De reden dat mensen kip wassen, is volgens het Voedingscentrum omdat ze het hygiënischer vinden en bacteriën willen wegspoelen. Gek genoeg neemt de kans op een voedselvergiftiging juist toe als je kip wast.
“Je moet rauwe kip nooit wassen! Je verwijdert er namelijk geen schadelijk bacteriën mee. Wat je wel doet is de bacterie van de kip door je keuken verspreiden.” Water zal namelijk door je keuken spetteren en het sap van de rauwe kip wordt verplaatst naar het aanrecht en je gootsteen.
Suriname is een warm land en daar geeft vlees vaak geurtjes. Die geurtjes zetten mensen aan tot wassen.'' Volgens veel Surinamers blijft je kip onrein en niet fris als je het dan niet wast. ,,Dat is een gewoonte die generatie op generatie is overgedragen.
Spoel de kip niet af onder de kraan, maar maak 'm schoon in een bak met water en azijn/citroen. Maak na het wassen de omgeving schoon met desinfectiemiddel, zoals de kraan, het aanrecht en de wasbak. Maak de kip droog met keukenpapier en gooi dit daarna direct weg.
Waarom Wassen met Azijn? Edgar past deze methode van kip wassen toe op alle soorten gevogelte en varkensvlees, en zegt dat de azijn het vlees schoonmaakt, desinfecteert en malser maakt, plus dat - door de ontvettende werking van de azijn - de smaak van marinade of dry rub beter en dieper in het vlees doordringt.
Nadat je de kip even hebt afgespoeld, voeg je een flinke hoeveelheid zout, een scheutje azijn en een paar limoenen toe die je doormidden hebt gesneden. Gebruik de limoen en het sap om het oppervlak van elk afzonderlijk stuk kip te schrobben. Dit helpt om de slijmlaag en het laagje van de kip te verwijderen.
De reden dat mensen kip wassen, is volgens het Voedingscentrum omdat ze het hygiënischer vinden en bacteriën willen wegspoelen.
Wassen met zuren
Voorstanders zijn van mening dat bij het wassen van kip ziekmakende bacteriën worden afgespoeld. Anderen vinden het daarentegen onzin en zinloos. Máár, het wassen van je kip met een zuur ingredient als citroen of azijn zorgt wel degelijk voor een malser stuk vlees.
Hilton Herbs Premium Appel Azijn is een rijke bron van kalium, fosfor, natrium, calcium en ijzer. Uitermate geschikt voor de algemene gezondheid van de kip.
Kipfilet. Om de kipfilet te snijden, maak je een insnijding langs het borstbeen en snijd je de filet los langs het wensbeentje. Snijd de filet eerst los aan de punt van het borstbeen en snijd dan verder los langs het borstbeen.
Het is een oude gedachte dat je kip moet afspoelen of wassen voordat je het kookt. De gedachte was om bacteriën zoals salmonella weg te spoelen . In werkelijkheid doe je er niets goeds mee en verspreid je de bacteriën waarschijnlijk alleen maar. Kook de kip gewoon goed en je bent in orde.
Absoluut niet . Dit is elementaire voedselveiligheid, elke professionele keuken zou zijn personeel actief verbieden dit te doen. Mensen wassen rauwe kip omdat ze bang zijn voor Salmonella-vergiftiging. Als uw kip besmet is met Salmonella, zal het wassen de Salmonella niet verwijderen.
De eerste stap bij het bereiden van een maaltijd voor geliefden in de meeste zwarte huishoudens is het wassen van het vlees in een mengsel van water en citroen, limoen of azijn . Ik kijk graag hoe mijn moeder een halve citrusvrucht tegen een hele kip wrijft terwijl ze de poot stevig vasthoudt, haar bewegingen nauwkeurig en natuurlijk.
De gaatjes zorgen ervoor dat de warmte dieper kan doordringen tijdens het koken, waardoor de kooktijd wordt verkort en het vlees mals wordt.
Kip koken op een rek
Het koken van hele kippen is om één eenvoudige reden bijzonder lekker: wanneer het vlees met de botten wordt gekookt, behoudt het zijn sappen beter in het vlees. Het vlees droogt niet uit en blijft zacht en mals. Er zijn twee manieren om hele kippen te barbecueën voor sappig vlees.
Rauwe kip is roze en glibberig. Dus niet slijmerig, grijzig of met een geurtje. Dan gooi je de kip best meteen weg. Zelfs als ze recht uit de supermarkt of diepvriezer komt.
In de VS spreken de FDA, en CDC zich uit tegen het wassen van je kip/vlees. Ook het voedingscentrum is duidelijk: spoel je kip niet af, ook niet met citroen en azijn. “Het voedingscentrum is duidelijk: spoel je kip niet af, ook niet met citroen en azijn.”
appelazijn – dit helpt het vlees malser te maken en geeft het zo'n geweldige smaak . Italiaanse kruiden – Italiaanse kruiden zijn een van mijn favoriete kruidenmengsels en het werkt perfect in dit recept. olijfolie – dit helpt de smaken in het vlees te trekken en voorkomt dat het vlees aan de grill blijft plakken.
"Kip wordt meestal gewassen in azijn of citrussap", zegt Delish's food director en tweede generatie Jamaicaans-Amerikaan Rob Seixas. " Men gelooft dat het zuur het vlees zuivert ." Zelfs nu, wanneer het meeste rauwe vlees al verwerkt is en verkocht wordt in een plastic verpakte piepschuim verpakking, gaat de praktijk door.
Je kip weken in citroensap kan een effectieve manier zijn om geuren te neutraliseren en wat bacteriën weg te spoelen, maar het zal niet als een compleet ontsmettingsmiddel werken. Het is eerder een veiliger alternatief dan je kip in de gootsteen afwassen, en de lagere pH-omgeving zal helpen voorkomen dat er nieuwe bacteriën groeien .
Bijvoorbeeld door de kip voorzichtig onder te dompelen in een schaal met water en azijn of citroen. Maak na het wassen het aanrecht, eventueel keukengerei en alle contactoppervlakken (zoals de hendel van de waterkraan) goed schoon met heet water en een sopje. Spoel ook de gootsteen door met heet water.
Om kip heel mals te houden bij het wokken wordt een Chinese techniek gebruikt, in het Engels velveting genoemd. Stukjes gekruide kip worden bedekt met een laagje van ongeklopt eiwit, maïzena en rijstwijn. De kip wordt 20-30 minuten gemarineerd op kamertemperatuur voor het wordt gefrituurd, of gepocheerd.
Dit wordt gedaan om hoge niveaus van bacteriën te behandelen , een symptoom van slechte hygiëne en lage dierenwelzijnsomstandigheden die niet zijn toegestaan in de Britse landbouw. Het wassen van kippen met chloor is verboden in het Verenigd Koninkrijk, maar het is een gangbare praktijk in de Amerikaanse pluimveesector. Ontdek hieronder alles wat u moet weten over gechloreerde kip.
Mensen wassen hun kip met het idee dat ze bacteriën wegspoelen en omdat ze denken dat het hygiënischer is. Helaas is niets minder waar. Door kip te wassen, verspreid je de bacteriën over je hele keuken. Die bacteriën belanden op je snijplank, je servies, je vaatdoek of nog erger: je handen.
Ongeveer 90 procent van de mensen zegt dat ze hun kip wassen voordat ze hem koken, omdat recepten historisch gezien om het wassen van de kip vroegen. Daarnaast wordt gedacht dat de praktijk is ontstaan omdat mensen de slijm van net geopende stukken kip wilden spoelen.