Fructose en levervet 'Mensen die van nature minder fructose omzetten lopen minder risico op leververvetting en gerelateerde aandoeningen zoals diabetes type 2, een hoge bloeddruk en hart- en vaataandoeningen dan mensen met een normale verwerking van fructose', vertelt Buziau.
Nu blijkt uit nieuw onderzoek bij muizen dat een natuurlijke suiker genaamd trehalose voorkomt dat fructose, waarvan wordt gedacht dat het een belangrijke bijdrage levert aan niet-alcoholische leververvetting, de lever binnendringt. Daarnaast activeert het een cellulair huishoudingsproces dat overtollige vetophopingen in de levercellen opruimt.
Deskundigenoordeel: Natuurlijke zoetstoffen zijn niet direct in verband gebracht met NAFLD, en integendeel, sommige, zoals stevia en trehalose , kunnen een beschermend effect hebben. Zeldzame suikers en polyolen kunnen veilig worden gebruikt en hebben significante voordelen, waaronder een anti-oxidant effect en optimale glycemische controle.
Eet minder suikerhoudende voedingsmiddelen
U kunt uw suikerinname verminderen door de volgende voedingsmiddelen, die veel suiker bevatten, te beperken: Alle soorten toegevoegde suikers, waaronder witte, bruine, ruwe of basterdsuiker en glucose .
Inname van suikers, snelle en bewerkte koolhydraten. Onvoldoende beweging. HFCS (hoog-fructose-maïs-siroop)vooral in frisdranken. Het drinken van vruchtensappen.
Mogelijke risico's van rietsuiker
(Dat betekent dat als u 2000 calorieën per dag binnenkrijgt, niet meer dan 200 daarvan uit toegevoegde suikers mogen komen.) Te veel suiker kan namelijk leiden tot gezondheidsproblemen zoals diabetes, obesitas, hartziekten en leververvetting .
Obesitas:
Overtollige glucose wordt echter opgeslagen als vet in de levercellen. Dit resulteert in leververvettingsproblemen . De meeste mensen die kampen met overgewicht en obesitas, lijden aan leververvetting. De beste oplossing is om af te vallen door te sporten en een gezond dieet te volgen.
Nadelen van Muesli
Diëten met veel suiker zijn in verband gebracht met diabetes en obesitas. Overmatige suiker kan ook slecht zijn voor je hart. Grote hoeveelheden suiker kunnen je lever overbelasten . Je lever metaboliseert suiker op dezelfde manier als alcohol en slaat de koolhydraten op als vet.
Stevia en monniksvrucht zijn beide van nature afkomstig van planten en sommige mensen vinden dat ze een smaak hebben die erg lijkt op gewone suiker. De FDA zegt dat deze zoetstoffen "over het algemeen als veilig worden beschouwd", wat betekent dat ze veilig zijn om te gebruiken voor het beoogde doel.
Leververvetting is in de meeste gevallen om te keren door veranderingen in leefstijl: meer bewegen, gezonde voeding en een gezond gewicht. Als langdurig alcoholgebruik heeft geleid tot de leververvetting, dan moet er bij voorkeur helemaal gestopt worden met alcohol of in elk geval drastisch geminderd.
Omdat mensen met een vette lever vaak problemen hebben zoals diabetes en obesitas, is het extra belangrijk om geen extra vet en suiker aan uw koffie toe te voegen. "Zwarte koffie is het beste", zegt Dr. Wakim-Fleming. Als u het gewoon niet zwart kunt verdragen, vervang dan suiker door kunstmatige zoetstoffen .
Te veel geraffineerde suiker en glucosestroop met een hoog fructosegehalte veroorzaken een vetophoping die kan leiden tot leverziekte. Sommige onderzoeken tonen aan dat suiker net zo schadelijk kan zijn voor de lever als alcohol, zelfs als u geen overgewicht hebt. Het is nog een reden om voedingsmiddelen met toegevoegde suikers, zoals frisdrank, gebak en snoep, te beperken .
