Het zou in de twaalfde eeuw in het Nederlands zijn opgenomen. Het meest aannemelijke is dat het komt van de middeleeuwse wapenstok pede. Een stok met een ijzeren punt, die dus lijkt op de wortel. Peen werd de naam voor de gele wortel.
Wortel hoort tot de wortel- en knolgewassen en valt onder de groente. Groente staat in de Schijf van Vijf. Groente geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten.
Een wortel van een vergelijking, waarin een functie gelijk aan 0 wordt gesteld, is hetzelfde als een nulpunt van die functie. Een wortel van een vergelijking is dus een waarde voor de onbekende, zodat de vergelijking een gelijkheid wordt. Het is dus een oplossing van de vergelijking.
De wortel komt van de wilde peen en kan nog steeds gekruist worden met de wilde peen. Ook deze wortel is rijk aan caroteen en vitamine B. De eerste wortels kwamen via de VOC uit Iran naar Nederland in de 16e eeuw. De wortel is gekruist tot deze de kenmerkende oranjekleur had.
Het grote verschil tussen wortel en peen is dat met een peen de gehele plant of een groentesoort zoals bospeen of winterpeen, kan worden bedoeld. Een wortel is een onderdeel van de plant, het gedeelte van een plant dat onder de grond groeit.
Bospeen groeit niet in een bos, maar heet zo omdat ze per 'bos' worden verkocht. Een bosje peen dus! Tijdens het oogsten van bospeen wordt het loof (het groen) er nog aangelaten.
Het woord peen is het meervoud van pee en betekent 'eetbare wortel'. Hij wordt gebruikt in de kruidengeneeskunde. De gebruikte delen zijn de gedroogde stengel, blad, bloem en zaden.
De eerste witte wortels kwamen uit Perzië (nu Iran) en werden door de V.O.C. in de 17e eeuw naar Nederland overgebracht. De huidige oranje wortel is het resultaat van kruisingen en het verhaal gaat dat dat in opdracht van Willem van Oranje gebeurde.
Wortels zijn veel meer dan een groente die goed is voor je ogen. Wortels barsten van de voedingsstoffen die aan tal van gezondheidsvoordelen worden gelinkt. Als je ze regelmatig eet kan dat helpen om je immuunsysteem te ondersteunen en chronische ontstekingen te voorkomen.
"De beste schatting is dat wortels oorspronkelijk als wortelgewas ontstonden in Centraal-Azië - Afghanistan, Iran en Oezbekistan - ongeveer 1.100 jaar geleden, hoewel er enig bewijs is voor wortels in het Romeinse Rijk enkele honderden jaren eerder", zegt Dr.
Iets dat aan mensen wordt aangeboden om ze te overtuigen iets te doen, kan een wortel worden genoemd. Iets dat bedoeld is om mensen te overtuigen iets niet te doen, kan in dezelfde zin worden aangeduid als een stok.
Hoeveel wortels moet je eten? "Als je 100 tot 250 gram gekookte wortels eet op een dag, krijg je genoeg vitamine A binnen. Van sap is dit 50 tot 100 milliliter. Van rauwe wortel is dat dit 150 tot 200 gram."
Het is een getal dat te maken heeft met de oppervlakte van een vierkant en de zijde van dat vierkant. Als je weet wat de oppervlakte is van een vierkant, dan is de wortel de lengte van de zijde van dat vierkant. Als de oppervlakte van een vierkant, bijvoorbeeld vijfentwintig is, dan is één zijde van dat vierkant vijf.
Het woord wortelen staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Dankzij hun hoog gehalte aan vitamine A in de vorm van bèta-caroteen (provitamine A) zijn wortelen goed voor de ogen. Vitamine A draagt bij aan de aanpassing van ons zicht aan de duisternis. Een langdurig tekort aan vitamine A kan leiden tot nachtblindheid en in extreme gevallen zelfs tot blindheid.
De wortel is een groente. Een kenmerk van de meeste groentesoorten is dat ze veel vezels en gezonde nutriënten bevatten en erg weinig calorieën. Dit kenmerk geldt ook voor wortels. Wortels bieden veel voordelen voor de gezondheid door de grote hoeveelheid voedingsstoffen.
Wortelen bevatten een antioxidant (bèta-caroteen) dat de risico's op hart- en vaatziekten kan helpen verminderen.
Wortels zijn een bom van vezels. Vezels verbeteren je darmflora, waardoor de goede bacteriën in je darmen worden gevoed en je minder snel last krijgt van darmklachten. Ook zorgen vezels ervoor dat je een regelmatige stoelgang krijgt en dat je sneller verzadigd bent.
Meer bètacaroteen - De overvloed aan bètacaroteen in rode wortels geeft het de donkerdere rode tint. Rode wortels bevatten een hogere hoeveelheid bètacaroteen vergeleken met oranje wortels . Bètacaroteen, ook bekend als vitamine A, is zoals hierboven besproken essentieel voor een goed gezichtsvermogen en een gezonde huid.
Hoewel hedendaagse wortels synoniem zijn met de kleur oranje, waren ze vóór de 16e eeuw waarschijnlijk wit, paars, rood en geel . Tegenwoordig kun je in bepaalde delen van de wereld nog steeds deze verschillend gekleurde wortels vinden.
De naam wortel is afgeleid van de wetenschappelijke naam carota . Dit Latijnse woord betekent verbrand en verwijst naar de paarsrode kleur van de eerder gecultiveerde vormen. De wortel is een plant met een rijke geschiedenis.
Met het afrijpen, doorgroeien, van een wortel gaat de energie alleen nog naar de wortel en niet meer naar het loof. Het loof is op een gegeven moment niet meer zo fris groen. Op het moment dat je van een bospeen het loof eraf haalt, heet het een waspeen. Deze is meestal langer gerijpt, daardoor iets steviger.
Jonge wortels, bospeen of waspeen kun je makkelijk rauw eten.
Rauwe wortelen zijn gezond, gekookte wortelen zijn nog gezonder! Gekookte wortelen bevatten namelijk meer bèta-caroteen dan rauwe wortelen. Dat is een sterk antioxidant dat zich in je darmen omzet in vitamine A.