Wanneer er water in de koelkast loopt ligt heeft dit te maken met condens in de koelkast. Zorg ervoor dat je producten niet tegen de achterkant van de koelkast staan en controleer of de waterafvoer verstopt zit. Als dit het geval is kan je de waterafvoer reinigen en kan het water weer weglopen.
IJsafzetting ontstaat voornamelijk doordat er warme lucht de koel-vriescombinatie instroomt. Dit kun je voorkomen door de deur niet te vaak te openen of te lang open te laten staan. De koude lucht in het apparaat moet goed van de buitenomgeving worden geïsoleerd.
Om dit proces te versnellen kan je in de koelkast een bak met heet water zetten, hiermee zorg je er namelijk voor dat het ijs door de warme lucht sneller smelt. Pas op met het breken van het ijs in de koelkast, hierdoor kan je namelijk de leidingen en/of achterwand van jouw koelkast beschadigen. En zet de koelkast uit.
Ontdooi overtollig ijs .
Maak de koelkast en vriezer leeg en zet de temperatuurknop op de warmste stand. Zorg dat u handdoeken bij de hand hebt om het water op te nemen. Al uw compartimenten moeten volledig droog zijn voordat u etenswaren terugplaatst en de temperatuur opnieuw aanpast.
Regelmatig openen en sluiten van de deur zorgt ervoor dat warmte en vocht in de koelkast komen, en de compressor moet lang en hard werken om de binnentemperatuur weer op het gewenste niveau te krijgen. Als de compressor lang moet draaien , kan er ijs op de binnenwand van de koelkast ontstaan.
De condens ontstaat doordat je regelmatig de koelkast open en dicht doet. Door deze temperatuurverschillen in de koelkast ontstaat condens.
Moet er veel ijs verwijderd worden, dan doen bakjes of een pan heet water wonderen. Zet een pan met kokend water of kleinere bakjes (op onderzetters) in de vriezer. De hete stoom versnelt het smeltproces. Ook kunt u heet water in een daarvoor geschikte plantenspuit doen en een hete straal op het ijs spuiten.
Koelkast sneller ontdooien: Grote stukken ijs kun je losmaken met een houten spatel of ijskrabber. Een pan heet water in het vriesvak zorgt dat de koelkast ontdooien nog sneller gaat. Er bestaan ook ontdooisprays om je koelkast of koel-vriescombinatie te ontdooien.
Schakel eerst uw apparaat uit bij de muur. Zorg ervoor dat u alle etenswaren eruit haalt, zet de deur(en) open en leg een handdoek op de vloer. Zet nu een kom met heet water op de onderste plank en laat het een paar uur staan. Wanneer al het ijs is gesmolten, veegt u de binnenkant schoon met een spons .
Het afvoergaatje is een klein gaatje en bevindt zich doorgaans boven de groentelades in de achterwand van de koelkast. Gebruik een wattenstaafje of een klein borsteltje om het gaatje schoon te maken. Spoel het daarna door met een beetje azijn om algenvorming te voorkomen.
De meeste koelkasten werken niet meer goed als de omgevingstemperatuur lager is dan 10 graden Celsius. Een koelkast buiten in de winter zal zeker te koud worden.
Je koelkast moet tussen de 3°C en 4°C zijn.
Oplossing water in de koelkast
Dan kan het afvoergaatje voor het condenswater verstopt zitten. Regelmatig de koelkast schoonmaken zal dit voorkomen. Is de condenswaterafvoer verstopt? Met een wattenstaafje of satéprikker met stukje keukenpapier kun je dit verhelpen.
Dit kan te wijten zijn aan het feit dat de koelkast harder moet werken om de interne temperatuur te handhaven wanneer de omgevingstemperatuur stijgt. Als gevolg hiervan kan de koelkast te koud worden en voedingsmiddelen bevriezen.
Als er warme of vochtige lucht binnendringt in de vriezer en in contact komt met de koele lucht, ontstaat er op het contactpunt een laagje ijs.
Alleen als er overmatige ijsvorming optreed moet u dit ijs voorzichtig verwijderen. Laat het ijs bij voorkeur ontdooien. Wees voorzichtig met het losbreken van ijs dit kan beschadigingen aan de wand of leidingen veroorzaken. Wilt het ontdooi proces versnellen plaats dan een bak warm water in de koelkast.
Gebruik kokend water om te ontdooien
Om het ontdooiproces te versnellen, kunt u kokend water in de koelkast zetten. De stoom die daarbij vrijkomt, helpt het ijs te smelten.
De volgende stappen kunnen een oplossing bieden tegen ijsvorming in de koelkast: controleer de temperatuurinstelling, open de deur niet te vaak, laat de koelkast niet te lang open staan en controleer de afdichtingen van de deur op barsten, scheuren en spleten.
Zout bestaat uit natriumchloride en soms ook calciumchloride en zorgt ervoor dat het sneeuw smelt en de gladheid ophoudt. Wanneer het zout zich mengt met water, ontstaat er pekel. Pekel heeft een lager vriespunt dan water en om die reden treedt er dan ook minder snel gladheid op.
Je ontdooit het vriesgedeelte zo'n 6 keer per jaar. Heeft je koelkast een Low Frost functie? Dan doe je dit slechts 2 keer per jaar. Er zijn ook koelkasten met een No Frost functie.
Zet een pan of bakje met kokend water in de vriezer. Hierdoor smelt het ijs sneller. Gebruik eventueel een onderzetter om de onderkant van de vriezer te beschermen. Een alternatieve methode is heet water in een plantenspuit en dit op het aangekoekte ijs spuiten.
De afvoer voert de waterdruppels af die door koude lucht op de achterwand van de koelkast ontstaan. Houd de afvoer daarom goed schoon. Prik de afvoer door met een satéprikker waar je een stukje keukenpapier omheen wikkelt. Laat eventueel een paar keer per jaar een druppeltje chloor in het gaatje lopen.
Tijdens het automatisch ontdooien smelt het ijs en stroomt als water in de lekbak die aan de onderkant van de koelkast is geïnstalleerd . Dit water verdampt door de omgevingstemperatuur en de warmte van de compressor.
De koelkast is niet voorzien van een specifieke resetknop. Hebben we het over resetten, dan gaat het in de meeste gevallen dus om het onderbreken van de stroomvoorziening om te zien of de koelkast daarna weer naar behoren functioneert.