Doorgaans kan je vlees 2 dagen in de koelkast houden, al laat je gehakt en samengestelde producten zoals blinde vinken liefst maar 1 dagje liggen. Krijg je het vlees niet op tijd op? Maak het klaar. In de gebakken of gebraden vorm blijft het 3 tot 4 dagen goed.
Bewaar vlees goed verpakt op de koudste plaats in je koelkast. Dat geldt ook voor vlees dat je marineert. Let erop dat er geen vleesvocht kan lekken op andere voedingsmiddelen. Gemalen of gehakt vlees is doorgaans 1 dag houdbaar, vlees in porties gesneden 2 dagen en gebakken en gebraden vlees 3 tot 4 dagen.
Bereid vlees is nog twee dagen houdbaar in de koelkast. Bewaar het in een goed afgesloten verpakking of bakje.
Gemalen of gehakt vlees bewaar je niet langer dan 1 dag in de koelkast. Gebakken en gebraden vlees is 3 tot 4 dagen houdbaar. Vers vlees, ook als het is voorverpakt, moet dus altijd bewaard worden in de koelkast en moet zo kort mogelijk buiten de koeling liggen.
Stoofvlees en grotere stukken vlees, zoals rosbief of rollades, kan je 1 à 2 dagen in de koelkast bewaren. Vacuüm verpakt vlees kan je langer in de koelkast bewaren, soms wel 1 tot 2 weken.
Tip: maak je stoofvlees een dag van te voren en verwarm hem de volgende weer langzaam op. Dit is niet alleen lekkerder voor de smaak maar je vlees in dan ook echt botermals. -Vlees stoven is geen haastklus, hoe langer het vlees kan stoven hoe malser het vlees wordt.
Vlees moet een natuurlijke kleur hebben en mag niet 'zweten' door vochtverlies. Dat ziet er dan ook al snel niet meer zo smakelijk of aantrekkelijk uit. En vlees moet niet 'stroperig' zijn. Eventuele vetdooradering (marmering) of vetrandjes moeten mooi wit zijn en niet te veel vergeeld wit.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Bewaaradvies: Biefstuk kan maximaal 2 dagen in de koelkast bewaard worden bij een temperatuur van 4 graden . Indien u de biefstuk langer dan 2 dagen wenst te bewaren dan dient u het op de dag van aankoop in te vriezen. In de diepvries kan het 6 tot 12 maanden bewaard worden bij een temperatuur van -18 graden.
Vlees bewaren in de koelkast
Rundvlees kun je tot maximaal 4 dagen in de koelkast bewaren. Lamsvlees blijft op de koelste plek van de koelkast 3 – 4 dagen goed. Bereid varkensvlees binnen twee dagen nadat het is gekocht. Bereid kalfsvlees binnen twee dagen nadat het is gekocht.
Bedorven vlees kan een onaangename geur, een verkleurde of plakkerige textuur en een vreemde smaak hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle bedorven vleesproducten dezelfde symptomen hebben. Soms kan het vlees er nog steeds normaal uitzien en ruiken, maar toch besmet zijn met schadelijke bacteriën.
Boeuf bourguignon kun je, na maximaal 2 uur afkoelen, 2 dagen bewaren in de koelkast. Een handig gerecht dus om van tevoren te maken! Liever invriezen? Verdeel het stoofvlees eventueel in porties en bewaar het tot 3 maanden in de vriezer.
Verse kip kan je doorgaans 2 à 3 dagen in de koelkast bewaren. Krijg je het niet op tijd op? Vries het in of bereid het. Gebakken of gebraden vlees blijft tot 4 dagen goed in de koelkast.
Over het algemeen is het veilig om bereid voedsel te bewaren in de koelkast voor 2 tot 3 dagen. Dit geldt voor de meeste leftovers, van stoofschotels tot gekookte groenten.
"Doorgaans is voeding maar drietal maanden houdbaar" Ook in je diepvries kan eten bederven. Daarom is het belangrijk dat je het op de juiste manier invriest, bewaart en nadien ontdooit.
Doorgaans kan je vlees 2 dagen in de koelkast houden, al laat je gehakt en samengestelde producten zoals blinde vinken liefst maar 1 dagje liggen. Krijg je het vlees niet op tijd op? Maak het klaar. In de gebakken of gebraden vorm blijft het 3 tot 4 dagen goed.
Wie wel eens rundvlees heeft gekocht is bekend met het scenario: je kijkt in jouw koelkast en ziet een pakje vlees welke een ongewone groene/grijze kleur heeft gekregen. Je zul jezelf meteen afvragen of dit nog wel veilig is om te eten. Het antwoord is ja, de reden zit echter in het gebrek aan zuurstof.
Bedorven rundergehakt is gevaarlijk om te eten omdat het pathogene bacteriën kan bevatten, die verantwoordelijk zijn voor voedselgerelateerde ziekten. Symptomen zijn onder andere koorts, braken, maagkrampen en diarree — die bloederig kan zijn .
Als je rundergehakt een vreemde geur heeft en er niet smakelijk uitziet, kun je gerust zeggen dat het bedorven is en weggegooid moet worden. Als je echter meer bevestiging nodig hebt, kun je altijd de textuur van het vlees controleren. Gezond rundergehakt is glad en je zou een deuk moeten kunnen maken als je je vinger erin duwt .
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Als je het stoofvlees een nachtje in de koelkast laat staan na het stoven, wordt het nog zachter en smakelijker. Warm afgekoeld stoofvlees zachtjes op en blijf ruim onder de 90˚C, dan blijft het meeste vocht in het vlees.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
Een stoofpot heeft wat rust nodig voor het serveren. Serveer met wat knapperig brood, of laat het afkoelen, zet het in de koelkast en serveer het later. De stoofpot smaakt de volgende dag nog lekkerder!