Laat producten snel afkoelen Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Zet je ze te snel in de koelkast, dan wordt de temperatuur in de koelkast te hoog en bederven je boodschappen sneller.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Laat je eten minimaal een halfuurtje buiten de koelkast afkoelen voordat je het erin zet. Zorg ervoor dat je het eten ook niet langer dan twee uur buiten de koelkast laat. Dan is er niets aan de hand.
Bewaartip voor dit product. Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Even afkoelen
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: je doet er goed aan om je restjes eerst even te laten afkoelen. Niet alleen omdat het anders ten koste gaat van de smaak, maar vooral omdat je dan bacteriën minder de kans geeft zich te verspreiden.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
"Je kan spoorvorming voorkomen door de pasta, nadat je die gekookt hebt, zo snel mogelijk af te koelen. De gouden regel is om gekookte pasta of rijst binnen de twee uur onder de 10 graden Celsius te krijgen. Bewaar de pasta dus altijd in de koelkast en haal hem er alleen dan uit om hem meteen te serveren.
Bewaar de pasta in een goed afgesloten vershoudbakje en je kunt het 1 tot 3 maanden in de vriezer bewaren.
Ook het opnieuw opwarmen van rijst- en pastagerecht is volgens verschillende nieuwsbronnen iets wat men beter niet kan doen. Als dit soort gerechten te lang of niet koel genoeg bewaard worden en daarna in de magnetron of pan belanden, kan het zijn dat iemand de bacillus cereus bacterie binnenkrijgt.
Hoewel koude pastasalades bij warm weer erg populair zijn, raadt het FAVV aan om gekookte pasta niet langer dan twee dagen in de koelkast te bewaren. Wie dat langer doet, kan erg ziek worden, klinkt het bij 'VRT NWS'.
De snelste manier om je eten af te koelen, is door de pot in een bak met koud water te zetten. In de zomer (of wanneer het binnen warm is) voeg je best ook wat ijsblokjes toe, zodat het water niet te snel opwarmt. Ververs het water om de 5 minuten, zodat het goed koel blijft.
Als je op microscopische schaal kijkt, zal iets opwarmen altijd sneller gaan dan het afkoelen. Dat zegt een nieuwe regel van de thermodynamica.
Geen houdbaarheidsdatum
Over het algemeen geldt voor verse maaltijden en restjes eten dat deze in de koelkast maximaal 5 dagen goed blijven. Wil je een maaltijd langer bewaren, dan kun je deze ook invriezen. In de vriezer kunnen maaltijden tot wel 3 maanden bewaard worden.
Het klinkt misschien als gezond verstand, maar het tegenovergestelde is waar: wachten met het in de koelkast zetten van warm eten kan je daadwerkelijk in gevaar brengen voor voedselgerelateerde ziekten . Het is onduidelijk wanneer dit slechte advies voor het eerst naar voren kwam, of wanneer de wetenschappelijke getijden veranderden ten gunste van het direct afkoelen van warm eten.
In plaats van deze techniek, probeer je gekookte pasta op een bakplaat te leggen en laat het dan ongeveer 30 minuten afkoelen (via All Recipes). Zet ze vervolgens in de koelkast om nog verder af te koelen.
Alles wat bederfelijk is, moet binnen twee uur in de koelkast. Als bederfelijke waar in temperaturen van meer dan 90 °F staat, wordt de tijdslimiet om ze in de koelkast te krijgen teruggebracht tot één uur . Voorbeelden zijn restjes, gekookte of gebakken rijst, pastasalade, gesneden fruit en gevogelte, vlees en zeevruchten.
Laat gekookte pasta iets afkoelen. Deze kan dan in luchtdichte containers in de koelkast worden bewaard gedurende 3 tot 5 dagen . Bewaar pasta en saus indien mogelijk ook apart. Om op te warmen, doe je de pasta een paar seconden in kokend water; giet af.
Stap 1. Bewaar de pasta in een luchtdichte container . Het is essentieel voor de voedselveiligheid om overgebleven pasta in een luchtdichte container te bewaren, om te voorkomen dat er lucht in komt en het uitdroogt. Idealiter zou dit een glazen container zijn, omdat plastic containers geuren absorberen van eerder opgeslagen voedsel.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Bacteriën kunnen snel groeien op voedsel dat langer dan 2 uur op kamertemperatuur is bewaard . Als voedsel in een kamer of buiten wordt bewaard waar de temperatuur 90 graden F of hoger is, moet het binnen slechts 1 uur in de koelkast worden gezet of worden weggegooid. Mythe: Wanneer ik voedsel in de magnetron zet, doden de magnetrons de bacteriën.
Welke manier je kiest is afhankelijk van hoe lang je het wilt bewaren! Sommige commercieel gedroogde pasta kan tot 2 jaar vers blijven, maar zelfgemaakte pasta is veel korter houdbaar— ongeveer 2-6 maanden voor gedroogde pasta, tot 8 maanden ingevroren of 1 dag in de koelkast.
Als de worst een "uiterste verkoopdatum" heeft, of helemaal geen datum, bewaar hem dan voor de hieronder aanbevolen tijden. Vries worst in als u hem niet binnen de aanbevolen tijden voor koelkastopslag kunt gebruiken. Eenmaal ingevroren maakt het niet uit of de datum verloopt, omdat voedsel dat continu bevroren wordt bewaard, onbeperkt veilig is .
Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Ze koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet. Laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Afgedekt in de koelkast
“Een van de redenen dat je je eten altijd moet afdekken is omdat bacteriën overal in de koelkast zitten. Verschillende producten kunnen elkaar besmetten. Door je voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling over kunnen springen.” Ook kan het eten uitdrogen.