Nee, pure chocolade is geen gezond voedingsmiddel. Het bevat namelijk te weinig voedingsstoffen om een bijdrage te leveren aan je gezondheid. Daarnaast is het een voedingsmiddel met een hoge energiedichtheid, veel suikers en vet. Gelukkig betekent dit niet dat je het nooit mag eten.
Pure chocolade zou goed zijn voor de gezondheid. Er zou een gunstig effect zijn op hart- en bloedvaten. Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën.
Zij raden aan om voor de gezondheid dagelijks 2,5 gram hoog-flavanolgehalte cacaopoeder of 10 gram hoog-flavanolgehalte chocolade binnen te krijgen. Volgens ander onderzoek is het voor volwassenen veilig om dagelijks 2 gram cacaoflavanolen te eten.
En wel hierom: chocolade met een hoog percentage cacao kan een gunstig effect hebben op de gezondheid van het hart doordat het de bloeddruk verlaagt, de werking van de bloedvaten verbetert en mogelijk zelfs het lipidenprofiel (het cholesterol- en triglyceridengehalte) verlaagt.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Pure chocola schijnt gezond te zijn. Dat komt door de antioxidanten in de cacao, de flavonoïden. Uit onderzoek blijkt dat de specifieke flavonoïden in cacao (flavanolen) een gunstig effect hebben op hart en bloedvaten en diabetes zouden kunnen voorkomen.
Het eten van pure chocolade met een hoog cacaogehalte met mate kan antioxidanten en mineralen leveren en kan u helpen beschermen tegen hartziekten . Maar het kan ook veel suiker en calorieën bevatten. Pure chocolade zit boordevol voedingsstoffen die een positief effect kunnen hebben op uw gezondheid.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
* De dagelijkse waarden zijn gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. INGREDIËNTEN: Chocolade, cacaopoeder, cacaoboter, suiker, natuurlijke bourbonvanillebonen.
Volgens een rapport van het Italiaanse Nationaal Instituut voor Voedsel- en Voedingsonderzoek in Rome levert pure chocolade – maar geen melkchocolade of pure chocolade gegeten met melk – krachtige antioxidanten die vrije radicalen afbreken die bijdragen aan veroudering, hartziekten en andere gezondheidsproblemen .
Ja, 99% chocolade is goed voor je met mate . De intense smaak en minimale zoetheid benadrukken het zeer hoge cacaogehalte, wat je een scala aan gezondheidsvoordelen oplevert, zoals antioxidanten, flavanolen, een verbeterde hartgezondheid en ondersteuning voor je bloeddruk.
Wat is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid pure chocolade? De aanbevolen "dosis" is ongeveer 1 tot 2 ounces of 30-60 g , zeggen experts. Als u meer eet, consumeert u mogelijk te veel calorieën.
Cacao zit vol antioxidanten. Antioxidanten ruimen vrije radicalen in je lichaam op, stimuleren vetverbranding en dragen bij aan een gezond hart en gezonde bloedvaten. Daarnaast bevat cacao flink wat mineralen, waaronder magnesium. Magnesium heeft een stressverlagende werking en kan je helpen ontspannen.
Cacao zit boordevol polyfenolen, stoffen die oxidatieve stress bestrijden en ontstekingen kunnen onderdrukken. Het hoge flavanolengehalte in pure chocolade, met name bij 100% cacao, kan ook een toename van de voordelen voor de gezondheid van het hart bevorderen . Antioxidanten helpen cellen te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Nee, pure chocolade is geen gezond voedingsmiddel. Het bevat namelijk te weinig voedingsstoffen om een bijdrage te leveren aan je gezondheid. Daarnaast is het een voedingsmiddel met een hoge energiedichtheid, veel suikers en vet. Gelukkig betekent dit niet dat je het nooit mag eten.
Nee, zo gezond is pure chocolade niet
Dus nee, pure chocolade is niet veel gezonder dan melkchocolade. Alle soorten chocolade bestaan uit een flinke hoeveelheid suiker en vet en een relatief kleine hoeveelheid goede antioxidanten.
Pure chocolade zit boordevol belangrijke mineralen, waaronder ijzer, magnesium, zink, koper en fosfor . In uw lichaam worden deze mineralen gebruikt om factoren zoals immuniteit te ondersteunen (zink), kunnen ze helpen uw botten en tanden gezond te houden (fosfor) en dragen ze bij aan een betere slaapkwaliteit (magnesium).
Cacao wordt gezien als superfood. Superfoods zijn rauwe, onbewerkte voedingsmiddelen met een pure, natuurlijke smaak en bevatten vele goede eigenschappen. Rauwe cacao is dan ook erg gezond. Het bevat vele vitamines en mineralen en kan heilzame effecten hebben voor je gezondheid.
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
Cacao verlaagt je bloeddruk
We hebben veel wetenschappelijke studies doorgespit en bij proefpersonen die dagelijks cacao namen ging de bloeddruk gemiddeld naar beneden met 5/3.5 punten (bovendruk/onderdruk).
Dat is helemaal prima! Elke dag een klein stukje chocolade eten kan absoluut geen kwaad, als je verder gewoon een gezond eetpatroon hebt. Je krijgt dan namelijk evengoed al je goede voedingsstoffen binnen. Een nadeel is dat we na het eten van een klein stukje chocolade vaak zin krijgen in meer.
Cacaopoeder is rijk aan theobromine, wat helpt om ontstekingen te verminderen en je kan beschermen tegen ziektes zoals hartziekten, kanker en diabetes . Omdat cacao rijk is aan fytonutriënten maar weinig vet en suiker bevat, zitten de calorieën die je uit cacaopoeder haalt vol met gezonde chemicaliën.
Cacaopercentage in pure chocolade
Wanneer mag je pure chocolade daadwerkelijk 'pure chocolade' noemen? Pure chocolade moet voor minstens 35 procent uit cacao bestaan. Pure chocolade met een cacaopercentage van 35% valt nog in de categorie 'zoet', er bestaat namelijk ook pure chocolade met zelfs 85% of 99% cacao.