Tijdens bewaring kan de olie namelijk (zeer traag) oxideren, waardoor het aroma minder goed wordt. Dit is echter een traag proces zolang de fles ongeopend blijft (en liefst ook in het donker bewaard).
Je moet het niet gebruiken na die datum. Dat is niet veilig. Het product kan ziekteverwekkers bevatten die je niet ziet, ruikt, of proeft. Dit icoon kun je tegenkomen op producten met een TGT-datum.
Boter in de koelkast bewaren
In de koelkast is roomboter ongeveer een maand houdbaar. Meestal kan het echter nog wel langer wat bewaard worden. Let er dan vooral op of het nog goed ruikt, eruit ziet en smaakt. Een beetje geel is geen probleem.
En dat heeft te maken met de vetten in boter die reageren op de zuurstof, ook wel oxideren genoemd. Hierdoor ruikt en smaakt de boter wat zurig en krijgt het een donkere kleur. De boter is dan ranzig. Je wordt daar niet meteen ziek van, maar het is niet lekker om te eten.
Volgens de experts op de site: Boter is ongeveer 6-9 maanden houdbaar in de koelkast. Als er een "ten minste houdbaar tot"-datum op de verpakking staat, dan is de boter nog minstens een maand houdbaar na die datum, mits deze op de juiste manier is bewaard.
Wees gewoon slim en doe de tweestapstest: kijk en proef. De boter die het haalt, is perfect om van te genieten." Als algemene richtlijn geldt dat boter die in de koelkast wordt bewaard, één tot drie maanden houdbaar is, terwijl boter die in de vriezer wordt bewaard, tot een jaar houdbaar is .
Wanneer boter wordt blootgesteld aan elementen zoals hitte, licht en zuurstof, begint het vet af te breken. Dit leidt tot bederf . Maar het bewaren in een koude koelkast of ijskoude vriezer zal dat bederf tegengaan. In de vriezer kan goed verpakte boter tot een jaar meegaan, waarna de smaak en kwaliteit worden aangetast.
Als je boter hebt gebruikt en ontdekt dat de houdbaarheidsdatum is verstreken, maak je dan geen zorgen. De kans is groot dat deze boter veilig is om te consumeren, mits je op tekenen van bederf let . Hoewel veel zuivelproducten een korte houdbaarheid hebben, is boter een uitzondering op deze regel. Dit komt door de samenstelling.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De boter is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
De realiteit is dat de vetten eerst ranzig worden . Als je op de een of andere manier het stinkende, ranzige vet, waar je waarschijnlijk ook niet ziek van wordt, langs je neus en in je mond krijgt, is de kans dat de schimmels giftig zijn erg klein.
Buitenste laag wegsnijden. Ook kun je het zien: als de buitenkant van de roomboter donkerder geel is dan de binnenkant, is er oxidatie opgetreden.
Vervaldatum/expiration date (exp.)
Op de verpakking van medicijnen geven fabrikanten een vervaldatum aan na de afkorting exp., wat staat voor expiration date.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is. Een paar voorbeelden: Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Geen verschil tussen gezouten of ongezouten boter
Het antwoord op deze vraag zal je vast bevallen, want volgens het Voedingscentrum kun je boter met een gerust hart nog na de houdbaarheidsdatum blijven eten.
Elke zure of onaangename geur betekent dat het weg is . Hetzelfde geldt voor de smaak: als het zuur of vreemd smaakt, gooi het dan weg. 5 En maak je geen zorgen, een klein beetje ranzige boter kan geen kwaad. Natuurlijk zijn zichtbare schimmel, verkleuring en veranderingen in textuur zichtbare signalen dat het tijd is om de boter in de prullenbak te gooien.
Margarine, halvarine en bak- en braadproducten
Om te weten hoe lang je een margarineproduct kunt bewaren, kijk je in de eerste plaats op het etiket. Margarines, halvarines en bak- en braadproducten zijn ongeveer 3 maanden houdbaar.
Gekoelde boter zou tot een maand na de gedrukte datum houdbaar moeten zijn als het ongeopend is . Als de boter geopend is geweest, kan het tot twee weken na die gedrukte datum houdbaar zijn. Als u de boter langer wilt bewaren, kan ongeopende boter die in de vriezer is bewaard, negen maanden tot een jaar na de datum houdbaar zijn.
botulinumbacteriën kunnen groeien in boter op kamertemperatuur en de toxine produceren die botulisme veroorzaakt . Dit komt doordat de vetten in boter de bacteriën beschermen tegen hitte die ze zou kunnen doden. Vanwege het vermogen van hitte om deze bacteriën te doden, lijkt het toepassen van hitte op zelfgemaakte blikboter een haalbare oplossing.
Ik wil dit alvast maar even kwijt: volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration is het veilig om boter en margarine bij kamertemperatuur te bewaren .
Bij koekjesboter kan verkleuring erop duiden dat het bederft. Dus als uw koekjesboter donkerder wordt of een vreemde geur ontwikkelt, zijn dat tekenen dat het begint te bederven . Ook als de textuur extreem hard of droog wordt, ondanks de juiste opslag, is het misschien tijd om het weg te gooien.
Verlopen ghee kan schadelijke bacteriën bevatten zoals E. coli of Staphylococcus aureus die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Het consumeren van verlopen ghee kan symptomen veroorzaken zoals misselijkheid, braken, diarree en maagkrampen . Bovendien kan verlopen ghee een ranzige of onaangename smaak hebben waardoor het onaantrekkelijk kan worden.
Als boter gekoeld bewaard wordt, is het vier weken houdbaar na de houdbaarheidsdatum, geopend of ongeopend . Als het een beetje bruin is geworden, is dat prima. Als het vreemd ruikt, gooi het dan weg.