Melk. Melk is goed voor elk, maar je moet er niet mee overdrijven. In melk zit naast calcium ook best veel vet, een verdoken dikmaker. Drink daarom niet meer dan twee glazen per dag.
Melk maakt niet dik. Zeker niet als u in een gezond vermageringsplan kiest voor magere melk die quasi geen vet bevat. Zuivel lijkt zelfs een gunstig effect te hebben op ons lichaamsgewicht. Uit onderzoek blijkt dat mensen die voldoende (magere) zuivel eten of drinken, minder kans hebben op overgewicht.
Als je te zwaar bent en wilt afvallen, heb je die voedingsstoffen ook/gewoon nodig. Maar bij afvallen eet je anders dan normaal, je moet de goede voedingsstoffen dus uit een beperkt aantal producten halen. Dan is zuivel een goede keuze omdat het veel voedingsstoffen levert in een relatief kleine hoeveelheid calorieën.
Neen. En zeker niet als onderdeel van een gezonde voeding. Halfvolle en magere melk zijn met minder dan 1,8 g vet per 100 ml zelfs te beschouwen als vetarme producten. Voor een relatief beperkte energie- of caloriebijdrage brengen magere en halfvolle melk bovendien veel belangrijke voedingsstoffen aan.
Door het onttrekken van het water wordt de melk dikker en romiger. Het belangrijkste verschil is het suikergehalte. Maar ook de consistentie kan anders zijn. Je gebruikt ze dan ook voor andere gerechten.
Melk wordt meestal dikker als het langere tijd op kamertemperatuur wordt bewaard . Als u uw melk altijd in de koelkast hebt bewaard, is er een kans dat dit in de winkel is gebeurd. Als melk langer dan twee uur op kamertemperatuur wordt bewaard, is de kans groot dat er bacteriën in groeien.
Stremsel bevat het enzym chymosine. Dit enzym wordt gewonnen uit kalvermagen of gemaakt door bacteriën. Stremsel wordt door de melk gemengd en zorgt ervoor dat de melk dik wordt.
De grootste bron van nutteloze calorieën zijn vloeibare calorieën. Via vocht klok je zo honderden vloeibare calorieën naar binnen. Frisdrank is een bekende, maar ook met vruchten/fruitsappen, melk en alcohol gaat het hard.
Als de lactose uit de voeding niet of onvoldoende verteerd wordt, komt de lactose onveranderd in de dikke darm terecht en trekt daar vocht aan. De ontlasting kan daardoor dunner worden en (ernstige) diarree veroorzaken. Daarnaast kan de lactose in de dikke darm worden afgebroken door darmbacteriën (darmflora).
De raad adviseert om tussen de 250 en 500 ml melk per dag te consumeren, als bijdrage aan de inname van calcium, vitamine B2 en B12. Let op: deze aanbevolen hoeveelheid gaat over melk in vloeibare vorm. Het equivalent in bijvoorbeeld yoghurt of kaas vind je in dit overzicht.
Er zijn veel misverstanden over hoe het drinken van melk je gewicht kan beïnvloeden, maar onderzoek toont aan dat regelmatige consumptie waarschijnlijk geen kwaad kan als je probeert af te vallen of een gezond gewicht te behouden . Dit komt grotendeels door de bevredigende combinatie van koolhydraten, eiwitten en vetten in melk.
Het drinken van 1 liter melk per dag kan voor veel mensen gezond zijn, maar het kan voor sommigen problemen opleveren . Als u lactose-intolerant bent, kan dit leiden tot maagproblemen zoals een opgeblazen gevoel of diarree. Te veel melk drinken kan u ook te veel calorieën of vetten geven, wat kan leiden tot gewichtstoename.
Melk is goed voor elk, maar je moet er niet mee overdrijven. In melk zit naast calcium ook best veel vet, een verdoken dikmaker. Drink daarom niet meer dan twee glazen per dag. Ben je een echte melkdrinker, ga dan beter voor halfvolle of magere melk.
Als je een plantaardige melk zoekt die minder calorieën bevat dan is amandelmelk wel een goede keuze. De (ongezoete) amandelmelk bevat minder calorieën dan koemelk en alle andere plantaardig melksoorten. Ook is amandelmelk vrij van verzadigd vet en van nature lactosevrij.
Door te snel afvallen belast je je lijf en kun je tekorten aan voedingsstoffen oplopen. Je kunt tot 3 kilo per week verliezen door koolhydraatarm te eten. Vervang pasta, rijst, brood en suikerrijke producten door gezonde koolhydraatarme voeding: groente, fruit, noten, eieren, zuivel, vis en mager onbewerkt vlees.
Handige tips om af te vallen
Verklein de porties: eet iets minder vlees, brood, aardappelen, rijst of pasta. Probeer minder te snoepen, neem vaker fruit of groenten tussendoor. Vergelijk de hoeveelheid calorieën, vet, eiwitten en koolhydraten op etiketten. Kies voor volkorenproducten voor een voller gevoel.
Volle melk en melkproducten bevatten meer verzadigd vet dan magere of halfvolle zuivel. Het vet in melk bestaat uit meer dan 60% verzadigd vet. Als koeien gras krijgen of olie in het voer stijgt het gehalte meervoudig onverzadigd vet. Het vetgehalte van een aantal melkproducten is wettelijk bepaald.
Als u niet-gehomogeniseerde melk koopt, kan het vette deel of de room van de melk zich scheiden van het vloeibare deel . Hierdoor kunnen er klontjes ontstaan, ook al is de melk niet gestremd.
Door uw melk op laag vuur te laten sudderen, verdampt het water in de melk en wordt de melk op natuurlijke wijze dikker. Roer regelmatig om te voorkomen dat de melk aanbrandt. Haal de melk van het vuur wanneer deze de gewenste consistentie heeft bereikt; dit kan aanzienlijk langer duren dan een verdikkingsmiddel.