De meeste koelkasten hebben de mogelijkheid om zelf de temperatuur in te stellen. Ideaal is is 4 graden Celsius. Maar dan nog verschilt het iets per zone. De koudste plek is onderin, het plankje bovenin en de vakken in de deur zijn relatief de warmste plekken.
Doorgaans geldt dat bij koelkasten zonder vriesvak het bovenste niveau het warmst is en het onderste niveau het koudst. Heeft jouw koelkast bovenin een vriesvak? Dan is het precies andersom. Lees voor gebruik altijd de handleiding van je koelkast, dan weet je zeker dat je de juiste indeling kiest.
Maar er zijn ook veel modellen met een draaiknop met de standen 1 t/m 5. Hierbij is het zo dat de koelkast harder koelt op stand 5 en minder hard koelt op stand 1. Bij een draaiknop is het dus hoe hoger de stand, hoe kouder het wordt.
Je koelkast moet rond de 4 graden Celsius koud zijn. Wij adviseren de volgende temperatuurinstellingen te gebruiken: Koelgedeelte: rond de 4 graden Celsius. Vriesgedeelte: rond de -20 graden Celsius.
De meest koele plek in de koelkast is onderin, net boven de groentelade. Daarom is dit de beste plek voor het bewaren van vlees en vis.
Plaats de koelkast niet naast het fornuis of de vaatwasser, of in direct zonlicht, waar de extra warmte hem harder kan laten werken en de levensduur van de componenten kan verkorten. Maak regelmatig schoon.
Je bewaart ze beter op een koele, donkere en goed verluchte plaats zoals de kelder of een koele berging. In de koelkast worden vruchtgroenten slap en waterig. Ze verliezen sneller hun smaak en bederven sneller.
Normaal gesproken zijn de achterkant en onderkant van de koelkast het koudst. Dit komt doordat koude lucht naar beneden zakt en de achterkant van de koelkast het verst van de deur af zit. Het is anders bij koelkasten met ijsblokjesvakken aan de bovenkant, waardoor de bovenkant kouder wordt.
De onderste plank is het koudste deel van de koelkast.
Deze bederven minder snel op een lage temperatuur.
Ideale temperatuur
Voor goed gekoelde producten is de beste temperatuur in het koeldeel 4 °C. Eten en drinken blijven bij deze temperatuur langer goed en ziekmakende bacteriën groeien nauwelijks. Voor de vriezer is -18 °C de beste temperatuur. Dan blijven de voedingsstoffen in de ingevroren producten langer goed.
Wat je wel kunt aanhouden is: hoe hoger de stand, hoe meer hij koelt. De beste temperatuur om je etenswaren te bewaren, is 4 °C. Als je je koelkast op een lage temperatuur zet, dan bederven producten minder snel en ook ziekteverwekkers groeien nauwelijks. Veel nieuwere koelkasten hebben een display met de temperatuur.
4°C is de ideale temperatuur voor de koelkast. 80% van de respondenten weet niet dat 4°C de ideale temperatuur is. Vooral vlees is bij die temperatuur het langst veilig houdbaar. Met name bij kip kan het aantal ziekmakende bacteriën, zoals listeria, ook bij temperaturen boven 4°C al langzaam toenemen.
Heb je een oude koelkast? Dan kan het zijn dat de deur niet meer goed sluit. Hierdoor wordt er continu condens bevroren op de achterwand, waardoor ijs begint te vormen. Het kan ook zijn dat de koelelementen of de thermostaat in de koelkast het niet goed meer doen.
Koelkast standen: 1 tot 7 & 1 tot 5
Als jouw koelkast geen digitaal display heeft, heb je vaak een draaiknop met koelkast standen 1 tot 7 of 1 tot 5. Hoe hoger de koelkast stand, hoe kouder de temperatuur. 60% van de maximale koelkracht is meestal de ideale koelkast temperatuur.
Koelkast met een draaiknop
Een ezelsbruggetje is: hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur. Wanneer een koelkast 7 standen heeft, is stand 7 het koudst. Je stelt de thermostaat in op 60 procent van de maximale stand. Bij 7 standen draai je de thermostaat tot 4.
De deuren zijn het warmste gedeelte van de koelkast en moeten gereserveerd worden voor voedsel dat het meest resistent is tegen bederf. Bewaar hier condimenten, die over het algemeen rijk zijn aan conserveringsmiddelen zoals zout en azijn, gepasteuriseerde sappen en andere voedingsmiddelen die bestand zijn tegen temperatuurschommelingen.
70% van de Nederlanders blijkt in een slaapkamer te slapen van maximaal 18 graden. Daarmee is onze slaapkamer de koudste ruimte in huis. Gevolgd door het kleinste kamertje: de toiletruimte.
Rauwe producten moeten gescheiden blijven van bereide producten. Dat is vooral belangrijk bij vlees en vis. Rauwe producten zet je onderin de koelkast, boven de groentelades, daar is het het koudst. Doe je eten in afgesloten bakjes of trommels om het te beschermen tegen uitdrogen, bacteriën en andere stoffen.
Doorgaans geldt dat bij koelkasten zonder vriesvak het bovenste niveau het warmst is en het onderste niveau het koudst. Heeft de koelkast bovenin een vriesvak? Dan is het precies andersom. Lees voor gebruik altijd de handleiding van de koelkast, dan weet je zeker dat je de juiste indeling kiest.
Zelfs met een superieur luchtstroomsysteem zal een koelkast of vriezer kouder zijn aan de onderkant. Warme lucht stijgt, dus de bovenste planken zullen altijd iets warmer zijn dan het onderste gedeelte van de unit.
Bovenste plank. De bovenste plank van een koelkast moet altijd worden gebruikt om voedsel te bewaren dat klaar is om te eten . Dit omvat zuivelproducten zoals yoghurt en kaas en alle kant-en-klare maaltijden of restjes die niet hoeven te worden opgewarmd voordat ze worden geserveerd.
De Food Standards Agency adviseert huishoudelijke koelkasten in te stellen op 5 graden Celsius of lager . Dit komt omdat schadelijke bacteriën het beste groeien in wat bekend staat als de 'gevarenzone' tussen 8 en 63 graden.
De koelkast moet altijd in de buurt van een aanrecht staan met voldoende beschikbare ruimte . Dit zorgt ervoor dat het inladen van boodschappen snel kan gebeuren, wat betekent dat de deur minder lang openstaat, en wanneer u ingrediënten voor de voedselbereiding verzamelt, kunt u gemakkelijk pakken wat u nodig hebt en snel op het aanrecht zetten.
Ja. In sommige gevallen is een koelkast tegen een muur de beste optie, omdat de koelkastdeur geen paden mag blokkeren . Als u ervoor kiest om uw koelkast tegen een muur te plaatsen, zorg er dan voor dat u minimaal 2 1 / 2 " ruimte aan elke kant overlaat, zodat de deur open kan zwaaien.
Wat gebeurt er met een koelkast als de omgevingstemperatuur te laag is? Als de koelkast in een ruimte staat waar de temperatuur te laag is (meestal onder de 10 graden), vermindert het vriesniveau of schakelt de koelkast uit. Dit houdt in dat voedingsmiddelen kunnen bederven.