Burrata is bij uitstek 'vers' en dus beperkt houdbaar; binnen de twee à drie dagen moet de kaas geconsumeerd worden.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot en met de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Burrata moet zo vers mogelijk gegeten worden. Als het bedorven is, wordt de smaak zuur en ruikt het naar oude melk . In Italië kan het eten van burrata zo snel mogelijk betekenen dat je het op dezelfde dag eet als dat het gemaakt is.
De voedselveiligheidsregels rond houdbaarheidsdata
Zachte kaas zoals mozzarella draagt een "te gebruiken tot"-vervaldatum, of een uiterste consumptiedatum. Dat wil zeggen dat je mozzarella liever niet meer na deze datum eet. Gemiddeld kan mozzarella tot een drietal weken na productie worden gegeten.
Hoewel Burrata House een techniek heeft gevonden om de houdbaarheid van Burrata te verlengen door middel van verpakking, wordt het nog steeds aanbevolen om het vijf dagen na opening te eten. Burrata-kazen kunnen tot vijf dagen in de koelkast worden bewaard als ze in een luchtdichte container worden bewaard en met water worden bedekt .
Burrata eet je het beste zo snel mogelijk nadat je het gemaakt hebt. Het is tenslotte een verse kaas! Eet de burrata op dezelfde dag dat je hem aansnijdt en zo snel mogelijk nadat je hem gekocht hebt. Na een paar dagen zal hij bederven en zal de smaak zuur worden .
Verse kaas (mozzarella, burrata, ricotta, primosale, enz.)
De verse kaas blijft meestal 4 tot maximaal 18 dagen goed. De beste manier om ze te bewaren is om de kaas in de originele verpakking te laten, alle verpakkingen in een doos te bewaren en de doos in de koelkast te laten staan (de bovenste lade is de meest geschikte plaats).
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
" Alle voedingsmiddelen, inclusief geraspte kaas, kunnen doorgaans nog worden gebruikt of gegeten na de houdbaarheidsdatum, zolang ze maar op de juiste manier zijn bewaard ", voegde ze toe.
Houdbaarheid (bewaaradvies)
Burrata bewaren volgens voorschrift op de verpakking. Eenmaal geopend, al dan niet aangesneden binnen hoogstens twee dagen consumeren. Altijd in de koelkast bewaren (maximaal 4°).
Voor de beste smaak en kwaliteit mag kaas niet langer dan twee uur op kamertemperatuur worden bewaard. Harde kazen kunnen langer worden bewaard zonder onveilig te worden, maar de kwaliteit en smaak kunnen veranderen.
Zachte kazen kun je beter niet invriezen. Denk aan brie, mozzarella, burrata, zachte geitenkaas, roomkaas, ricotta en camembert. Het invriezen tast de structuur van deze kazen te veel aan. Zachte kazen bevatten namelijk meer vocht en dit gaat kristalliseren in de vriezer.
Het weelderige, rijke, romige midden is omhuld met een bal van zachte, verse mozzarella . Met een boterachtige consistentie en een zachte, milde smaak, mag u de charmes van burrata niet missen. Deze kaas van koemelk moet u snel na de bereiding eten – niet dat we daarover klagen.
Als u een gezond immuunsysteem hebt, kunt u wat last krijgen van indigestie als u per ongeluk een kleine hoeveelheid bedorven kaas eet. Vaak worden bedorven kazen aangetast door schadelijke schimmels, zoals zwarte schimmel, en dit kan bij sommige personen een allergische reactie veroorzaken.
Zodra je het opent, blijft verse mozzarella of burrata vijf dagen in de koelkast goed. Hetzelfde geldt voor geraspte mozzarella, ongeacht de datum die op de verpakking staat. Broodmozzarella is na opening 21 dagen houdbaar in de koelkast en gerookte mozzarella is 28 dagen houdbaar, aldus Strange.
Vooral harde kazen kunnen lang meegaan. Algemeen geld dat jonge en jong belegen kaas 1 week houdbaar is en belegen en oude kaas 2 weken. Aangezien deze producten meestal een THT datum hebben, kan je waarschijnlijk de kaas nog prima na deze datum eten. Ruik, kijk en proef wel goed!
Om licht op te warmen, verwarm je de oven voor op 400F en zodra de temperatuur is bereikt, zet je de oven uit. Leg de burrata op een bakplaat en zet hem 2-3 minuten in de oven om hem licht op te warmen . Wil je hem niet opwarmen? Probeer de restjes dan in plakjes te snijden en te gebruiken in een wrap, op een salade of sandwich.
Snijd de burrata vlak voor het serveren: het beste is om de burrata pas aan te snijden als je klaar bent om de salade te serveren. Op die manier stroomt de romige vulling eruit en mengt het zich met de andere ingrediënten. Serveer met vers brood: een burrata salade is heerlijk om te dippen met vers brood.
Eet je burrata warm, koud of beide? Deze delicate kaas is het lekkerst op kamertemperatuur. We raden je aan hem ongeveer 30 minuten voor het serveren uit de koelkast te halen.
A1: Ongeopende Burrata, mits goed bewaard, behoudt zijn versheid voor een relatief lange periode. Over het algemeen kun je verwachten dat ongeopende Burrata ergens tussen de 2 en 4 weken houdbaar is, afhankelijk van factoren zoals de productiemethode, verpakking en opslagomstandigheden.
Je hoort het met je handen te eten , niet met zilverwerk. Open de burrata. Eet binnen één tot twee dagen na opening.
In plaats van de burrata pas achteraf toe te voegen aan het gerecht, heb ik de kaas nu de laatste 5 minuten van de baktijd in de oven mee laten verwarmen. Hierdoor smelt de burrata lichtjes en kun je de kaas, samen met de doperwtjes en tomaatjes prakken tot een zálige roomsaus.
Hoe gezond is burrata? Als je kijkt naar de hoeveelheid calorieën en verzadigde vetten, dan is deze kaas misschien niet de meest gezonde keuze. Burrata is daarentegen wel een goede bron van eiwitten en calcium. Als je het combineert met verse groenten, kan je best af en toe genieten van deze heerlijke kaas.
Burrata is over het algemeen een duurdere kaas dan mozzarella. Burrata maken is ingewikkeld vanwege de romige kern en zelfs extra ingrediënten . Dit maakt Burrata kaas duurder dan mozzarella.
Als u burratakaas toch moet bewaren, doe het dan in een luchtdichte container en bedek het met de vloeistof waarin u het hebt gekocht . U kunt het ook in water bewaren. Het blijft een paar dagen goed, maar u zult zeker wat van de smaak en textuur van deze unieke kaas missen.