Controleer vooral de onderkant van de bladeren en de hoofdnerf van de bovenkant. Het hele groeiseizoen jouw koolbed afdekken met insectengaas, fijn vogelgaas of vezelvliesdoek kan ook. Oost-Indische kers trekt ook koolwitjes aan.
“Goed afspoelen onder stromend water is voldoende. Zo verwijder je het meeste vuil en stof. Grof geschut als azijn, citroensap, zeep, baking soda, zout of schoonmaakmiddelen zijn niet nodig.”
Een broccoli schoonmaken
Je kunt de stronk nog even schillen met een dunschiller om de harde buitenkant weg te halen. Snijd vervolgens roosjes van de broccoli en snijd de stronk in stukjes. Hoe kan je een broccoli schoonmaken? Spoel de broccoli kort onder de kraan en laat het uitlekken voordat je ze in de pan legt.
Kook de broccoliroosjes in een laagje water met zout in circa 5 minuten beetgaar.
De pesticiden die ze gebruiken, moeten afgebroken zijn tegen dat de producten bij de consument belanden en door hem opgegeten worden. De concentratie pesticiden die nog op het fruit en de groenten zit, zal al bijzonder klein zijn. Die verklein je nog eens door het fruit of de groente extra te wassen.”
Als je wilt weten hoe je broccoli snel en gemakkelijk schoonmaakt, spoel je het gewoon af onder stromend water . Doe de gesneden stengels en roosjes in een gewone ronde vergiet of een handige vergiet boven de gootsteen. Leg de groenten onder stromend water, koud of warm, maar niet gloeiend heet.
Meng elke kop water met een eetlepel zout. Laat de broccoli vijf tot tien minuten in het gezouten water staan. Spoel na het weken af met water en dep droog met een handdoek .
Wil je dat de groente in optimale conditie blijft? Snijd de roosjes eraf, besproei ze met water, rol ze in keukenpapier en leg ze in de koelkast. Maak de broccoli niet te nat, dat bevordert de groei van schimmel.
Waarom u dol zult zijn op deze gebakken broccoli: Snel en gemakkelijk: het enige dat u nodig hebt is een koekenpan met deksel + 15 minuten! Gezond: in tegenstelling tot koken, waarbij sommige van de meer hittegevoelige voedingsstoffen, zoals vitamine C, kunnen uitlekken, helpt sauteren groenten om een aantal van hun meer delicate voedingsstoffen te behouden .
Zet de broccoli recht op in een schaal met ongeveer een centimeter water. De stronk staat in het water, maar de roosjes moeten buiten de schaal blijven. Net als bij een bos bloemen. Als je de broccoli op deze manier in de koelkast zet kun je 'm vijf tot zeven dagen bewaren.
Om de "broccoliwormen" uit de broccolibomen te halen, moet je ze weken in een gootsteen met koud water waaraan je 1/4 kopje zout en 2 eetlepels azijn hebt toegevoegd . Je moet de broccolikoppen minstens 20 minuten onder water houden.
Je kunt het ook bewaren in een bak met een beetje water op de bodem, met de koppen eruit, en de bak losjes in plasticfolie wikkelen , merkt Weintraub op. Het is ook belangrijk om de broccoli niet te wassen, omdat overtollig water bederf kan bevorderen, zegt Lyon.
Broccoli wordt bij voorkeur 's morgens geoogst door met een scherp mes het hart van de plant uit te snijden. De plant zelf kan je in de grond laten zitten. Uit de zijknoppen zullen andere kleine bloemhoofdjes groeien die later geoogst kunnen worden.
Tips tegen plagen en overlast
Dicht kieren en naden, scherm luchtgaten af met gaas en plaats horren voor deuren en ramen. Check wat het ongedierte aantrekt en waar ze nestelen, en verwijder de oorzaak zoals een voedselbron of nestplaats. Soms kunnen natuurlijke vijanden helpen om plagen tegen te gaan.
Week de broccoli, met de kop naar beneden, direct voor het koken in koud, gezouten water (1 theelepel zout op 8 kopjes water) gedurende 5 minuten . Eventuele beestjes drijven naar boven, waar u ze kunt redden of ze een zoute dood kunt laten sterven. (LET OP: Als u de broccoli in zout water laat weken en vervolgens bewaart, wordt hij rubberachtig en verwelkt.)
Het hele groeiseizoen jouw koolbed afdekken met insectengaas, fijn vogelgaas of vezelvliesdoek kan ook. Oost-Indische kers trekt ook koolwitjes aan. De rupsen die daarop zitten, heb je dan toch niet meer op jouw kool of je kunt ze er makkelijker vangen.
Concluderend toont de huidige studie duidelijk aan dat voedingsstoffen en gezondheidsbevorderende verbindingen in broccoli significant worden beïnvloed door huishoudelijk koken. Alle kookbehandelingen, behalve stomen, veroorzaakten grote verliezen van chlorofyl en vitamine C. Alleen koken en roerbakken/koken veroorzaakte het verlies van totale carotenoïden.
Gelukkig kun je, zelfs als je verse broccoli al wat ouder is, nog steeds voorkomen dat deze zo gaat stinken en tegelijkertijd de vitaminen en mineralen behouden. Dit kun je doen door een stukje sandwichbrood – twee keer doormidden gescheurd – op de bodem van je stoompan te leggen voordat je het kookt .
Broccoli kun je het beste niet te lang koken. De kooktijd hangt af van je persoonlijke voorkeur: na 3 minuten koken is de broccoli beetgaar, na 5 minuten koken is deze zacht. We raden af om veel langer dan 6 minuten te koken, dan verliest de groente z'n smaak.
Omdat de producten lang onderweg zijn van de boer naar uw bord, worden ze verpakt in plastic. Dit reguleert de zuurstof die de groenten en het fruit nodig hebben, waardoor ze niet uitdrogen en bederven. Het Voedingscentrum laat op hun site zelfs weten dat verpakte groente tot 3 keer langer meegaat.
Het is een groente om vers te eten want na een paar dagen droogt ze uit, vergeelt ze en wordt slap en taai. Wanneer de kleur bij bewaring naar de gele kant gaat, wordt de smaak bitter.
Je kunt deze groente verwerken in wokgerechten en ovenschotels, in plakjes roosteren in de oven of zelfs rauw eten in salades. Uiteraard kun je broccoli ook koken, maar doe dit zeker niet te lang (normale stronkjes niet meer dan circa 4 minuten). De vitamines gaan bij lang koken verloren.
Onder stromend water: De eenvoudigste manier om broccoli (of andere verse producten) te wassen is om ze onder stromend water te houden . Gebruik een vergiet om je broccoliroosjes vast te houden en til dan elk roosje afzonderlijk op om vuil of insecten uit de spleten in elke broccolikop te wrijven.
Het stelt de “maximale niveaus van natuurlijke of onvermijdelijke defecten in voedingsmiddelen voor menselijk gebruik vast die geen gezondheidsrisico vormen.” Wat broccoli betreft, staat de FDA een “gemiddelde van 60 of meer bladluizen en/of trips en/of mijten per 100 gram” toe . Dat is het equivalent van 204 insecten in een zak broccoli van 12 ons.
Meng 1/3 kopje witte azijn en 2 ½ kopjes koud water in een kom. Week de broccoli ongeveer 2 tot 5 minuten in de azijnoplossing, totdat al het vuil eraf is. Spoel de broccoli af onder koud stromend water om de resterende azijnoplossing te verwijderen.