Oogst broccoli wanneer de afzonderlijke bloemknoppen al goed gevormd zijn, maar nog goed gesloten. Mis deze tijd niet; vooral bij zeer warm weer komt de bloem snel los en verliest daardoor aan kwaliteit. Snijd ongeveer 15 centimeter onder de bloem af, want de stengel kan ook worden gebruikt.
Hoe ziet broccoli er uit
Het eetbare deel van de broccoliplant is de ongeopende bloem. Idealiter moet de centrale krop worden geoogst wanneer deze volledig is ontwikkeld, maar voordat de afzonderlijke bloemknoppen opengaan in kleine, gele bloemen.
Prik na 3 minuten koken met je vork in een dikker stuk broccoli, bijvoorbeeld de stronk. Gaat de vork er makkelijk in? Dan is de broccoli gaar.
Voor het ras 'Belstar F1' zal dit ongeveer 70 tot 80 dagen na het planten zijn. Bij het ras 'Calabrese' ligt het oogstmoment ongeveer 40-50 dagen na het planten, maar dan heb je meestal een reeks kleinere bloemschermpjes per plant. Wanneer je eerder oogst geeft dat minder gewicht.
De eerste oogstperiode vindt meestal na twee tot drie maanden plaats na het zaaien. Broccoli kun je overigens vaak meer dan één keer oogsten.
Zodra de broccolikoppen zijn geoogst en alle zijscheuten die u wilt hebben zijn afgesneden, is de plant klaar voor het seizoen. Trek hem eruit en doe hem in de compost om ruimte en voedingsstoffen te maken voor de oogst van volgend jaar .
Oogst de centrale kroon zodra deze zich ontwikkelt. Binnen een week of zo zullen er zes tot zeven inch lange zijscheuten uit de stengel ontstaan. Pluk wanneer de hoofden stevig en stevig zijn . Voor de beste smaak, oogst voordat er witte bloemknoppen verschijnen, hoewel de bloemen ook eetbaar zijn.
Broccoli heeft veel voeding nodig (want ze maakt grote planten, volwassen broccoliplanten kunnen wel 50 centimeter hoog en 40 centimeter breed worden). Geef om die reden in de volle grond ongeveer 2 weken voor je de zaailingen uit gaat planten algemene moestuinvoeding, volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Broccoli kan in de vollegrond worden gezaaid. Daarbij moet je voldoende plantafstand incalculeren omdat de kolen later grote bladeren zullen ontwikkelen. Zaai op een plantafstand van 40 tot 50 centimeter telkens 2 tot 3 broccolizaden.
fijn in de zon planten en geef je broccoli een mooi plekje in de halfschaduw. Hoe meer zon ze krijgt, des te meer vocht zal ze nodig hebben. Om de grond te verbeteren is het onderwerken van oude stalmest of rijpe compost een goed idee.
Snijd de kop af als deze nog diepgroen is en er geen teken van geel is . Zodra de hoofdkop geel begint te worden, gaat de plant vaak zaad vormen zonder zijscheuten te vormen. Oogst 's ochtends voordat de grond opwarmt voor de beste smaak. Laat 2-3 inch van de hoofdstengel aan de plant zitten.
We raden af om veel langer dan 6 minuten te koken, dan verliest de groente z'n smaak. Was de broccoli en snijd de onderkant van de steel. Schil de steel tot vlak onder de roosjes.
Broccoli is in de koelkast 3-5 dagen houdbaar. Broccoli bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is broccoli 1-2 dagen houdbaar.
Uiterlijk: Verse broccoli moet egaal heldergroen zijn . Als er gele of bruine vlekken zijn, is dat een teken dat de broccoli over zijn hoogtepunt heen is. Als u schimmel ziet, zoals witte of zwarte pluizige plekken, is de broccoli zeker bedorven. Geur: Als de broccoli een sterke geur heeft of een vreemde geur, gooi hem dan weg.
Het is een groente om vers te eten want na een paar dagen droogt ze uit, vergeelt ze en wordt slap en taai. Wanneer de kleur bij bewaring naar de gele kant gaat, wordt de smaak bitter. In de koelkast kan een bloemknop niet langer dan zeven dagen worden bewaard. Wikkel ze in plasticfolie.
In de meeste gevallen is geel geworden broccoli nog steeds veilig om te eten, zolang er geen andere tekenen van bederf aanwezig zijn, zoals schimmel, rotte geur of slijmerigheid. De verkleuring op zichzelf is geen teken van bederf, maar eerder een kwestie van het er al dan niet aantrekkelijk uitzien.
Hoeveel broccolikoppen krijg je van één plant? Het werkelijke aantal broccoli "koppen" dat je krijgt, hangt af van de variëteit en je aanpak. Over het algemeen produceert een broccoliplant één grote, hoofdkop en verschillende kleinere zijscheuten .
Wanneer broccoli rijp wordt, wordt de kroon of centrale stengelkop breder met meerdere groene knoppen . Stengels die zich van de hoofdstengel aftakken, beginnen groene knoppen te produceren die strak om de kroon zitten. Nu is het tijd om de plant goed in de gaten te houden voor tekenen dat de bloemen zich voorbereiden om open te gaan.
Het is ons aangeleerd om maar bepaalde delen van groenteplanten te eten. Bij broccoli eten we de bloemknoppen, bij meirapen de knolletjes en bij wortels enkel de oranje penen. Maar wist je dat je van vele groenten de volledige plant kan benutten dus ook de bladeren en de bloemen.
Planten gedijen het best als alle omstandigheden in balans zijn. De processen in de plant zijn in goed evenwicht met zijn omgeving. Wanneer er factoren veranderen, ervaart de plant stress en wil hij zich zo snel mogelijk voortplanten. Dit doet je sla, broccoli of spinazie vervolgens door in bloei te schieten.
De meeste broccolirassen zijn 2-3 maanden (60 tot 90 dagen) na het verplanten klaar voor de oogst. Het juiste moment om broccoli te oogsten is wanneer je kroppen ziet met een compacte groene kleur en een gemiddelde diameter van 9 cm, afhankelijk van de variëteit.
Vaak wordt de stronk van broccoli weggegooid, maar wist je dat je deze ook gewoon kan eten? De steeltjes van broccoli geven juist het meeste smaak! Je kan deze het best schillen en meekoken (gooi ze een minuutje eerder in de pan), maar ook bewaren en rauw eten als snack.
Mest of compost is de beste keuze om de grond aan het begin van het groeiseizoen te bewerken, en vervolgens kan de rest van het seizoen worden gevoed met een droge of vloeibare meststof.
Vanwege de nieuwigheid en omdat het minder hoeveelheid in een stengel biedt , is broccolini doorgaans duurder dan broccoli. Vervangers voor broccolini zijn traditionele broccoli, Chinese broccoli, broccoli rabe, bloemkool en asperges (omdat de zoetere smaak van broccolini vergelijkbaar is met de zoetere tonen van asperges).