Voor een volwassene kan de consumptie van ca. 30 gram abrikozenpitkernen of bittere amandelen al dodelijk zijn. Indien kinderen meerdere pitten opeten kan dit zeer ernstige gevolgen hebben. Abrikozenpitkernen en bittere amandelen worden in de handel verkocht.
Gifstoffen in pitten
De pitten van appels, peren en steenvruchten (abrikozen, perziken, pruimen, nectarines en kersen) kun je beter niet doorslikken. In deze pitten zitten plantengifstoffen die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide.
De zaden in een appel bevatten een kleine hoeveelheid cyanide, wat in theorie dodelijk kan zijn. Van één appelzaadje zul je niet doodgaan, maar er is ooit iemand overleden na het eten van 250 appelpitten.
Zo werden 3 kersenpitten een man in Engeland bijna fataal. Waarom? Omdat de pitten van kersen cyanide bevat. Kauwen op 2 kersenpitten en doorslikken kan daardoor al je einde betekenen als je pech hebt.
Kersen. Kersenpitten kan je beter niet opeten, want in grote hoeveelheden kan het blauwzuur in de harde pitten bijzonder schadelijk zijn. Heb je er toch één ingeslikt, dan is dat niet meteen een ramp. Zeker als je niet op de pit gebeten hebt, want dan is de kans dat het gif in je lichaam komt kleiner.
8. Kersen: 1 of 2. Een kers zelf kan niet zoveel kwaad, maar de kersenpit des te meer. In 1 of 2 pitten bijten kan al fataal zijn door de hoge dosis cyanide in de pit die ervoor zorgt dat je stikt.
Druk met twee duimen op het midden van de lychee, zodat de schil openbreekt. Pel de vrucht en verwijder de langwerpige pit. De pit is niet eetbaar.
Het dodelijkste gif ter wereld komt van de bacterie Clostridium botulinum. Met slechts 200 gram zou je iedereen op aarde kunnen doden. Krijg je botuline binnen, dan krijgt je zenuwstelsel een funeste klap, met extreme pijn en de dood tot gevolg.
Pits bevatten cyanide en kunnen schadelijk zijn in doseringen zo klein als een paar dozijn pits . Als je ze in hun geheel doorslikt, in kleine hoeveelheden, kun je ze meestal prima uitpoepen. Als je echter last hebt van constipatie, kan het de klachten aanzienlijk verergeren.
Waar zitten cyanogene glycosiden in? Cyanogene glycosiden zitten in bijvoorbeeld vlierbessen, lijnzaad, bittere amandelen en exotische knolgewassen (zoals cassave). Deze plantengifstoffen zitten ook in de pitten van steenvruchten zoals abrikozen, perziken, pruimen, kersen en in de pitten van appels en peren.
Veel meer moet je er dus niet van binnenkrijgen, want dan wordt het al snel gevaarlijk. Volgens Voeding & Kanker Info (onderdeel van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds) is een hoeveelheid van 30 gram per dag voor een volwassene dodelijk. Dat gaat om 30-40 pitten.
In principe is elke stof giftig. Zelfs water, wat we echt nodig hebben, kan schadelijk zijn als we er te veel van binnenkrijgen. Het is afhankelijk van de dosering en duur van blootstelling of een stof wel of niet giftig is. Kortom, vrijwel elke stof is giftig in bepaalde omstandigheden.
Bij een inname van 5000 microgram selenium (zo'n 60 paranoten) kun je zelfs een vergiftiging oplopen. Dat kan leiden tot hart- en nierfalen en ademhalingsproblemen. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft de maximale dagelijkse hoeveelheid selenium (voor volwassenen) vastgesteld op 255 microgram.
Belangrijk. Hogesnelheidsblenders die worden gebruikt om smoothies te maken, kunnen kersenpitten vermalen. Zelfs als dit gebeurt, komt er slechts een kleine hoeveelheid cyanide vrij. Het is meestal geen probleem, maar wees voorzichtig en bel direct het Missouri Poison Center op 1-800-222-1222.
Met hun natuurlijke warmte en gewicht helpen kersen pitten je lichaam te kalmeren en stress te verminderen. Leg het kussen op gespannen plekken zoals je nek of schouders en voel de rustgevende warmte door je lichaam stromen.
Eekhoorns hebben een kort spijsverteringskanaal waardoor ze veel voedsel kunnen verwerken dat mensen niet kunnen verwerken. Omdat het voedsel niet lang genoeg in het systeem zit om een verschil te maken, hebben sporen van gif in eikels, kersenpitten, paddenstoelen en andere problematische natuurlijke voedingsmiddelen geen last van hen .
Botulinetoxine is de meest giftige stof voor zover bekend. Het verlamt de zenuwen die de spieren aansturen, die hierdoor verslappen. Ca. 15 nanogram van de stof is voor de mens al dodelijk en het gif behoort daarom tot de meest gevaarlijke klasse biologische wapens.
Een aantal dodelijke gifstoffen vind je in en om het huis. Wees gewaarschuwd. Nicotine, cyanide, botox en ricine. In en om het huis vind je levensgevaarlijke giftige stoffen, in planten, sigaretten of pitten van vruchten.
Zonder vitamine K kunnen er al door een kleine beschadiging grote (inwendige) bloedingen ontstaan. Als deze bloedingen niet tijdig en adequaat behandeld worden, kunnen ze levensbedreigend zijn. Klinische verschijnselen kunnen 1-5 dagen na opname van het rattengif optreden.
De pit van een mango bevat cyanide, een giftige stof voor honden (ook voor mensen trouwens). Van mangoschil is ook bekend dat honden er allergisch aan kunnen zijn. Bovendien hangen er vaak ook pesticiden aan, wat je viervoeter beter niet binnenkrijgt en waar hij allergisch op kan reageren.
Wist je dat de pitten van de perzik lijken op die van amandelen. Alleen kan je deze helaas niet eten. De pitten van perziken en nectarines zijn giftig doordat ze cyanide bevatten. Het gif kan schildklierproblemen veroorzaken en er is zelfs kans op het oplopen van een cyanidevergiftiging.
Zijn lychee zaden veilig om te consumeren? " Rauwe lychee zaden bevatten Hypoglycin A, een toxine dat normale metabolische processen kan verstoren en kan leiden tot een gevaarlijke daling van de bloedsuikerspiegel, bekend als hypoglykemie . Dit maakt ze onveilig voor directe consumptie.
Cyanide valt niet bepaald binnen de schijf van vijf: een gram ervan is al dodelijk. Ook kersenpitten en abrikozenpitten bevatten dat spul, waaraan je dus werkelijk kan overlijden.
Gezonde pitten zijn er volop
Ze zijn wel gezond en bevatten naast vitamine C ook gezonde eiwitten en vetten. Bovendien leveren de verorberde pitten extra vezels op die zijn goed voor je darmen. - Druiven: ja, de pitloze druif rukt op. Maar eet je een keer druiven met pitjes, dan mag je ze stukbijten en doorslikken.
Wist je dat je de pitjes van een watermeloen kan roosteren om ze daarna als tussendoortje op te knabbelen? In Azië is dat heel gewoon. Knabbelen op watermeloenpitten is niet alleen lekker, bovendien is het ook nog gezond. Het is een goed alternatief voor chips.