Goed nieuws: ja, je kunt ovenschotels invriezen! Gebruik best een schaal van aardewerk of glas die zowel in de oven als in de diepvriezer mag. Je kunt je ovenschotel nu ofwel volledig afbakken, ofwel ongebakken invriezen.
Van bereiden naar bewaren
Gebruik de glazen ovenschaal met deksel om nog langer te genieten van jouw favoriete gerecht. Bewaar het in je koelkast of vriezer en warm het eenvoudig opnieuw op in de magnetron. Zo geniet je waar en wanneer je maar wilt van jouw favoriete gerecht.
U kunt het zeker invriezen in welke glazen of keramische ovenschaal of metalen pan u het ook wilt bakken, mits deze zowel in de vriezer als in de oven kan, of om specifieker te zijn, van vriezer naar oven, wat het geval is voor borosilicaatglas zoals Pyrex.
Glas is veel gevoeliger voor temperatuurveranderingen dan plastic en kan barsten of breken als het wordt blootgesteld aan extreme temperatuurveranderingen. Probeer niet om een glazen schaal te bakken die bevroren is geweest zonder deze eerst op kamertemperatuur te laten komen . Het beste is om deze langzaam te laten ontdooien in de koelkast gedurende de nacht.
Vierkante ovenschaal gemaakt van porselein, voor het maken van (hartige) taarten, gratins en andere ovenschotels. Kleur wit. Geschikt voor oven, magnetron en vriezer. Geschikt voor de afwasmachine.
Goed nieuws: ja, je kunt ovenschotels invriezen!
Gebruik best een schaal van aardewerk of glas die zowel in de oven als in de diepvriezer mag.
Er zijn talloze voordelen aan koken met porselein, naast het brede temperatuurbereik. Het is niet alleen vriezer- en ovenbestendig , het is ook magnetronbestendig, vaatwasserbestendig en makkelijk schoon te maken omdat het van nature antiaanbak is.
Verwarm je oven voor op 180°C. Haal de lasagne uit de vriezer en laat hem licht ontdooien. Haal de lasagne uit de verpakking, doe hem in een ovenschaal en dek hem af met aluminiumfolie. Bak de lasagne ongeveer 20 minuten, of tot hij begint op te warmen.
Bakgerei voor het invriezen van lasagne
U kunt stevige pannen of wegwerppannen van aluminiumfolie gebruiken. Als u aluminiumpannen gebruikt, houd dan een dienblad onder de ovenschotel ter ondersteuning totdat deze helemaal bevroren is. Dit voorkomt dat de pan doorbuigt onder het gewicht van zwaardere lasagnes of ovenschotels. Vermijd het invriezen van glazen schalen .
Dikwandige glazen potten met een brede opening zijn zeer geschikt om eten mee in te vriezen. Kies voor dikke, robuuste, dikwandige glazen potten met een brede opening zodat voedsel er makkelijk in en uit kan. Perfect hiervoor zijn bijvoorbeeld lege jam- of honingpotjes.
Verwarm de oven voor op 350 graden. Verwijder het plastic deksel en leg bakpapier of aluminiumfolie op de bevroren ovenschotel. Plaats de bevroren ovenschotel op het middelste rek van de oven. Bak ongeveer 40-45 minuten (afhankelijk van de grootte van de ovenschotel).
Bekleed je pan met stevige aluminiumfolie. Laat extra folie over alle randen hangen, zodat je het later helemaal over de bovenkant kunt trekken. Doe het eten in de pan en zet de pan vervolgens in de vriezer, zonder deksel. Wanneer de ovenschotel bevroren is, til je hem uit de pan, waarbij je de folie als handvatten gebruikt.
Voor die pre pa re-a head gerechten, kan Corning Ware direct vanuit het fornuis in de vriezer worden gezet, zonder enige afkoelperiode . En hoe koud het ook wordt, het kan direct uit de vriezer worden gehaald en op directe hitte of in de oven worden gezet zonder angst voor schade aan het eten of gerecht.
Controleer nogmaals of uw ovenschaal geschikt is voor de vriezer (dit staat meestal op de bodem van de schaal), maar de meeste glazen, keramische en metalen schalen zijn dat wel . Dat gezegd hebbende, betekent vriezerbestendig niet dat ze geschikt zijn voor de vriezer en de oven. Glazen en keramische schalen kunnen barsten als ze rechtstreeks van de vriezer in de oven gaan.
Mag ik glas in de vriezer doen? Alleen als er staat dat het geschikt is voor de vriezer (meestal gehard glas) . Anders kan het barsten en dat is niet leuk. Vergeet ook niet dat vloeistoffen uitzetten en dat glas geen bewegingsruimte heeft, dus als je in een vriezerbestendige glazen container invriest, wil je nog steeds een beetje ruimte aan de bovenkant overhouden.
Een thermische breuk ontstaat door temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas. Wanneer er een temperatuurverschil ontstaat van meer dan 30° C, kan een ruit op een bijzondere manier breken. Dit noemt men een thermische breuk.
Laat Pyrex op kamertemperatuur komen voordat u de temperatuur verandert . Dit geldt voor het overbrengen van Pyrex van de koelkast of vriezer naar de oven, of andersom. Laat Pyrex op kamertemperatuur komen voordat u het in water dompelt of in de vriezer, koelkast, magnetron of voorverwarmde oven plaatst.
Het antwoord hangt af van wat erin zit. Casseroles met rauwe proteïne (vlees, gevogelte, zeevruchten) moeten volledig gaar zijn voordat ze worden ingevroren . Gerechten met voorgekookt vlees of zonder vlees kunnen echter prima ongekookt in de vriezer.
Enkele plakken kunnen individueel in een dubbele laag folie worden gewikkeld . Wegwerp aluminium pannen zijn ook een goede optie, net als aluminiumfolie broodpannen, die minder ruimte innemen in de vriezer. Als u deze aanpak kiest, plaatst u de pan(nen) op een bakplaat ter ondersteuning en verwijdert u de pan(nen) zodra de lasagne hard is bevroren.
Als je een ovenschotel in een Pyrex-schaal hebt gebakken en de restjes wilde invriezen, doe de nog warme schaal dan niet in de vriezer . Laat de ovenschotel in plaats daarvan afkoelen tot kamertemperatuur, dek de schaal af en bewaar hem in de vriezer.
Glazen pannen zijn goed voor ovenschotels zoals lasagne , omdat glas langer warm blijft als het eenmaal is opgewarmd. Dit betekent dat je de lasagne uit de oven kunt halen, kunt laten rusten zodat de lagen opstijven en het op de ideale temperatuur uit de pan kunt serveren.
Je hebt groen licht op glas dat onlangs is gekoeld en slechts licht koud is, maar als het een tijdje in de koelkast of in de vriezer heeft gestaan, laat het glas dan eerst op het aanrecht opwarmen . Zonder ontdooien kunnen de extreme warmteschommelingen ervoor zorgen dat het glas barst of breekt, wat leidt tot een puinhoop.
Steengoed en porselein kunnen wel tegen vorst, mits ze niet vol zitten met water dat kan bevriezen en uitzetten.
Niet geschikt voor gebruik op inductie of keramische en elektrische kookplaten. Rood aardewerk kan niet in de magnetron, en is vanwege zijn poreuze oppervlakte niet geschikt voor het bewaren van voedsel in de vriezer.