Plantaardige boter of margarine is geopend veel langer te bewaren dan de drinks. Ze zijn in de koelkast 1 maand houdbaar en soms wel 2 maanden in de vriezer. Voor de yoghurt geldt hetzelfde als de drinks.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Het antwoord op deze vraag zal je vast bevallen, want volgens het Voedingscentrum kun je boter met een gerust hart nog na de houdbaarheidsdatum blijven eten.
Wanneer is het niet goed meer? Of de boter nog eetbaar is kunt u zien en ruiken. Als het niet goed meer is, dan wordt het ranzig, ruikt en smaakt het zuur of verkleurt het donker.
Het is dus belangrijk om boter goed afgesloten te bewaren. Geopende boter kan maximaal een week buiten de koeling bewaard worden, mits op een droge en koele plek. Het Voedingscentrum geeft als advies om boter in de koeling te bewaren, dan blijft het twee weken goed.
Plantaardige boter of margarine is geopend veel langer te bewaren dan de drinks. Ze zijn in de koelkast 1 maand houdbaar en soms wel 2 maanden in de vriezer. Voor de yoghurt geldt hetzelfde als de drinks.
Buitenste laag wegsnijden. Ook kun je het zien: als de buitenkant van de roomboter donkerder geel is dan de binnenkant, is er oxidatie opgetreden.
Na openen 3 dagen houdbaar, echter niet na de aangegeven datum consumeren.
In de koelkast kunt u het ongeveer drie maanden of langer bewaren. In de vriezer kunt u het zelfs meer dan een jaar bewaren . (Houd natuurlijk altijd de houdbaarheidsdatum op de verpakking in de gaten.)
Kruidenboter blijft ongeveer 4-5 dagen goed in de koelkast en tot 6 weken in de vriezer. Dit maakt het een geweldige smaakmaker om van tevoren te maken. Nu je de techniek en de tips kent, volgen hier verschillende smaakcombinaties die bijzonder goed werken voor verschillende soorten vlees en groenten. Bekijk de recepten!
Margarine "bederft" niet echt, tenminste niet op een gevaarlijke manier. Het kan heel funky worden en raar smaken. Maar er zit heel weinig in margarine waar bacteriën op kunnen leven, dus het is meestal "veilig" om te eten .
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Blue Band margarine in wikkels kun je in de originele verpakking maximaal 12 maanden ingevroren bewaren. Alle andere producten van Blue Band zijn niet geschikt om in te vriezen.
"Zout is een bekend conserveermiddel in voedingsmiddelen omdat het de wateractiviteit in voedingsmiddelen vermindert, waardoor microbiële groei en chemische reacties worden geremd. Daarom blijft gezouten boter langer houdbaar dan ongezouten boter," zegt Jennifer Chiongbian, een chef-kok die is opgeleid aan het Culinary Institute of America.
Volgens de experts op de site: Boter is ongeveer 6-9 maanden houdbaar in de koelkast. Als er een "ten minste houdbaar tot"-datum op de verpakking staat, dan is de boter nog minstens een maand houdbaar na die datum, mits deze op de juiste manier is bewaard.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Margarine, halvarine en bak- en braadproducten
Om te weten hoe lang je een margarineproduct kunt bewaren, kijk je in de eerste plaats op het etiket. Margarines, halvarines en bak- en braadproducten zijn ongeveer 3 maanden houdbaar.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De boter is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Boter kan binnen een paar weken na aankoop wel chemisch bederven. En dat heeft te maken met de vetten in boter die reageren op de zuurstof, ook wel oxideren genoemd. Hierdoor ruikt en smaakt de boter wat zurig en krijgt het een donkere kleur. De boter is dan ranzig.
Hoewel je op schimmel moet letten, zul je eerder subtiele tekenen van bederf zien, zoals veranderingen in kleur of textuur en vreemde geuren. En hoewel bedorven boter je waarschijnlijk niet ziek zal maken, zal het zeker niet lekker smaken . Als je boter zuur of ranzig ruikt of smaakt, is het tijd om het weg te gooien.
De reden hiervoor is wat de koeien te eten krijgen; grasgevoerde koeien produceren een gele boter. De wetenschap hierachter is de bètacaroteen (geel pigment) die in het gras zit dat door koeien wordt gegeten; dat wordt opgeslagen in het vet van de koeien en in de melk terechtkomt .
Omdat de melk voor het grootste deel uit water bestaat, komt de gele kleur niet door de melk heen, maar wordt deze in plaats daarvan meegevoerd met het vet dat de boter produceert . Nadat boter is gekarnd, wordt het bètacaroteen (pigment) blootgesteld, omdat het botervet wordt gescheiden, waardoor een prachtig geel boterproduct overblijft.
Vloeibare plantaardige vetten bevatten minder verzadigde vetten dan dierlijke vetten en zijn daarom gezonder. Daarnaast bevatten plantaardige oliën meer gezonde onverzadigde vetten. Onverzadigd vet verlaagt het slechte cholesterol in je bloed en verkleint daarmee je kans op hart- en vaatziekten.
Bewaar en gebruik Alpro Ongezoete Sojadrink Deze 1 liter verpakking van Alpro Ongezoete Sojadrink is perfect voor enkele dagen gebruik. Bewaar het pak in de koelkast na opening, dan blijft deze lang houdbaar.
Met Roombeter biedt Blue Band een heerlijk smaakvol en 100% plantaardig alternatief voor zuivelboter aan. Met slechts 6 natuurlijke ingrediënten is Roombeter palmolievrij, 100% natuurlijk en 100% plantaardig.