Het eten van veel rood en bewerkt vlees vergroot de kans op darmkanker. Daarom adviseert het Wereld Kanker Onderzoek Fonds om het eten van rood en bewerkt vlees te beperken. Maar kip en gevogelte zijn voorbeelden van mager, wit vlees. Daarom past kip in een gezond voedingspatroon.
Op rauwe kip en gevogelte kunnen ziekteverwekkers voorkomen. De belangrijkste zijn de bacteriën salmonella en campylobacter. Deze komen regelmatig voor. Ook al is maar een deel van de kip ermee besmet, je kunt er wel flink ziek van worden.
Kip is mager vlees.
Ja, er zit wat vet in (in de stukken met vel meer dan in de filets zonder vel) maar het vet in kip is zowat een vierde minder verzadigd dan in rund– en varkensvlees. Daardoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten door het eten van kip.
Wanneer je wilt afvallen, kan je beter geen kip met vel eten. In het velletje zitten juist wel weer veel verzadigde vetten. Zo zijn er nog een aantal bewerkte kipproducten die jou niet helpen bij gewicht verliezen: gepaneerde kip, kipnuggets, kipknakworst en kipburgers. De beste keuze is onbewerkte kip.
Hoewel kip zeker in een gezond dieet past, zitten sommige soorten vol met extra calorieën, vet of natrium . Hier zijn een paar soorten kip die u moet beperken of vermijden: Gebakken kip. Omdat het meestal gefrituurd en gepaneerd is, bevat gebakken kip meestal veel calorieën, koolhydraten en ongezonde vetten ( 11 ).
Bron van eiwitten, vitamines en mineralen
Kipfilet bevat maar liefst 31 gram eiwitten per 100 gram kipfilet. Perfect dus voor na die zware sporttraining om je spieren te laten herstellen. Daarnaast is kip ook een bron van verschillende vitamines en mineralen. Zo bevat kip veel vitamine B, fosfor, selenium en koper.
Hoewel kip een veelzijdige en handige proteïne kan zijn om te koken, verliest u een aantal belangrijke voedingsstoffen als uw dieet geen divers proteïneprofiel heeft, waaronder essentiële vetten, zoals omega-3. " Als u elke dag kip eet als enige proteïnebron, kan dit leiden tot een tekort aan voedingsstoffen ", zegt Burgess.
De waarheid is dat kip van nature een lager cholesterolgehalte heeft dan elk ander stuk vlees , en minder vet dan de meeste stukken vlees. Het deel van de kip dat wordt gebruikt voor het koken en de bereidingswijze bepalen de cholesterolverhogende effecten. De borst van een kip heeft het minste cholesterol, gevolgd door de dijen, vleugels en poten.
Neem Campylobacter, een door voedsel overgedragen ziekte die volgens de Centers for Disease Control (CDC) naar schatting 1,3 miljoen mensen per jaar treft. De wereldberoemde hoogleraar dierwetenschappen Temple Grandin merkt op dat kippen in de bio-industrie een ideale omgeving vormen voor de verspreiding van Campylobacter .
Wie twee keer per week kip eet, heeft een 4 procent grotere kans op hart- en vaatziekten, maar dat hangt mogelijk af van de bereidingswijze. Verder onderzoek is noodzakelijk. Er is geen verband tussen het eten van vis en de kans op hart- en vaatziekten of een voortijdige dood.
Mager kippenvlees is misschien veiliger als het gaat om het risico op kanker, maar er zijn andere gezondheidsoverwegingen. De belangrijkste hiervan is het feit dat meer dan 73% van de in het VK verkochte kip vol zit met de bacterie campylobacter en bijna 6% met salmonella, wat ziekte en zelfs de dood kan veroorzaken .
Sinds de jaren 40 worden landbouwhuisdieren zoals koeien, varkens en kippen voorzien van antibiotica om infecties te behandelen of te voorkomen dat een ziekte zich verspreidt. Lage doses antibiotica worden ook toegevoegd aan veevoer om de groei te bevorderen. Dit betekent een grotere productie van vlees of melk in kortere tijdsperioden (2).
