Doe de aardbeien en blauwe bessen bij elkaar. En pureer het fruit in de blender of met de staafmixer tot een romig hapje. Je kan het fruit ook 10 minuutjes zacht stoven in weinig water in een pannetje of met een baby blender-stomer. Laat het hapje dan goed afkoelen voor je het aan je baby geeft.
Zacht fruit, zoals banaan en rijpe mango of meloen, kun je direct met een vork prakken tot een puree. Ook kun je fruit eventueel raspen. Harder fruit, zoals appel, kun je beter eerst stomen of koken, zodat het zachter wordt. Vervolgens kun je het prakken of met een staafmixer of keukenmachine pureren.
Je kunt de aardbeien het beste net voor het eten wassen. "Als je ze veel eerder wast, zuigen ze vocht op en bederven ze sneller", tipt Wieke van der Vossen, voedselveiligheidsexpert bij het Voedingscentrum. Je kunt ook het beste het kroontje zo lang mogelijk laten zitten. Een aardbei is een ademend product.
Doe de aardbeien met de kroontjes er nog aan in een kom. Doe er 1 deel gewone azijn en 8 delen koud water bij. Laat de aardbeien daar enkele minuten in liggen, zodat eventuele sporen en bacteriën onschadelijk gemaakt worden. Laat ze uitlekken in een vergiet.
Snijd 1 kilo aardbeien in flinterdunne plakjes. Leg ze naast elkaar op een bakplaat en zet 3-4 uur in de warme oven tot de plakjes droog zijn. Neem de aardbeienplakjes uit de oven en zet 15-20 minuten in de diepvries. Maal ze daarna tot poeder en bewaar dit aardbeienpoeder in een luchtdicht afgesloten pot.
Maal gedroogde aardbeien in een grote blender of koffiemolen om aardbeienpoeder te maken . Bewaar in een luchtdichte container.
Omdat fruitpoeder vaak wat plakkeriger is dan fruit, kunt u het mengen met arrowrootpoeder. Vervolgens kunt u het in de koffiemolen tot een poeder vermalen. Natuurlijk kunt u ook kant-en-klaar fruitpoeder kopen. Omdat er geen vocht meer in dit poeder zit, is het prima toe te voegen aan cakebeslag of koekdeeg.
Haal aardbeien snel uit het plastic en bewaar ze op een luchtige plek op kamertemperatuur. Niet in de koelkast, want dan verlies je veel smaak. En die zie je nooit meer terug. Laat de kroontjes erop zitten.
Doe je groenten bijvoorbeeld in de wasbak en week je groenten en fruit 12-15 minuten in een oplossing van water met baking soda. Een 1% oplossing is afdoende om tot 96% van de pesticiden af te wassen. Doe 1 eetlepel baking soda in 1,5l water.
Volgens Cornell University, zal het plaatsen van bessen in een oplossing van 1 eetlepel zout in 1 kopje water gedurende 15 minuten de larven die in het fruit nestelen, verwijderen. Spoel de bessen grondig af om alle resterende zoutheid en die ongewenste gasten te verwijderen.
We raden altijd aan om twee stukken fruit per dag te eten. Die portie aardbeien per dag gecombineerd met een ander stuk fruit is dus prima.” Voor mensen met prikkelbare darmen kan het dagelijks eten van aardbeien wel heel goed zijn.
Aardbeien kunnen vers of bevroren gegeten worden in smoothies, als onderdeel van aardbeientaart als dessert, over ontbijtgranen met magere melk of yoghurt , enzovoort. Het is eenvoudig om ze te vervangen voor ongezonde voedingsmiddelen die mogelijk niet bijdragen aan gewichtsverlies.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Het pureren van groenten kun je op verschillende manieren uitvoeren. Zo kun je een staafmixer, roer- of draadzeef, pureeknijper of een keukenmachine gebruiken. Om de gepureerde groenten een lekkere smaak te geven kun je ervoor kiezen om er een beetje boter, olie of kruiden aan toe te voegen.
Je kunt het makkelijk met een lepel of vork eten. Voeding kun je fijnmalen met een blender, staafmixer, aardappelstamper en/of keukenmachine.
Gestoomde peren of appels moeten in een blender worden gedaan om er een puree van te maken. Veel zachte vruchten, zoals avocado en banaan, hoeven niet te worden gekookt of gemixt - prak ze gewoon met een vork. Om een babypap te maken, maal je ongekookte havermout, bruine rijst of gerst in een koffiemolen, keukenmachine of blender.
Maar let op: het is niet aan te raden om aardbeien ruim van te voren te wassen en te snijden. Spoel ze liever af vlak voordat je ze gaat eten, en verwijder daarna pas het kroontje. Anders kunnen de aardbeien beschadigen en zich volzuigen met water, waardoor ze smaak verliezen.
Uit onderzoek blijkt dat je 95% van de pesticiden het beste verwijdert door de groente en het fruit te laten weken in een bad van water en baking soda. Gebruik hiervoor 1 theelepel baking soda in 1,5l water. Na ongeveer 15 minuten kun je het afspoelen en gebruiken.
Zorg er dan voor dat je de steeltjes aan de kroontjes laat zitten en spoel de aardbeien voorzichtig af in een bak met koud water. Stromend water kan ze doen kneuzen, waardoor bruine plekjes ontstaan. Door de kroontjes te laten zitten, voorkom je dat de aardbeien water absorberen en daardoor smaak verliezen.
Daarom zijn aardbeien op de fruitschaal ook maar één dag houdbaar. Wil je ze langer bewaren? Leg de aardbeien dan in een vershoudbakje met vochtrooster van LocknLock in de koelkast. Het is belangrijk dat de aardbeien niet vochtig worden dus leg de aardbeien op het vochtrooster zodat ze niet in hun eigen vocht liggen.
Ze zitten bomvol goede voedingsstoffen en bevatten maar weinig calorieën! Ook voor mensen met diabetes passen aardbeien in een gezond voedingspatroon. Aardbeien bevatten veel vitamine C in en foliumzuur en maar weinig koolhydraten en calorieën (5 gram koolhydraten en 29 kilocalorieën per 100 gram aardbeien).
Je moet het fruit vooraf natuurlijk wel even ontdooien. Het duurt ongeveer een uur voor het fruit buiten de koelkast of vriezer ontdooid is en ongeveer 3 uur in de koelkast.
Alle vruchten die groter zijn dan frambozen, snijd ze in plakjes van 3 mm dik. Week het fruit in gelijke delen vers citroensap en water gedurende 10 minuten, zeef en dep het droog. Leg het fruit plat op de dehydratortrays en laat een opening van 3 mm tussen het fruit. Stel de temperatuur in op 60˚C, de tijd van het drogen varieert van 4 uur tot 20 uur.
Goed gedroogd, geconditioneerd en opgeslagen fruitpoeder heeft een houdbaarheid van maximaal een jaar . Het blijft langer goed, maar je ziet een verminderde kwaliteit, kleur en misschien zelfs textuur (klontering) na verloop van tijd.