Zorg, zeker tijdens het kiemen en de jonge groei, zeer regelmatig voor voldoende vocht. Als het heel erg droog is tijdens de groeiperiode, blijven de wortels namelijk erg klein.
Worteltjes houden van een zonnige standplaats en een lichte en luchtige bodem (op zware kleigrond kunnen de wortelen niet heel goed recht naar beneden groeien en kunnen ze nog wel eens vertakken of heel stomp in plaats van puntig worden, dat maakt ze trouwens niet minder lekker hoor).
Wortelen hebben niet veel voeding nodig. Wij geven (naast het al genoemde onderwerken van oude stalmest en compost) een week of 2 voor het zaaien een organische algemene moestuinvoeding met daarin vooral wat extra kali (de K in NPK), want wat extra kali zorgt voor de ontwikkeling en de smaak van het worteltje.
Wortelen kiemen vaak een stuk trager dan andere gewassen: het kan één tot twee weken duren voordat je de kiembladeren kunt waarnemen. Na een week of drie is het – indien nodig – verstandig om het gewas uit te dunnen (het teveel aan opgekomen plantjes verwijderen door de plantjes aan het loof uit de grond te trekken).
Wortels groeien naar beneden vanwege de zwaartekracht en een hormoon genaamd auxine dat zich ophoopt aan de onderkant van de wortel. Dit stimuleert de groei van de wortelpunt naar beneden.
De neerwaartse groei van wortels onder invloed van de zwaartekracht is positief geotropisme.
Wortels hebben weinig voeding nodig. Zorg, zeker tijdens het kiemen en de jonge groei, zeer regelmatig voor voldoende vocht. Als het heel erg droog is tijdens de groeiperiode, blijven de wortels namelijk erg klein.
Over het algemeen heeft Wortel ongeveer 1 - 1,5 centimeter water per week nodig. Dat volume moet gelijkmatig worden verdeeld over de wekelijkse besproeiing. Als het warmer wordt, moet u misschien meer water geven, maar in de meeste gevallen is twee centimeter per week een goede basishoeveelheid.
Vanaf februari kunt u zaaien in de kas en vanaf april kunt u de wortels zaaien in de tuin. Zaai in grote hoeveelheden en dun de planten uit naarmate ze groeien. Als u ruimte hebt voor een paar rijen, kies dan een standaardtype zomerwortel.
De geur van de ui verjaagt de wortelvlieg, wat ui en wortel een goede combinatie maakt. Een voorbeeld van een slechte combinatie is tomaat en wortel. Tomatenplanten scheiden een stof af die wortelgroei remt, waardoor worteltjes die ernaast staan minder goed zullen groeien.
Kies een zachte, humusachtige grond met een pH-waarde van 6,0-6,8 en geef uw planten regelmatig voeding gedurende het seizoen om een goede groei te garanderen. Probeer om de twee weken een kaliumrijke vloeibare voeding te gebruiken of een meststof met langzame afgifte . Houd de container vochtig en kijk uit voor droge compost bij warmer weer.
Het is algemeen bekend dat calcium nodig is voor wortels om de vatbaarheid voor ziektes zoals holtevlekken te verminderen en ook de kwaliteit hoog te houden . Boeren krijgen echter vaak slechte resultaten bij het toepassen van conventionele calciummeststoffen bij het aanpakken van deze problemen.
Fosfor (P) en kalium (K) zijn de twee belangrijkste voedingsstoffen die wortelgroei stimuleren . Organische meststoffen tonen vaak de relatieve hoeveelheden van elk, evenals stikstof (N), in de vorm van de NPK-verhouding. Fosfor zorgt er met name voor dat nieuwe wortelsystemen zich door de grond of een ander groeimedium kunnen verspreiden.
Wortels zaaien in volle grond
Maak een geultje in de grond van ongeveer 1 cm diep. Zaai hierin dun (ca. 5-8 cm tussenruimte) je wortelzaden. Dek ze toe met grond en geef water met een fijne broeskop.
Wortels groeien het liefst in de volle zon, het loof moet namelijk heel wat zonne-energie opvangen om ondergronds grote wortels te kunnen vormen. Geef de wortels dus een zonnig plekje. Wortels groeien het best op grond die diep bewortelbaar is.
Wortelen geven de voorkeur aan grond die rijk is aan organisch materiaal en vocht. Houd de grond dus vochtig, maar niet nat. Zaai de zaden zo'n 0,5-2 centimeter onder het aardoppervlak en geef voldoende water. Het ontkiemen duurt zo'n 15 tot 20 dagen.
Kort antwoord. Het antwoord is in een notendop: de plant stuurt een groei(remmend) hormoon naar het laagste punt, waardoor de bovenkant “sneller” groeit en omhoog gaat, dan wijst de onderkant vanzelf naar beneden.
Wortel. Onze wortels hebben een ronde punt en worden 15 - 20 cm lang. Ze worden dikker als ze de bodem van je bak raken maar groeien niet het hoekje om.
Om plantenwortels sneller te laten groeien, zijn voedingsstoffen, voldoende water, goed beluchte grond, voldoende licht, het juiste temperatuurbereik en de juiste toevoegingen nodig . Stikstof, fosfor en kalium zijn de drie essentiële voedingsstoffen die een plant nodig heeft voor zijn groei.
Auxine: stimuleert wortelontwikkeling en het ontstaan van nieuwe zijwortels. Cytokinine: bevordert het herstellend vermogen, stimuleert celdeling en dus nieuwe groei.
Fosfor ondersteunt onder andere de wortelgroei en vruchtvorming , terwijl kalium de ziekteresistentie en de hardheid van planten ondersteunt. Fosfor en kalium zijn niet mobiel in de bodem en hebben nauw contact met plantenwortels nodig om te worden opgenomen.
Wanneer wortels worden blootgesteld aan overmatige hitte, worden ze klein of vergroeid . Ze groeien het liefst bij een omgevingstemperatuur van 60-70°F. Alles boven de 85°F kan hun groei snel belemmeren en leiden tot kleine, zielige wortels. Hoge temperaturen kunnen ook de kieming verminderen of ervoor zorgen dat wortelzaden helemaal niet opkomen.
Een waarschijnlijker oorzaak dat wortels niet goed vormen of groeien is zware grond . Zware kleigronden laten geen wortels van goede grootte vormen of resulteren in een gedraaide wortelvorming. Als uw grond te dicht is, maak deze dan lichter door zand, gebroken bladeren of goed verteerde compost toe te voegen voordat u gaat planten.
Dat komt omdat wortelzaadjes erg klein zijn en het makkelijk is om ze per ongeluk te dicht op elkaar te planten als je de kleine zaadjes zaait . Als worteltjes te dicht op elkaar staan, is er niet genoeg ruimte om grote, gezonde wortels te ontwikkelen en kunnen ze vergroeid of misvormd raken.