Volgens een nieuw onderzoek bevat meer dan de helft van de kipproducten van Lidl multiresistente bacteriën – ziektekiemen die consumenten mogelijk ziek kunnen maken en niet goed reageren op behandeling. Dit zijn de resultaten van een microbiologische test die is uitgevoerd door een onafhankelijk, geaccrediteerd laboratorium.
Mensen die veel kippenvlees of magnesiumrijke voeding eten, hebben minder kans op hart- en vaatziekten. Mensen die veel roodvlees eten lopen meer risico.
Eén groot ei bevat ongeveer 186 mg cholesterol, waarvan alle in de dooier zit. Als uw dieet weinig andere cholesterol bevat, is het volgens sommige onderzoeken een prima keuze om maximaal één ei per dag te eten . Als u van eieren houdt, maar niet van de cholesterol, gebruik dan alleen het eiwit.
Beide zijn acceptabel als ze worden opgenomen in een gezond, uitgebalanceerd dieet. Toch heeft kip vergeleken met deze meer vitaminen en mineralen en is het een betere bron van eiwitten. Het is ook veel magerder omdat het minder vet bevat dan de andere twee soorten vlees. Als gevolg hiervan kunnen we concluderen dat kippenvlees de gezondere optie is .
Kleine porties volstaan in een gezonde voeding. Qua frequentie geldt het volgende advies: maximaal twee tot drie keer per week gevogelte, maximaal een tot twee keer per week en in totaal niet meer dan 300 g rood vlees en zo weinig mogelijk bewerkt vlees.
De gemiddelde persoon kan 200 gram kip per dag eten en is prima. Het wordt aanbevolen dat een persoon . 75 gram eiwit/kg eet. Dat betekent dat een volwassene van 75 kg ongeveer 63 gram eiwit per dag zou moeten hebben.
De American Heart Association raadt aan om niet meer dan 13 gram verzadigd vet per dag te eten, wat betekent dat een kleine portie rotisserie-kip ongeveer 23% van uw aanbevolen dagelijkse inname bevat. Het eten van verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol, wat op zijn beurt het risico op hartziekten vergroot.
Een stukje kip past prima in een gezonde voeding: het is mager wit vlees en brengt van nature belangrijke voedingsstoffen aan zoals hoogwaardige eiwitten en vitamine B12. Kip is ook super veelzijdig. Je kan het gemakkelijk combineren met andere basisvoedingsmiddelen en op talloze manieren bereiden.
Wil je de oermens in je tevreden houden, dan gaat biefstuk er zonder twijfel met de prijs vandoor. Maar tegen de superieure nutritionele waarden van kip kan een steak niet op. De magere – en goedkopere – eiwitten maken gevogelte bovendien de beste keuze voor spierbundels.
Rijst met kip kan zeker een gezonde maaltijd zijn, afhankelijk van hoe het wordt bereid en welke ingrediënten er verder worden gebruikt. Kip is een goede (en magere) bron van eiwitten, terwijl rijst koolhydraten en vezels bevat. Vooral zilvervliesrijst bevat veel vezels.
Alle vlees-, gevogelte- en zuivelproducten die in de VS worden verkocht, zijn vrij van antibioticaresten , zoals vereist door de federale wet - ongeacht of het voedsel het label "antibioticavrij" heeft. Soms worden boerderijdieren ziek, net als mensen. Wanneer dat gebeurt, raadplegen boeren hun dierenartsen om de beste behandelingsopties te bepalen.
Onze Never Any!-lijn van vleesproducten bevat geen antibiotica , toegevoegde hormonen of dierlijke bijproducten. Ze kunnen ook vrij zijn van toegevoegde nitrieten of nitraten, conserveringsmiddelen, gluten, caseïne of vulstoffen.
Een zelf gebakken stukje kip krijgt de voorkeur in een gezonde voeding. De bereidingswijze vergt ook enige aandacht. Kip gepaneerd en gebakken in de frituur slorpt veel vet op.