“Kalimuchloride of potassium chloride is één vervanger, maar mensen kennen dat nog niet echt goed”, vertelt Sels. “Gewoon een ander kruid dan zout gebruiken is altijd een goed idee. Als je op een toast met platte kaas bijvoorbeeld normaal peper en zout doet, kan je gerust eens sumak proberen in de plaats.
Zout is immers een smaak die alles overheerst! Je compenseert het gemis aan zout het eenvoudigst met kruiden of specerijen. Hele sterke smaakmakers zijn bijvoorbeeld peper, knoflook, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat, komijn en gember. Peper doet het bijvoorbeeld geweldig bij vleesgerechten en in salade dressings.
Tafelzout is een geraffineerde vorm en zijn alle gezonde stoffen uitgehaald. Het voegt dus niks toe aan jouw gezondheid. Zout met toegevoegde jodium zit een klein beetje jodium in, maar alsnog zijn alle mineralen eruit gefilterd. Daarom kan je het beste kiezen voor onbewerkt zeezout en het liefst de grove variant.
Zout kunnen we immers vaak redelijk eenvoudig vervangen door gezondere alternatieven, zoals kruiden, knoflook, gember, citrusvruchten, kruidenolie, een scheutje wijn of zelfs een paar druppels likeur.
Gezond zout is niet schadelijk
Het gaat om producten zoals zeezout, Himalayazout en Keltisch zout.
Gebruik onbewerkt, ongeraffineerd Keltisch Zeezout of echt zout van Redmond's (in andere soorten zeezout kunnen kwik of andere zware metalen zitten).
Het zout is ongeraffineerd en bevat meer dan 84 mineralen en sporenelementen, waaronder calcium, kalium en zink. Hierdoor is het veel voedzamer dan normaal tafelzout.
Andere gezonde alternatieven voor zout
Voedingsdeskundigen en diëtisten raden mensen die hun natriuminname willen verminderen vaak aan om te koken met verschillende kruiden, specerijen en smaakmakers. Enkele smaakvolle zoutvervangers om mee te experimenteren bij het koken zijn: Knoflook . Citroensap of -rasp .
Herbamare kruidenzout zorgt ervoor dat je lichaam alle natuurlijke zouten krijgt die het nodig heeft. De jodium is goed voor de schildklier en draagt samen met de andere kruiden van Herbamare zeezout bij aan een vlot verloop van de spijsvertering. Bovendien hebben sommige kruiden in dit zout een vochtafdrijvend effect.
Himalayazout bevat alle 84 essentiële sporenelementen die uw lichaam nodig heeft om goed te functioneren. En niet alleen dat, het staat erom bekend dat het een stabiele bloedsuikerspiegel bevordert, spierkrampen vermindert en een optimale pH in uw cellen faciliteert. Het is geen wonder dat het zo populair is!
Het meest verfijnde, meest smaakvolle en kostbaarste zout ter wereld, dat is fleur de sel. Dit zeezout wordt op duurzame wijze gewonnen, en is een echte topper in de keuken.
Als je echt een 'bad guy' wilt kiezen heeft suiker een negatiever effect op je gehele gezondheid dan zout. Zout is namelijk essentieel voor je lichaam om goed te kunnen functioneren. Suiker, aan de andere kant, heb je minder nodig!
Maar wat als het te zout is? Door een andere sterke smaak toe te voegen kun je de zoute smaak neutraliseren. Denk aan suiker, citroensap of azijn. Zoet en zuur leiden de aandacht af.
Beter om te kiezen voor Himalaya zout of steenzout . Dat het verminderen van natrium in uw dieet de beste manier is om uw bloeddruk te behouden? Zelfs een kleine vermindering van het natrium in uw dieet kan de bloeddruk met ongeveer 5 tot 6 mm Hg verbeteren.
Nestlé's MAGGI gaat voor minder zout. Zout speelt een belangrijke rol in voeding op het gebied van smaak, textuur en houdbaarheid. Nederlanders krijgen echter nog steeds meer zout binnen dan het door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen maximum van 6 gram per dag.
“Kalimuchloride of potassium chloride is één vervanger, maar mensen kennen dat nog niet echt goed”, vertelt Sels. “Gewoon een ander kruid dan zout gebruiken is altijd een goed idee. Als je op een toast met platte kaas bijvoorbeeld normaal peper en zout doet, kan je gerust eens sumak proberen in de plaats.
In alle kant-en-klaarmaaltijden zit veel zout. Dat kan soms oplopen tot 6 gram per maaltijd. Dit geldt ook voor afhaalmaaltijden van de Chinees, toko, pizzeria of snackbar.
Het zou het bleekmiddel in wit keukenzout zijn dat de bloeddruk verhoogt, niet het zout zelf. Daarom moet je volgens hem ongebleekt himalayazout of keltisch zeezout gebruiken, die je bloeddruk zelfs zouden verlagen (1).
Is No Salt(™) een gezond alternatief voor zout? No Salt(™) biedt niet de combinatie van zouten die ons lichaam nodig heeft . Bovendien kunnen kaliumrijke zoutvervangers zonder de juiste balans van natrium en als ze niet door medische professionals worden gecontroleerd, gezondheidsgevolgen hebben voor mensen met nier- en hartproblemen.
De American Heart Association raadt gezonde volwassenen aan om niet meer dan 2.300 milligram natriumchloride per dag te consumeren. Dat is het equivalent van ongeveer één theelepel gewoon keukenzout. "Eén theelepel steenzout, zeezout of Himalayazout bevat 2.200 milligram, dus ze liggen heel dicht bij elkaar.
Citrusvruchten, met name citroensap en -schil , vormen een uitstekend alternatief voor zout in sommige recepten. Als bron van zuur werkt citroensap op dezelfde manier als zout door de smaken van een gerecht naar voren te brengen. Ondertussen draagt citroenschil bij aan een nog krachtigere citrussmaak.
Als je alle voor- en nadelen van de verschillende soorten zout bekijkt zou je kunnen zeggen dat Keltisch zeezout de meeste voordelen heeft. Deze is het minst bewerkt en bevat verreweg de meeste mineralen. Ook het gewone zeezout, Himalayazout en Fleur de Sel bevatten meer mineralen dan het gewone tafelzout.
Zeezout is verkrijgbaar als fijne korrels of kristallen. Zeezout wordt vaak gepromoot als gezonder dan keukenzout. Maar zeezout en keukenzout hebben dezelfde basisvoedingswaarde. Zeezout en keukenzout bevatten vergelijkbare hoeveelheden natrium per gewicht.
Keltisch zeezout is de winnaar met Himalayazout als beste inhalingszout. Zeezout is altijd beter dan keukenzout omdat daar meer mineralen in aanwezig zijn. Maar als je het allerbeste wil, is Keltisch zeezout de onbetwiste winnaar.