Twee uiterst creatieve Franse ouders wilden hun pasgeboren meisje de naam 'Nutella' geven. Mag niet. Want je kind naar een hazelnotensmeersel noemen, dat kon volgens de rechter echt niet. Voor de naam Fraise, Frans voor aardbei, werd dezelfde beslissing genomen.
In 1964 werd uiteindelijk voor de naam 'Nutella' gekozen, van het Engelse woord voor 'noot' en het Latijnse achtervoegsel 'ella', wat zoet betekent. De naam werd vorig jaar dus 50 jaar oud.
Na de Tweede Wereldoorlog was cacao uiterst schaars. Ferrero, oorspronkelijk afkomstig uit Piëmont in Italië, heeft van dit lastige probleem een slimme oplossing gemaakt door een zoete pasta te maken van hazelnoten, suiker en een beetje van de zeldzame cacao. De voorvader van Nutella® werd geboren.
Nutella is de merknaam van een pasta voor broodbeleg van het Italiaanse bedrijf Ferrero.
De delicaat zoete hazelnootcrème werd in 1940 ontwikkeld door de Italiaanse banketbakker Pietro Ferrero en is sinds 1965 ook in Duitsland verkrijgbaar.
Giovanni Ferrero is een telg van de bekende chocoladefamilie Ferrero en staat sinds de dood van zijn vader en broer aan het hoofd van het familiebedrijf. Je kent het bedrijf niet alleen van de snoepjes die zijn naam dragen, de ferrero rocher, maar ook van Nutella, Kinder Chocolade, Mon Chéri, en Tic Tac.
De prijs van de ingrediënten, zoals hazelnoten en cacao, is de laatste jaren fel gestegen waardoor het duurder werd het geliefde broodbeleg te maken. Om uit de productiekosten te raken moest Ferrero dus zelf ook haar product duurder verkopen.
Specialisatie. Ferrero is gespecialiseerd in de verwerking van cacao, hazelnoten en melk. Het bedrijf is voornamelijk bekend van de merken Nutella , tic tac, Kinder-chocolade en Ferrero Rocher.
De chocoladepasta wordt verkocht in 75 landen en geproduceerd in tien fabrieken verspreid over West-Europa (Villers-Ecalles in Frankrijk, Alba en Sant'angelo dei Lombardi in Italië, Belsk in Polen, Stadstallendorf in Duitsland), Moskou in Rusland, Brantford in Canada en Lithgow in Australië.
Nutella bevat naast suiker ook veel vet, die samen veel calorieën leveren. Als je dit veel en vaak eet, kan het op den duur gezondheidsproblemen veroorzaken. Het moet gezegd dat Nutella wel meer natuurlijke ingrediënten bevat dan sommige soortgelijke producten.
Elke pot Nutella® bevat 7 kwaliteitsingrediënten die zorgvuldig uitgekozen zijn. Nutella® staat bekend om zijn authentieke smaak van hazelnoten en cacao, die nog onweerstaanbaarder wordt door zijn unieke romigheid. De smaak is zo heerlijk dat slechts één portie je een onvergetelijk moment kan bezorgen.
Nutella® bevat palmolie omdat dit de beste optie is om ervoor te zorgen dat het product de juiste textuur en structuur heeft en omdat het de karakteristieke smaak van de andere ingrediënten niet in de weg staat. Het belangrijkste is dat palmolie geen hydrogeneringsproces hoeft te ondergaan.
Belangrijkste merken: Nutella, Kinder, Rocher, Raffaello en Tic Tac. Omzet (boekjaar tot eind augustus 2021): 12,7 miljard euro. Nettowinst: 988 miljoen euro.
Eetwissel voor je gezondheid, want:
In chocopasta zit veel suiker en verzadigd vet. Daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. 100% pindakaas, dus pindakaas waar geen zout of suiker aan is toegevoegd, staat wel in de Schijf van Vijf. Ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je hart en bloedvaten.
In elke pot van 750 gram Nutella zitten 97 hazelnoten.
Onze hazelnoten komen voornamelijk uit Turkije, Italië, Chili en de Verenigde Staten. Ferrero zet zich in voor een volledige traceerbaarheid van haar hazelnootaanbod in haar hazelnootwaardeketen.
In chocoladepasta zitten veel meer harde vetten dan in pindakaas . Ook de olie in chocoladepasta kan vaak minder goed tegen kou dan de olie in pindakaas. Daarom wordt chocopasta vaak wel hard in de koelkast en pindakaas niet!
Een pot Nutella kost in Duitsland 2,79 euro en in Nederland 3,02 euro.
Chocoladepasta werd uitgevonden in 1946 en in 1948 op de markt gebracht door Brinkers onder de merknaam Choba. Chocoladepasta wordt in een aantal smaken/varianten op de markt gebracht: pure chocolade, melkchocolade, witte chocolade en hazelnoot. Duopasta's verschenen ongeveer in 1988 op de markt.
Hoe is het, vroeg hij ongeduldig', vertelde Giovanni Ferrero, de zoon van Michele die nu de leiding heeft. De hazelnootchocolade werd in 1946 onder de naam Giandujot in de streek Piëmont op de markt gebracht.
De Ferrero Groep brengt mensen over de hele wereld plezier met geliefde lekkernijen en snacks, zoals Nutella®, Kinder®, Tic Tac® en Ferrero Rocher®.
Waarom smaakt Nutella® zo goed? Wat het kenmerkende recept van Nutella® zo lekker maakt, is de zorg en passie die we elke dag in elke stap van de productie steken om jou een smakelijke en aangename ervaring te bieden. Het onmiskenbare recept van Nutella® is wereldwijd hetzelfde.
Becel en Boerinneke lijken qua samenstelling in grote lijnen op Nutella.
“Nutella”, geregistreerd in oktober 1963, kwam van het samenvoegen van het Engelse woord “nut”, van het typisch Italiaanse ingrediënt hazelnoot in de gianduja , met het Italiaanse positief klinkende achtervoegsel “ella”. De winnende combinatie kwam met de kleuren: de zwarte “N” en de andere letters in rood.
Om erachter te komen of NUTELLA Hazelnootpasta 1 kg. online verkrijgbaar is bij ALDI, neem een kijkje op de ALDI website. Houd er rekening mee dat sommige winkels alleen online verkopen op de website, of hebben enkel een winkel op de site. Meer informatie vind je op de ALDI website.