Cichorei werd al in de oudheid gebruikt als medicinale plant. Tegenwoordig wordt cichorei geteeld voor de productie van zoetstofvervangers. Dit komt doordat de plant geschikt is om te verwerken tot inuline en fructose.
De jonge bladeren kunnen rauw of gestoofd gegeten worden. Om de smaak van de bladeren wat te verzachten wordt cichorei wel eens gebleekt, in de culinaire wereld spreekt men dan over molsla. Dit gebleekte blad is net als witlof te eten. Ook de bloemen zijn eetbaar en een mooie toevoeging aan salades.
Van de wilde cichorei zijn de bloemen, bladeren en wortel eetbaar.
met dit verschil dat witlof gekweekt wordt in het donker en alleen de bleke spruiten worden gegeten en wilde cichorei als een plant van een meter hoog met onwaarschijnlijk blauwe bloemen langs dijken groeit.
Door een klein beetje koffie te gebruiken en de slappe smaak te versterken met de cichoreipoeder, smaakte de koffie toch nog goed. Door het ontbreken van cafeïne in de cichorei was het aanlengen een perfecte oplossing om langer met de koffie te doen en toch een kleine oppepper te krijgen.
Samenvatting. Cichoreikoffie is een drankje dat afkomstig is van de wortel van de cichoreiplant. Het wint aan populariteit als koffievervanger omdat het een vergelijkbare smaak heeft, maar geen cafeïne bevat . Sommige onderzoeken stellen dat het ook gezondheidsvoordelen kan hebben en kan helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren en de stoelgang te verbeteren.
-Heeft een bloedzuiverende werking en is zorgt ervoor dat je aan kunt sterken. -Daarnaast is al vele malen aangetoond dat cichorei zeer gunstig is voor het hart, de maag en de lever. Ook heeft het een zeer stimulerende werking op de darmen, zodanig, dat het klachten kan verminderen bij PDS (prikkelbare darm syndroom).
Bovendien is aangetoond dat cichorei een goede spijsvertering bevordert, de eetlust reguleert en het risico op gastro-intestinale ziekten vermindert [1].
Cichoreiwortel wordt al eeuwenlang gebruikt voor culinaire en medicinale doeleinden en wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor de meeste mensen . De vezels kunnen echter gasvorming en een opgeblazen gevoel veroorzaken als ze in overmaat worden gegeten.
Wilde cichorei heeft veel cultivars die door mensen kunnen worden ingenomen en ook kunnen worden gebruikt als voedergewassen voor huisdieren. Maar het is een giftige plant met een matige toxiciteit. Sommige mensen hebben milde gastro-intestinale bijwerkingen na inname, waaronder winderigheid, buikpijn en hikken.
Hoeveel mag ik drinken? Drink ca. twee kopjes cichoreikoffie per dag. Teveel cichorei kan mogelijk zorgen voor opgeblazenheid door de aanwezige voedingsvezels (inuline).
Cichorei heeft ook depuratieve en diuretische eigenschappen en beschermt de maag. Het werkt op het niveau van de lever en de galblaas door de productie van gal te bevorderen (choleretisch effect) en de afvoer ervan naar de galblaas te vergemakkelijken (cholagoog effect), waardoor de spijsvertering wordt verlicht.
De cichorei is een veelzijdige plant met goede voedingswaarde. De cichorei heeft bloedreinigende, leverherstellende en vochtafdrijvende eigenschappen. Ook heeft hij een ondersteunende werking op nieren en milt, en een gunstig effect op de darmflora en bloedsuikerspiegel.
Cichoreiwortel bevat inuline, een type vezel waarvan is aangetoond dat het helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel in zowel menselijke als dierlijke studies. In één studie kregen ratten met diabetes cichorei-inuline gedurende 8 weken . De inuline verbeterde het bloedsuikerniveau, wat werd toegeschreven aan een verandering in koolhydraatmetabolisme ( 10 ).
Cichorei biedt je tal van voordelen
Cichorei bevat geen cafeïne, maar heeft geroosterd een smaak die je kan vergelijken met koffie. Dat maakt van cichorei een heerlijk alternatief zonder de opwekkende effecten.
Hoewel de bloem er als een plaatje uitziet en het groen snel groeit, wordt koffiecichorei van de wortel gemaakt en heeft het een intens diepe en bittere smaak. Omdat de wortel inuline bevat, is cichorei minder bitter dan koffie. Sommigen zijn van mening dat cichorei door de zoetere smaak iets weg heeft van karamel.
Toch is cichoreiwortel, rauw of in koffie, niet voor iedereen: mensen die allergisch zijn voor ambrosia en pollen, moeten overwegen om cichorei te vermijden. De plant behoort tot de paardenbloemfamilie en zelfs als de wortel geroosterd en gebrouwen wordt, kan deze allergiesymptomen veroorzaken.
Het voegt diepte en complexiteit toe aan de koffie, waardoor het een voller lichaam en een zachte, fluweelzachte textuur krijgt . De cichorei helpt ook om de natuurlijke bitterheid van de koffie in evenwicht te brengen, wat resulteert in een mildere, meer afgeronde smaak die vaak wordt beschreven als aards en rijk.
Witlof, witloof, grondwitloof of Brussels lof (Cichorium intybus var. foliosum) is een bladgewas, een bladgroente die in het donker wordt geteeld. In het licht wordt de krop door chlorofylvorming namelijk groen. De afgesneden (afgebroken) krop kan rauw, gekookt of gestoofd worden gegeten.
Cichorei kan rauw of gekookt gegeten worden en is er in rode en witte varianten. Hoewel het in het Verenigd Koninkrijk cichorei genoemd wordt, is het in België beter bekend als chicon of witloof (wat wit blad betekent) en in de VS heet het andijvie. De simpele salade van Simon Hopkinson combineert romige roquefort met knapperige, bittere bladeren.
Medische werking wortel: Een aftreksel van de gedroogde wortel werkt versterkend, is licht laxerend en bevordert de afscheiding van urine.
Cichoreiwortel werkt door de huidflora op natuurlijke wijze te optimaliseren door de ideale balans van microben te stimuleren . Als prebioticum – een huidvriendelijk voedsel dat alleen door goede micro-organismen wordt geconsumeerd – ontmoedigt het schadelijke bacteriën om zich op de huid te vestigen.
Dit gezondheidseffect is bewezen voor een dagelijkse inname van 12g cichoreiwortelvezel.
Regelmatige inname van cichoreiwortelvezels in de aanbevolen doseringen kan helpen om een hoog cholesterol te verlagen . Voedingsvezels en inuline in cichoreiwortel beperken slechte cholesterol of LDL-lipoproteïnen en cholesterol uit de voeding. Daarom verlaagt het de hoge cholesterolwaarden in het bloed.
Zo maak je koffie van de wortels
Maal om een kop geroosterde paardenbloem- of cichoreikoffie te maken 1 eetlepel geroosterde wortel in een koffiemolen of vijzel fijn en doe het poeder in een kleine pan met 250 milliliter water. Drink naar wens met melk of honing naar smaak.