Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast. Wij hanteren altijd de horecaregel: vandaag gemaakt, overmorgen weg. Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Hoelang kun je soep in de koelkast bewaren? Check de temperatuur van je koelkast. Soep houdt het 2 dagen uit tussen de 4 en 5 °C.
SOEP BEWAREN IN DE KOELKAST
Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
Zo weet u of de soep nog te eten is
Ziet de soep er niet lekker uit en ruikt het zuur? Dan kunt u hem beter weggooien. Bij de varianten met melk of room kan het zijn dat het gaat schiften. Dit kan geen kwaad, door hem op te warmen en door te roeren, zullen de vlokken verdwijnen.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Wat betreft voedselveiligheid, zolang u het voedsel opwarmt op de juiste temperatuur en gedurende de juiste tijdsduur, kan het in feite veilig meerdere keren worden opgewarmd . De Food Standards Agency (FSA) raadt echter aan om voedsel slechts één keer op te warmen, dus volg deze richtlijnen waar mogelijk.
Zorg ervoor dat u ongebruikte porties binnen twee uur terugzet in de koelkast om ze veilig te houden. Na elke opwarming blijven restjes nog drie tot vier dagen veilig in de koelkast . Omdat de kwaliteit afneemt telkens wanneer u eten opwarmt, is het het beste om alleen de benodigde hoeveelheid op te warmen.
Na opening moet de soep binnen 3-5 dagen worden geconsumeerd als deze in de koelkast is bewaard. Als u de soep helemaal zelf hebt gemaakt, is deze veilig om binnen 5-7 dagen te consumeren als deze in de koelkast is bewaard.
Een algemene vuistregel is dat soep ongeveer drie dagen in de koelkast bewaard kan worden , maar u moet het gerecht altijd proeven voordat u het opwarmt.
Voedsel mag niet langer dan twee uur op kamertemperatuur zijn . Ondiepe bakjes of kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in een ijs- of koudwaterbad voordat ze in de koelkast worden gezet. Bedek voedsel om vocht vast te houden en te voorkomen dat het geuren van ander voedsel opneemt.
Soepen en stoofschotels koelen
Het is het beste om het eerst helemaal te laten afkoelen, maar maak je niet te veel zorgen als de soep nog warm is : moderne koelkasten, ingesteld op 40 F of kouder, brengen het snel terug naar een veilige temperatuur . Je kunt, als je ruimte hebt, zelfs de hele pan met de soep erin in de koelkast zetten.
in tomatensoep kun je – in plaats van het klassieke klontje suiker – een zoete aardappel meekoken om het scherpe van het tomatenzuur wat te breken.
Blikvoeringen kunnen verkleuren of corroderen wanneer metaal reageert met zuurrijke voedingsmiddelen zoals tomaten of ananas. Zolang het blik in goede staat is, zou de inhoud veilig moeten zijn om te eten, hoewel de smaak, textuur en voedingswaarde van het voedsel na verloop van tijd kunnen afnemen. Thuis ingemaakt voedsel moet binnen 1 jaar worden gebruikt.
Voor de beste veiligheid en kwaliteit, plan om gekoelde soep binnen 3 tot 4 dagen te eten of in te vriezen. En vermijd het om soep langer dan TWEE uur op kamertemperatuur te laten staan. Zet een grote pan hete soep niet direct in de koelkast.
De meeste soepen zijn bijna een week houdbaar
Zeevruchtensoep blijft maar twee tot drie dagen goed, romige soepen blijven waarschijnlijk drie dagen goed, kippensoep drie tot vijf dagen en zuurrijke en heldere groentesoepen blijven het langst goed. Maar als je iets "vreemds" ruikt, ziet of proeft, blijf dan aan de veilige kant en gooi je soep weg.
Gooi alle bederfelijke voedingsmiddelen weg, zoals vlees, gevogelte, eieren, bijgerechten of ovenschotels, die langer dan twee uur op kamertemperatuur zijn bewaard; één uur bij kamertemperatuur boven 90 °F. Zodra restjes veilig zijn bewaard, blijven ze drie tot vier dagen veilig .
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Wij hanteren altijd de horecaregel: vandaag gemaakt, overmorgen weg. Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
De soorten bacteriën die wel ziektes veroorzaken, hebben geen invloed op de smaak, geur of het uiterlijk van voedsel. Daarom is het belangrijk om gekoelde restjes binnen 3-4 dagen in te vriezen of weg te gooien. Als u niet zeker weet hoe lang uw restjes in de koelkast hebben gelegen, neem dan geen risico – gooi ze weg als u twijfelt!
Niet geschikt voor de diepvriezer
Soep met zuivel wordt er bijvoorbeeld niet beter op. Room, melk en kaas schiften namelijk bij het ontdooien.
Als voedsel hygiënisch is bereid, snel is afgekoeld na het koken (of opwarmen) en koud is bewaard, mag het meer dan eens opwarmen het risico op ziekte niet vergroten . Langdurige opslag en herhaaldelijk opwarmen hebben echter invloed op de smaak, textuur en soms de voedingskwaliteit van voedsel.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Hoewel bijna alle voedingsmiddelen ontelbare keren opgewarmd kunnen worden, is het een goede gewoonte om te voorkomen dat u dezelfde maaltijd keer op keer opwarmt. Elke keer dat u uw eten minder heet maakt, bewaart en opwarmt, neemt de kans op schadelijke bacteriën toe .
Wanneer de soep dan nog eens wordt opgewarmd, en zo dus voor de derde keer wordt verhit, blijft er zelfs helemaal niets meer over van de vitamine C.
Ja. Ongebruikte porties blikvoer kunnen in het blik worden gekoeld, maar om de optimale kwaliteit en smaak te behouden, plaatst u het ongebruikte deel in een glazen of plastic container van voedingskwaliteit. Gebruik binnen 4 dagen .
Rijst is problematischer dan andere overgebleven voedingsmiddelen omdat het bacteriën kan bevatten die Bacillus cereus heten, en die sommige kookprocessen overleven . Deze bacterie is vaak de oorzaak van voedselvergiftiging door opgewarmde of gekookte rijst.