Dit kan door een greppel te graven, waarin bomen en struiken direct naast elkaar neergezet worden. Daarna wordt de greppel weer dichtgegooid en de wortels bedekt, met losse grond en niet te veel kluiten. Dit noemt men “inkuilen”. Het beste is om ze zo snel mogelijk op de definitieve plek te planten.
Door de planten op te kuilen, kunnen ze een tijd lang blijven staan, voordat je ze alsnog gaat aanplanten. Wij raden altijd aan om toch zo snel mogelijk aan te planten. Desgewenst zouden ze enkele weken kunnen blijven staan. Zorg er wel voor dat de wortels goed beschermd zijn en geef bij droogte water.
Bij inkuilen zorg je ervoor dat de groenten op een heel laag pitje door kunnen groeien. Je houdt de plant dus in leven. Dit betekent dat je de gewassen beschermt tegen vorst en uitdroging, en dat je rotting en schimmelaantasting zoveel mogelijk voorkomt.
Een gewassen wortel wordt snel rot. Graaf vervolgens een kuil van twee spadesteken diep (60-70 cm), plaats stukken fijnmazig metaalgaas op de bodem en tegen de randen. Schik daar vervolgens een laag stro van 10 cm op, spreid er een laag knolgroenten op zonder dat die mekaar raken, en vervolgens opnieuw een laag stro.
Met opkuilen bedoelen we een gat graven waar de plant tijdelijk in kan verblijven. Belangrijk is dat de wortels bedekt zijn met grond en dat de grond licht aangestampt wordt.
Tijdens het inpakken van het wortelgoed maken wij de wortels nogmaals nat, zodat de planten nog circa 2 dagen boven de grond kunnen blijven liggen na ontvangst (mits beschut op een koele plek). U kunt het beste het wortelgoed pas uit de verpakking halen als u ze direct daarna in de grond zet.
INKUILEN
Heel wat groenten kunnen ingekuild worden. Wortelgewassen (wortelen, rode biet, raap, knolselder), knolgewassen (aardappelen, koolrabi) en enkele kolen (rode kool, witte kool, savooikool) kunnen zeer goed ingekuild worden.
De geur van de ui verjaagt de wortelvlieg, wat ui en wortel een goede combinatie maakt. Een voorbeeld van een slechte combinatie is tomaat en wortel. Tomatenplanten scheiden een stof af die wortelgroei remt, waardoor worteltjes die ernaast staan minder goed zullen groeien.
Inkuilen is een methode om het gemaaide gras 'vacuüm' te bewaren. Door de kuil stevig aan te rijden wordt de zuurstof tussen het gras weggedrukt. Een plastic zorgt daarna voor de zuurstofdichte afdekking. Droge kuilen (meer dan 45% drogestof) laten zich slecht aanrijden.
Bij het inkuilen graaf je een kuil van ongeveer 25 cm. Vul de kuil met stro en schik de preistelen naast elkaar. Om ziekten en vorming van schimmels te voorkomen mogen de preistelen elkaar niet raken. Maak de kuil dicht met stro en aarde.
Over het algemeen maakt warme, droge radiatorlucht, tocht en felle zon je plant gevoelig voor ziekten. Dus probeer te voorkomen dat je plant daar last van heeft. Is je plant vaak ziek? Zet hem dan eens op een andere plek, dat helpt soms.
Bomen met kluit hebben sterke wortels waardoor de wortelmassa beter is dan bij potplanten. De wortels worden beschermd door de kluit waardoor deze minder snel beschadigen of uitdrogen. Deze bomen zijn vaak groter en worden van november tot maart geleverd.
Over het algemeen kunnen de meeste kamerplanten ongeveer een week tot twee weken zonder water overleven, maar zeker in de zomer hebben de meeste planten meer water nodig om in leven te blijven.
Planten hebben zonlicht nodig om te groeien! Plantjes die op een zonnige plek staan groeien sneller, worden groter en geven een betere oogst. In een kasje groeien je plantjes sneller, want vaak is de temperatuur net wat hoger en droogt de bodem minder snel uit.
Als je geen kelder of schuur hebt, is inkuilen een hele handige manier om bijvoorbeeld aardappel, pastinaak en wortel lang te kunnen bewaren. Het is een hele oude bewaarmethode die wordt gebruikt om groenten te bewaren en te beschermen tegen vorst tijdens lange winters.
Als dit je eerste moestuinervaring is, begin dan met groenten die snel groeien en weinig aandacht nodig hebben: denk aan snij- en pluksla, postelein, rucola, radijzen, rode bietjes, snijbiet, worteltjes, bonen en uien. Voor kruiden zijn bieslook, peterselie en koriander makkelijke opties.
Veel mest: kolen, courgette, prei, aardappels. Gemiddelde hoeveelheid mest: tomaten, pepers, paprika, snijbiet, spinazie, aardbeien, winterpostelein, knoflook. Weinig tot geen mest: wortel, radijs, ui, biet, raapsteel, rucola, pluksla.
Wortelen zonder loof blijven 1-2 weken goed. Winterwortelen kan je tot 4 weken bewaren. Wortelen invriezen kan ook. Je bewaart ze zo tot 12 maanden.
Je zaait worteltjes (niet te verwarren met winterpeen!) tussen begin maart en eind juli. Het voorzaaien van worteltjes in potjes is eigenlijk niet heel handig, wortels maken een lange wortel onder de grond, dus voor de teelt in een pot heb je een vooral heel diepe pot nodig.
Graven: De meest directe manier om een boomstronk te verwijderen is door het uit te graven. Graaf een gat rond de stronk en probeer zo veel mogelijk van de wortels bloot te leggen. Gebruik vervolgens een bijl, een kettingzaag of een wortelfrees om de wortels door te snijden en verwijder de stronk uit de grond.
Van de onderkant van een wortel kunnen we helaas geen nieuwe wortels maken. Wel kunnen we het groen van de wortel opnieuw laten groeien. De loof van een wortel kun je weer gebruiken in salades, pasta's of soepen. Snij het kontje van een wortel af en leg deze in een pot met aarde of een schaaltje water.
Zorg dat er voldoende drainagegaten in uw potten zitten, want Geraniums mogen nooit in drassige grond staan. Graaf gaten en stop de wortels in de grond, naar beneden wijzend en uitgewaaierd. Plaats de groeipunten op grondniveau en zorg dat de planten ongeveer 12" uit elkaar staan .
Wortels zaaien stap voor stap
Zaai het wortelzaad dun uit in ondiepe geultjes op een diepte van 6-8 mm, in zandige of goed losgemaakte grond. Meng de zaden met fijn wit zand en strooi het mengsel in de geultjes. Bedek ze vervolgens met een dunne laag aarde of compost.