Tips over voeding bij vermoeidheid
Kies bijvoorbeeld voor een schaaltje yoghurt of kwark, volkoren cracker met hartig beleg, fruit, een handje noten, groenten met dip. Neem bewust een eetmoment en zie dat tegelijkertijd als een rust- of pauzemoment. Eet op momenten dat je minder moe bent.
Er zijn verschillende vitamines en mineralen die helpen bij vermoeidheid. Dit zijn vitamine B2, B3, B5, B6, B11, B12, C en de mineralen ijzer en magnesium. Deze B vitamines dragen bij aan de verbranding van vet, koolhydraten en eiwitten uit de voeding.
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.
Eet en drink goed
Zuivel, ei, vlees, vis, noten en sojaproducten bevatten veel eiwitten. Lees hier meer over eiwitten. Als je te weinig drinkt kun je je ook moe voelen. Drink daarom voldoende vocht (minimaal 1,5 liter per dag).
Drink voldoende water
Alle cellen van je lijf hebben water nodig om goed te kunnen blijven werken. En je raadt het al: je hebt ook voldoende vocht nodig om je energieniveau op peil te houden. Al bij een klein vochttekort kan je last krijgen van vermoeidheid [7]. Zorg er dus voor dat je iedere dag 2 liter drinkt.
Oorzaken oververmoeidheid
Je kan door verschillende oorzaken oververmoeid raken. Bijvoorbeeld door een slaaptekort, slechte voeding, te weinig lichaamsbeweging en stress. Maar ook bepaalde karaktereigenschappen kunnen een rol spelen, zoals perfectionisme, subassertiviteit of veel piekeren.
Het is een ongewoon en overdadig gevoel van moeheid waarvan je met een aantal uren extra slapen niet bent verlost. Deze vermoeidheid voelt aan alsof je meer uitgeput bent dan normaal en vlugger moe bent na het uitvoeren van je gewone dagelijkse bezigheden, of zelfs als je helemaal niets doet.
Vitamine C (ascorbinezuur)
Vitamine C helpt om vermoeidheid te verminderen en ondersteunt de opname van ijzer in het bloed. Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, zorgt mede voor een goede weerstand en ondersteunt het immuunsysteem tijdens en na fysieke inspanning*.
Vaak voel je je lusteloos, sloom en zit je hoofd vol. Je verwerkt prikkels minder goed, schiet snel in de stress en hebt weinig zin om iets te doen. Je bent ook prikkelbaarder en je hebt moeite met focussen. Vergeetachtigheid en negatieve gedachten komen vaak voor, waardoor je je nog vermoeider en futlozer voelt.
Denk jij 'Ik ben mezelf kwijt' of 'Ik ben mezelf verloren' en heb je hulp nodig jezelf terug te vinden? Maak dan een afspraak met de huisarts en laat je doorverwijzen naar een passende psycholoog. Je kunt ook een van onze zelftesten doen.
Er zijn allerlei eenvoudige manieren om je energieniveau een boost te geven. De basis voor een hoog energieniveau bestaat uit voldoende water drinken, gezond eten, goed slapen, bewegen en sociaal zijn. Je voedingspatroon is erg belangrijk als je meer energie wilt krijgen.
Vooral citrusvruchten, zoals sinaasappelen en mandarijnen, bevatten deze vitamine en helpen je daarmee ook om vermoeidheid tegen te gaan. Vitamine C zorgt er namelijk voor dat er ijzer kan worden opgenomen in je lichaam en ijzer zorgt ervoor dat er voldoende zuurstof door je bloed kan stromen.
Producten met een hoog magnesiumgehalte, zoals bananen, pompoenpitten en heilbot kunnen je behoorlijk moe maken. Dit mineraal werkt namelijk als spierontspanner en kan daarom je energielevel gedurende de hele dag beïnvloeden. Vlak voor het slapengaan hebben ze dus wél een fijne werking.
Maar een 'abnormale' of 'niet-noodzakelijke vermoeidheid' is anders. Dit is extreme vermoeidheid die plotseling op kan komen, die niet gerelateerd is aan inspanning en waarvoor een lange herstelperiode nodig is. Deze vermoeidheid voelt vervelend aan.
Melatonine is ons slaaphormoon.
En dan lig je wakker. Daarom gaan we in dit artikel eens kijken naar hoe we aan melatonine komen. Want als we weten hoe ons lichaam melatonine maakt, geeft dat aanknopingspunten bij tekorten én hoe je deze mogelijk kunt oplossen.