitserse, Parmezaanse, Camembert, Münster, Provolone, blauwe kaas, Edam en Romano, vriezen goed in vanwege hun lage vochtgehalte. Deze kaassoorten kun je in stukken snijden en strak in bakpapier en plasticfolie verpakken voordat je ze in een afsluitbare plastic zak doet.
Deze zichtbare tekenen kunnen kleuren als groen, roze of grijs omvatten, en een textuur die kan worden beschreven als "wazig". Als u de kaas ruikt en een geur detecteert die u aan ammoniak doet denken , is dit ook een teken van bederf. In beide gevallen moet u de kaas weggooien.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Kaas wordt niet echt slecht . Als het al 'slecht' is om mee te beginnen. Na verloop van tijd droogt het uit, kunnen er andere schimmels groeien of kan het beginnen af te breken, maar dit betekent niet dat het slecht of oneetbaar is. Je vindt de smaak of textuur misschien niet lekker, maar het is niet per se slecht.
Kaassoorten met eetbare korst
De korsten van deze kaassoorten zijn veilig en heerlijk om te eten : Bloomy korstkazen zoals Brie, Camembert en Trillium. Gewassen korstkazen zoals Taleggio, Epoisses en Lissome. Natuurlijke korstkazen zoals Tomme de Savoie, Bayley Hazen Blue en Lucky Linda Clothbound Cheddar.
Vragen over kaas bewaren
Harde kazen zijn het langst houdbaar, namelijk zo'n 3 maanden mits u ze u ze in de koelkast bewaard. Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken.
Harde kaas
Ongeopende harde kazen kunnen ongeveer 3 maanden in de koelkast worden bewaard. Eenmaal geopend zijn de kazen in de koelkast ongeveer 2 weken houdbaar. Het is belangrijk dat u de kaas goed in vetvrij kaaspapier wikkelt, deze kunt u bij de kaasboer krijgen.
De probiotica in blauwe kaas kunnen helpen bij het bevorderen en in stand houden van een gezonde darmflora. Het regelmatig consumeren van blauwe kaas kan een positief effect hebben op de spijsvertering en kan problemen zoals een opgeblazen gevoel, constipatie of diarree helpen voorkomen.
Onderzoekers hebben bewezen dat het daadwerkelijk goed voor je is. Samen met andere oude kazen is blauwe kaas geweldig voor je darmgezondheid en dus je algehele welzijn.
Soorten blauwe kaas
De meest bekende voorbeelden van blauwe kazen zijn Roquefort, Blue Stilton en Gorgonzola, maar in de loop der jaren is het aanbod in soorten sterk toegenomen.
Ja. De blauwe kaas schimmels - Penicillium roqueforti - zijn veilig voor menselijke consumptie . Het produceert niet dezelfde toxines als gevaarlijke schimmels. Het kan juist heel gezond zijn, met natuurlijke antibacteriële eigenschappen en het vermogen om ziekteverwekkers te overmeesteren.
Melkallergie
Zelfs het consumeren van een kleine hoeveelheid melk kan een allergische reactie veroorzaken, wat diarree, misselijkheid, braken, huiduitslag, piepende ademhaling, kortademigheid, hoesten en een beklemd gevoel op de borst kan veroorzaken. De meeste symptomen van een melkallergie zullen binnen enkele minuten na het eten van blauwe kaas optreden.
Blauwe kaas, ook wel blauwader kaas of blauwschimmelkaas genoemd, is rijk aan calcium, wat goed is voor je botten. Daarnaast is blauwe kaas rijk aan vitamine K2, dit helpt voorkomen dat calcium ophoopt in weefsels rond het hart. Wel bevat blauwe kaas iets meer natrium dan andere soorten.