Pure chocolade verkleint het risico op hart-, en vaatziekten Een ander onderzoek toont aan dat het eten van pure chocolade ervoor zorgt dat de kans van het overlijden aan hart-, en vaatziekten met 50% verminderd wordt. Pure chocolade vermindert het slechte cholesterol en heeft een bloeddrukverlagende werking.
Ook heel bijzonder is dat echte chocolade je LDL–cholesterol verlaagt. Pure chocolade met veel cacao, dat wel. Keus genoeg. Denk aan vette vis.
Laat witte chocolade het liefste links liggen
Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat. Witte chocolade bevat dus geen stoffen die gezondheidsvoordelen opleveren, daarnaast bevat het ook nog eens veel suiker.
Hieronder een overzichtje van de gezondste pure chocolade uit de supermarkt, gerangschikt op percentage cacao: Lindt Excellence 100% pure chocolade. Lindt Excellence 99% pure chocolade. Alter Eco 90% peru dark chocolate vegan.
Uit onderzoek blijkt dat pure chocolade kan helpen om het HDL-cholesterol te verhogen en het LDL-cholesterol juist te verlagen. Daarnaast helpt het om de oxidatie van LDL-cholesterol tegen te gaan (dankzij de antioxidanten die erin zitten).
Probeer pure chocolade
Pure chocolade is de cholesterolvriendelijke keuze van Alice Trivas, RD, CD van het Center for Nutrition in Salt Lake City, Utah. 2 "De 'high-end' merken (en die met veel cacao) bevatten doorgaans de meeste voedingsstoffen, maar u moet wel opletten met hun cafeïnegehalte.
Het eten van pure chocolade zou onderdeel moeten zijn van een verandering naar een gezondere levensstijl als je serieus bent over het verlagen van je cholesterol. Geef jezelf wat pure chocolade als beloning voor het eten van een gezond dieet, het verliezen van gewicht en het bereiken van je trainingsdoelen.
Omdat cacao en cacaobonen veel gezondheidsvoordelen bieden, zullen chocoladerepen met hogere cacao- of cacaopercentages waarschijnlijk meer gezondheidsvoordelen hebben dan die met lagere percentages. Het kiezen van repen met ten minste 70% cacao of cacao is een goed beginpunt.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Neem altijd pure chocolade met een zo hoog mogelijk cacaogehalte. Een cacaogehalte van 85 procent is ideaal, maar als dit te bitter is, dan bevat een cacaogehalte van 70 procent nog steeds voldoende antioxidanten. Maar hoe gezond rauwe chocolade ook zou zijn, het kan nooit onderdeel uitmaken van een gezond dieet.
De 3 Musketeers-reep staat bijvoorbeeld bovenaan de lijst met maar liefst 190 calorieën per portie. Deze reep is dus minder geschikt voor mensen die op hun calorie-inname letten.
Pure chocolade : zonder toegevoegde suikers en minder calorieën.
Soja-eiwit, blauwe bessen, avocado, bonen, appels en donkergroene bladgroenten zoals spinazie moet je meermaals per week eten. Voeg knoflook toe aan je gerechten. Het verhoogt de goede cholesterol en verlaagt de slechte cholesterol. Hetvoorkomt bovendien dat slechte cholesterol blijft hangen in de aderen.
De verhouding tussen LDL- en HDL-cholesterol kun je verbeteren door matig te zijn met verzadigd vet en verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet. Dat kan door magere producten te kiezen, en harde vetten te vervangen door halvarine, zachte margarine en vloeibaar bak- en braadvet of olie.
Consumer Reports zei dat veiligere keuzes onder andere Mast Organic pure chocolade, Taza chocolade, Ghiardelli en Valrhona zijn. "Er zijn veganistische 'melkchocolaatjes' die de hoeveelheid cacao zouden verdunnen, en daarom theoretisch gezien lood en cadmium zouden bevatten die je binnenkrijgt," zei Hunnes.
Zoek naar chocolade die 60 tot 70 procent cacao bevat — vaak bittersweet of extra bittersweet genoemd. Deze pure chocolade is gemaakt met een kleine hoeveelheid suiker en een gezonde hoeveelheid flavonoïden, wat essentieel is voor het verlagen van de bloeddruk.
Van de drie soorten chocolade (puur, melk en wit) is pure chocolade het gezondst, zeggen voedingsdeskundigen.
Verhoogt chocolade het cholesterolgehalte? Integendeel. Eenmaal opgenomen door uw lichaam produceert cacao 72% onverzadigde vetzuren die uw cholesterolgehalte in feite verlagen en uw bloedvaten helpen reinigen. Cacao bevat slechts 20% verzadigde vetzuren, minder goede vetzuren dus.
Snackrepen met cacaoflavanolen bevatten fytosterolen die het cholesterolgehalte in het bloed verlagen . Het consumeren van warme chocolademelk met cacaopoeder helpt ook om atherosclerose te voorkomen, een aandoening die het risico op hartziekten vergroot door vetophoping in de slagaders.
Walnoot koekjes zijn gezond
Walnoten zorgen voor een toename van het goede HDL cholesterol en een afname van het slechte LDL cholesterol in ons bloed.
Gewone boerenkoolchips zonder toegevoegd vet of kaas kunnen een veilige snackoptie zijn voor mensen met een hoog cholesterolgehalte.
Voedingsstoffen in gezond broodbeleg
Daarom is mijn advies om te kiezen voor broodbeleg met veel vezels. Zoals hummus en pindakaas. Onverzadigde vetten. Deze vetten helpen om je cholesterol op een gezond peil te houden en verkleinen de kans op hart- en vaatziektes.
Volkoren crackers met hummus zijn een geweldige snack voor het slapengaan met cholesterolverlagend potentieel. Volkoren producten kunnen een geweldige bron van vezels zijn, en sommige crackers zijn ook een goede bron van onverzadigd vet. Controleer het voedingslabel om er zeker van te zijn, aangezien producten kunnen variëren.