Chocolade bevat van zichzelf een kleine hoeveelheid cafeïne en theobromine (een stofwisselingsproduct van cafeïne). Cafeïne kan bijwerkingen geven als slapeloosheid en rusteloosheid. Dit zijn klachten die vaak samengaan met angst en stress.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt. Dat heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine en remt de adrenaline af die je stress bezorgt. Onze hersenen vinden het blijkbaar ook een prettige ervaring als chocolade smelt in onze mond, waardoor er nog meer endorfine wordt aangemaakt.
Chocola bevat lecithine, dit heeft een gunstig effect op de cholesterolgehaltes van het bloed; Cacao is rijk aan magnesium. Dit bevordert de energiestofwisseling, de spier functionaliteit en de zenuwprikkeloverdracht. Chocolade is rijk aan polyfenolen.
Wanneer u voedsel consumeert dat veel histamine bevat, of wanneer u rode wijn en chocolade consumeert, neemt het histamine gehalte in de darm sterk toe. Bij mensen met een tekort van het DAO-enzym ontstaan er dan klachten. Men spreekt dan van histamine-intolerantie.
Welke klachten je hebt, wanneer en hoe vaak dit voorkomt, kan verschillen per persoon. Veel voorkomende maag-darmklachten bij een histamine-intolerantie zijn: winderigheid, opgeblazen gevoel, buikpijn, krampen, rommelende darmen, misselijkheid, constipatie en diarree.
Hoe ontstaan hartkloppingen
De meest voorkomende oorzaken voor hartkloppingen zijn inspanning, emotie / stress, cafeïne (koffie, thee, cola, chocolade, energiedrank), bloedarmoede (anemie), snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) alcohol en drugs, maar bijvoorbeeld ook verblijf in de bergen.
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Het functioneert als een antibioticum en een anti-plaatjes (vergelijkbaar met aspirine), verhoogt HDL ("goede") cholesterol, verlaagt LDL ("slechte") cholesterol en bevat polyfenolen die DNA-schade voorkomen. Cacao bevat ook flavonoïden en flavonolen die celschade en ontstekingen voorkomen en de gezondheid van het bloed bevorderen.
Chocolade eten kan direct onze stemming verbeteren . Het zorgt ervoor dat we ons goed voelen omdat het de afgifte van chemicaliën in onze hersenen activeert die ons blij maken. Chocolade bevat iets dat endorfine heet, wat natuurlijke stoffen zijn die ons blij maken.
Uit het laatste onderzoek van Harvard, gepubliceerd in een recent nummer van het tijdschrift Neurology, bleek dat cacaoconsumptie het denkvermogen en het geheugen verbetert , evenals iets dat 'neurovasculaire koppeling' wordt genoemd - waarbij de bloedstroom in de hersenen verandert als reactie op hersenactiviteit - wat een belangrijke rol speelt bij de ziekte van Alzheimer en andere ...
Hoe moeten we dit nieuws interpreteren? Deze overzichtsstudie toont duidelijk aan dat bij de overgrote meerderheid van de deelnemers chocolade geen migraine-aanval uitlokt. Migrainelijders bij wie er wel een verband is tussen beide, zijn er vaker van overtuigd dat chocolade een trigger is.
Een dodelijke afloop kan na opname van 90 tot 250 mg theobromine per kg lichaamsgewicht. Melkchocolade bevat gemiddeld 1.5 tot 2.2 mg theobromine per gram chocolade met andere woorden 40 tot 170 gram chocolade kan dodelijk zijn.
Is de chocolade met verpakking en al opgegeten, dan kan het (veel) langer duren voordat verschijnselen optreden, omdat de theobromine minder snel in het lichaam wordt opgenomen. Theobromine blijft lange tijd in het lichaam circuleren en verschijnselen kunnen dan ook een aantal dagen aanwezig blijven.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
Chocolade
Pak jij in de avond nog weleens een stukje chocolade? Je bent niet de enige. Vele van ons hebben in de avond sugar cravings, maar als het gaat om je nachtrust kun je het beter laten staan. Chocolade zit namelijk niet alleen bomvol suiker, maar het is ook een bron van cafeïne.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Daarnaast moet u weten dat pure chocolade veel verzadigde vetten bevat. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte, wat net niet goed is voor de bloedvaten. Ook bevat pure chocolade veel calorieën, wat dan weer kan bijdragen aan overgewicht en wat nefaste gevolgen kan hebben voor de gezondheid.
Chocolade een maand laten liggen kan verschillende voordelen hebben. Een lagere chocoladeconsumptie kan leiden tot een afname van de totale calorie- en suikerinname , aldus Dr. Gupta. "Het kan ook de gezondheid van het gebit verbeteren door het risico op gaatjes en tandbederf te verminderen," zei hij.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Naast dat je lichaam zelf histamine aanmaakt, haal je het ook uit alledaagse voedingsmiddelen. Je lichaam kan er echter maar een bepaalde hoeveelheid van aan. Onder normale omstandigheden vormt dat geen probleem. Bij hoge histaminespiegels komt het enzym diamine-oxidase (DAO) in actie om het overschot af te breken.
Je lichaam gebruikt enzymen, voornamelijk diamineoxidase (DAO), om histamine af te breken. Als je een laag DAO-niveau hebt en je eet iets of neemt medicijnen die je histamineniveau verhogen, kunnen de histaminesignalen symptomen veroorzaken zoals diarree, hoofdpijn, loopneus en galbulten .
Met de verwijding van het bloedvat vermindert de weerstand tegen het hart dat bloed door het lichaam pompt – het is als het verwijden van een slang ;je krijgt minder weerstand tegen het water als het wordt doorgepompt, dus het hart versnelt in om hetzelfde volume bloed door deze verbrede kanalen te krijgen.