Uit een gerandomiseerde klinische studie onder adolescente jongens met niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) bleek dat een dieet met weinig vrije suikers (suikers die aan voedingsmiddelen en dranken worden toegevoegd en van nature in vruchtensappen voorkomen) leidde tot een aanzienlijke verbetering van NAFLD vergeleken met een normaal dieet .
Kies voor natuurlijke zoetstoffen zoals ahornsiroop en honing
Als je op zoek bent naar een andere goede optie ter vervanging van suiker, dan zijn ahornsiroop, agave en honing zeker een goede optie, zegt Shapira. Deze producten zijn vaak minder bewerkt dan suiker en bevatten sporenelementen, vitaminen en antioxidanten.
Geen enkele suiker is het gezondst. Er zijn namelijk geen gezonde of ongezonde suikers. Of je nu een banaan eet of een glas frisdrank drinkt: je lichaam maakt geen onderscheid tussen toegevoegde suikers of suikers die van nature in voedingsmiddelen aanwezig zijn.
Stevia is een natuurlijke zoetstof die afkomstig is van de bladeren van de Stevia rebaudiana plant. Volgens onze expertise bevat het geen calorieën en is het 200 keer zoeter dan suiker. In tegenstelling tot kunstmatige zoetstoffen kan stevia de bloeddruk verlagen, waardoor het een uitstekende keuze is voor mensen die hun glucosewaarden in de gaten houden of diabetes hebben.
Vette vleeswaren: paté, salami, vleessalade, hespenworst… Gekookte, gestoomde, gepocheerde vis (vers of diepvries) zalm, kabeljauw, heilbot, makreel, pladijs, tong, schar,… Bereidingsvet: kleine portie margarine Frituurvet, reuzel Smeervet: kleine portie minarine Mayonaise, tartaar, bearnaise…
Onderzoek suggereert dat mensen met leververvetting baat kunnen hebben bij de volgende voedingsmiddelen: spinazie en andere bladgroenten. zalm, sardines, tonijn, forel en andere vissoorten die rijk zijn aan omega 3-vetzuren. haver en andere vezelrijke voedingsmiddelen .
Mensen die haver of havermout aan hun dieet willen toevoegen, moeten kiezen voor hele haver of staalgesneden haver in plaats van instant havermout. Instant havermout kan vulmiddelen bevatten zoals bloem of suikers, die niet zo goed zijn voor het lichaam.
Vetvrije dadels
Uit klinisch onderzoek blijkt dat het eten van 7 dadels per dag uw triglyceridenwaarden in slechts 30 dagen kan verbeteren¹ , wat hartziekten, metaboolsyndroom, niet-alcoholische leververvetting en obesitas helpt voorkomen.
Vooral bepaalde vetten en sommige suikers zijn hierbij van belang. Om onze lever te beschermen tegen vervetting eten/drinken we best: · Voldoende meervoudig onverzadigde vetzuren en zo weinig mogelijk verzadigde vetzuren en transvetzuren; · Zo weinig mogelijk fructose (vooral industrieel toegevoegde fructose).
Je lichaam verandert ongebruikte glucose en dextrose in vettige substanties die lipiden worden genoemd . Je lever slaat deze lipiden op, waaronder cholesterol en triglyceriden. Hoe meer suiker je eet, hoe hoger je triglyceriden, volgens onderzoeksresultaten. Hoge lipiden kunnen leiden tot ontstekingen en een hoog cholesterol.
Van oudsher werd gedacht dat dit het gevolg was van overvoeding en een inactieve levensstijl, maar recent bewijs suggereert dat een dieet met veel suiker (van sucrose en/of glucosestroop met een hoog fructosegehalte (HFCS )) niet alleen het risico op NAFLD vergroot, maar ook het risico op niet-alcoholische steatohepatitis (NASH).
Probeer weg te blijven bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Een dieet met veel verzadigde vetten en suikers kan zorgen voor een ophoping van het vet in je lever, wat dan weer kan leiden tot leververvetting.